Şahin, Heykel sürece provakasyon

Terör örgütü PKK yandaşlarının Lice'ye diktiği heykel konusunda hükümet kanadından ilk tepki geldi.

19 Ağustos 2014 Salı 12:09
Şahin, Heykel sürece provakasyon






Şahin, Heykel sürece provakasyon


Terör örgütü PKK yandaşlarının Lice'ye diktiği heykel konusunda hükümet kanadından ilk tepki geldi. Başbakan yardımcısı Beşir Atalay Diyarbakır'ın Lice İlçesi Yolaçtı Köyü'nde PKK mezarlığına dikilen Mahsum Korkmaz heykelinin kaldırılması sırasında yaşanan olayları NTV'de değerlendirdi.

İşte Atalay'ın değerlendirmesi...

Tabii son günlerde heykel olayı çıktı. Ben Perşembe günü çözüm süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulunuyorum. Millette süreçle ilgili daha fazla var. Kırsal kesimde bir heykel. Bir iki gazete ertesi gün haber olarak veriyor. Çözüm sürecinde mutlu olmayan kesimlerden de beyanatlar geliyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bugün gereken yapıldı, yapılır. HDP kesimininde onayladığı bir şey değil. Onların da bilgisi dahilinde değil. Hiç kimsenin bilmediği bir heykel konusu ortaya çıktı. Böyle şeylerde müsamaha edilmez. Normal bir olay. Sürece provokasyondur. Provakatör her yerde var. Maalesef basın içinde de var. Böyle şeyler olsa da büyütsek haber yapsak diyenler var. Bugün yapılan doğrudur. Olan bir cana oldu, yazık oldu. Heykelin dikilmesi engellenbilirdi ama bölgeden bize de  ilgi gelmedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Bundan sonra görüşme heyetleri genişleyecek. Bu gidiş gelişler...Oluşacak yeni heyetimizin Kandil ile de görüşmesini arzu ediyorum. Kandil ile görüşmeler faydalı olacaktır.

Çözüm sürecinde ikinci yılı doldurmak üzereyiz. Biz AK Parti hükümetleri olarak 12 yıldır çok insani çok erdemli ve çok demokrat bir tavır içindeyiz. Ülkemizde bu tür sorunlar varsa çözelim, geçmişte yapılan haksızlıklar yapılmışsa ki yapılmış bunları çözelim. Kürt vatandaşlarımızda haksızlıklar yapılmış dilini konuşamamış, çocuğuna istediği ismi verememiş. Bunlardan devlet adına özür dileyen bunları telafi etmeye çalışan bir politika izledik. Bu yönde çok adımlar attık. Sonrasında da şiddeti ve terörü tamamen bitirmeyi hedefleyen bir politika ortaya koyduk. Kürt vatandaşlarımızın vicdanının bunları çok iyi anladığı kanaatindeyim ben. Geldiğimiz noktada biz çözüm süreci ile ilgili en önemli adımı da Haziran ayında parlamentoda süreçle ilgili yasayı çıkararak attık. Meclisin yüzde 80'inin oyuyla geçmiş oldu. Ana muhalefet partisi ilk defa bizimle birlikte böyle bir çalışmaya destek vermiş oldu.

Hiç kimse bahane etmesin. Bu tür konulara tereddütsüzce müdahal etsin. Bu kadar büyük konuyu yürüten herkes bilir bu işler öyle süt liman olmaz. Daha neler olacak. Bir sürü provokasyon yapılır hazırlıklı olmak lazım. Bunların hiç birisine müsamaha etmeyeceksiniz.

İZLEME KURULU

Talep var ama biz karar vermiş değiliz. Bunlar hep yol haritasının, eylem planının içinde olacak. Biz hükümet olarak nihai kararlar vermiş değiliz. Zaten bu konulardan akil insanlar heyeti var. Hiç biri karara bağlanmış değil. Yanlış anlaşılmasın. Gerekiyorsa yeni yasalar da çıkar. Bunlardan tereddüt etmemk lazım. Türkiye'de büyük bir sorunu çözüyorsunuz. 30 yıl devam eden bir iç savaş. Böyle bir ülke olmaz. Bu sorunu çözmek için çok adım atmaya değer. Büyük düşünmek lazım. Devlet kendisine düşenin çok büyük bir kısmını yaptı. Bundan sonra karşı tarafta yapılacak çok şey var. Dışarıya çekilme, silahı bırakma, sonra insanların eve dönüş süreçleri... Türkiye normal bir ülke olsun istiyoruz.

IRAK'TAKİ IŞİD TEHDİDİ

Bu konularda tavrımız çok tutarlı. İnsani boyutlarda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Türkiye için bir tehdit olarak düşünmüyoruz.

Türkmenler için bir kamp kurmayı kararlaştırdık. Duhok'a 15 km mesafede Türkmen kampı kuruluyor. Bu 20 bin kişilik bir şehir kurmak gibi.

Yezidiler konusuna gelince bunlar yeni çıktı. Türkiye'ye şu anda gelen 2 bin civarında yezidi var. Bir kısmını okullara yerleştirildi, Zaho civarında kamplar oluşturuldu. Türkiye Yezidiler konusunda dünayaya örnek olacak çalışmalar yaptı. Türkmenler konusu zaten istismar ediliyor. Türkmenler açıklama yaptı 'Türkiye olmasaydı bizim halimiz haraptı' diye.

Türkmen kardeşler arasında bir de Sunni Şıi ayrımı var.

GAZİANTEP'TE SURİYELİ GERİLİMİ

Bu konuda genele bakmak lazım . İstisnai küçük olaylara bakarak genel değerlendirme yapmamak lazım. Suriye'den gelen vatandaşlarımızla ilgili elimizde çok veri var. 220 bin Suriyeli kamplarda kalıyor. Bu kamplar genelde sınır şehirlerimizde. Bu kamplarımızın hepsi standartların çok üstünde, hiç bir sorun yok. Ama 4 yıl aynı kampta bir çadırda kalıyor bu kolay bir hayat değil. Bir kısmının kendi imkanları var şehirlere geldiler. Maddi imkanı olup süre uzadıkça o imkanı eritenler var. Genel anlamda çok uyumlu insanlar. Bir iki olay çıktı diye bütün Suriyelileri suçlamak yanlış. İşin gerçeği şu: Türkiye'de şu andan büyük bir Suriyeli nüfus var. Bizim bunları çok iyi çalışıp tedbirleri almamız lazım. Eğitimle ilgili tedbirleri aldık, iş kuranlar var, ortaklıklar gelişiyor.

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.