• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sağlık Bakanlığı'ndan "Dumansız Türkiye" Seferberliği: Tütünle Mücadelede Yeni Dönem
Sağlık
Yayınlanma: 20 Temmuz 2025 - 01:02

Sağlık Bakanlığı'ndan "Dumansız Türkiye" Seferberliği: Tütünle Mücadelede Yeni Dönem

Tütün kullanımının her yıl 100 bin can aldığı Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, “Dumansız Türkiye” hedefiyle yeni bir mücadele süreci başlattı. Sigara bırakma başvuruları rekor seviyeye ulaştı, danışmanlık hizmetleri genişletildi.

2 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sağlık Bakanlığı’ndan “Dumansız Türkiye” Seferberliği: Tütünle Mücadelede Yeni Dönem
16 Yıllık Mücadelede Yeni Aşama:

Dumansız Türkiye Kampanyası Yeniden Başladı

Sağlık Bakanlığı, tütün ve tütün ürünlerine karşı yürüttüğü mücadelenin 16. yılında Dumansız Türkiye kampanyasını yeniden hayata geçirdi. Türkiye’de tütün kullanımı, her yıl yaklaşık 100 bin kişinin hayatına mal oluyor.

2023 verilerine göre, 15 yaş ve üzerindeki bireylerin yüzde 34,8’i tütün ürünü kullanıyor. Bu kapsamda Bakanlık, toplum sağlığını tehdit eden tütün bağımlılığına karşı yeni adımlar attı. 2024–2028 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile birlikte daha kararlı bir yol haritası uygulanmaya başlandı. Denetimler Sıklaştı, Poliklinik Sayısı Arttı Yeni dönemde yapılan illere arası çapraz denetimlerde 40 bin 266 kontrol gerçekleştirildi. Bu denetimlerde 3 bin 718 ihlal tespit edildi.

Bakanlık, ALO 171 hattı ve sigara bırakma poliklinikleri ile vatandaşlara ücretsiz danışmanlık ve tedavi desteği veriyor. 2009 yılında 62 olan sigara bırakma polikliniği, 2025 Haziran itibarıyla 671’e ulaştı. 2011 yılından bu yana ücretsiz ilaç tedavisi uygulanıyor. 2025 içinde 72 bin 752 kişi bu ilaçlardan faydalandı. “Sigarayı Bırak, Hayatını Değiştir” Kampanyasına Rekor Başvuru 20 Mayıs – 10 Temmuz tarihleri arasında yürütülen Sigarayı Bırak, Hayatını Değiştir temalı kampanyaya büyük ilgi gösterildi. 188 bin 760 kişiyle iletişim kuruldu. 168 bin 601 kişi sigara bırakma polikliniklerine yönlendirildi.

Geçen yıla kıyasla başvurularda %85 artış yaşandı. Kamu Kurumlarına Yerinde Danışmanlık Hizmeti Başladı Bakanlık ayrıca kamu kurumlarında yerinde sigara bırakma danışmanlığı uygulamasını başlattı. İlk olarak: Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi İçişleri Bakanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı Tarım ve Orman Bakanlığı gibi kurumlarda uygulanan bu sistemin, yakında tüm kamu kuruluşlarına yayılması bekleniyor. Çevrim İçi Poliklinik Hizmetiyle Daha Fazla Kişiye Ulaşılacak Sigara bırakmak isteyip sağlık kuruluşlarına gidemeyen bireyler için artık çevrim içi sigara bırakma poliklinikleri de hizmette. Uzaktan verilen bu hizmetle, danışmanlığa erişim kolaylaşacak ve daha fazla kişiye ulaşılacak.

 

Editör Fırat'ın Notu: Dumansız Türkiye hedefi, yalnızca bireysel sağlık değil, toplumun genel refahı açısından da kritik önemde. Bakanlığın veri temelli ve danışmanlık destekli yeni stratejisi, bağımlılıkla mücadelede etkin bir model sunuyor. Özellikle genç yaş grubuna yönelik farkındalık çalışmaları, önümüzdeki dönemde bu mücadelenin en önemli adımı olacak.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Alzheimer hastalığına zemin hazırlayan etkenler!
Alzheimer hastalığına zemin hazırlayan etkenler!
Gece uykudan uyandıran uyuşmaya dikkat
Gece uykudan uyandıran uyuşmaya dikkat
Arkadaş buluşmalarını sürekli erteliyorsanız dikkat
Arkadaş buluşmalarını sürekli erteliyorsanız dikkat
Sosyal Medya, Yapay Zekâ ve Estetik Cerrahi: Gördüğümüz Her Şey Gerçek mi?
Sosyal Medya, Yapay Zekâ ve Estetik Cerrahi: Gördüğümüz Her Şey Gerçek mi?
Son Haberler
Sabah namazında camiyi sel bastı, cemaat kayıkla kurtarıldı
Sabah namazında camiyi sel bastı, cemaat kayıkla kurtarıldı
Sel felaketinin yaraları sarılıyor, kayıplar aranıyor
Sel felaketinin yaraları sarılıyor, kayıplar aranıyor
İzmir’de 3 yıl önceki Ömer Şenol cinayeti aydınlatıldı
İzmir’de 3 yıl önceki Ömer Şenol cinayeti aydınlatıldı
MSCI Fon Skandalı için Türkiye'ye Haziran ayına kadar süre verdi
MSCI Fon Skandalı için Türkiye'ye Haziran ayına kadar süre verdi
Ev sahibi oturduğu evi ateşe verdi, kediyi kiracısı kurtardı
Ev sahibi oturduğu evi ateşe verdi, kediyi kiracısı kurtardı
Suriye'de ABD temsilcisi ile SDG komutanı arasında görüşme: Bölgesel gündem masaya yatırıldı
Suriye'de ABD temsilcisi ile SDG komutanı arasında görüşme: Bölgesel gündem masaya yatırıldı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.