Balın kalitesi, eğitimli arıcılarla artacak

Bolu Belediyesi tarafından kaliteli bal üretiminin yanı sıra biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla açılan Arıcılık Okulu, uygulamalı eğitimleriyle profesyonel arıcılığı öğretiyor.

26 Ekim 2017 Perşembe 12:00
Balın kalitesi, eğitimli arıcılarla artacak






BOLU (AA) - Bolu'da, kaliteli bal üretiminin sağlanması ve biyolojik çeşitliliğinin korunması amacıyla açılan "Arıcılık Okulu" öğrencileri, uzman eğitmenler tarafından arıcılık mesleğine hazırlanıyor.

Bolu Belediyesi ve Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından imzalanan protokolün ardından geçen eylül ayında açılışı yapılan "Arıcılık Okulu", İl Orman Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Halk Eğitim Merkezi, Bolu İli Arı Yetiştiriciliği Birliği ve Bolu Arıcılar Derneği'nin tam desteği ile faaliyete geçti.

Arıcılıkla uğraşan, profesyonel veya hobi amaçlı arıcılık yapmak isteyen herkese eğitim imkanı sunan Mesciler köyündeki okulda, çağdaş arıcılık eğitiminin gereklerine uygun olarak düzenlenmiş derslikler ve eğitim için özel bahçe bulunuyor.

Arı yetiştiriciliğinin tüm boyutlarının, teorik ve uygulamalı derslerle öğretildiği kurumda, polen, arı sütü, propolis gibi katma değeri yüksek arıcılık ürünlerine ilişkin verilen eğitimlerin yanı sıra, 15 kovanlık arılığı, değişik çiçek türleri ve ağaçlardan oluşan bahçesi ile öğrencilere uygulama imkanı sunuyor.

"Biz arıdan sadece bal üretiyoruz, polen, arı sütü..."

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bolu'nun arazisinin geniş olan bir yer olmadığına dikkati çekerek, çiftçilerin sadece patates ve buğday yetiştirdiğini söyledi.

Yılmaz, kentte arıcılık yapan insanların da çok olduğuna değinerek, "Bolu'nun doğası harika, içeriğimiz bol. Acaba arıcılıkla ilgili geliri daha da arttırabilir miyiz diye bir çalışma daha yürütüyoruz. O da 'Arı Eğitim Merkezi'. Biz arıdan sadece bal üretiyoruz. Biz şu anda bal dışında da neler üretebiliriz, polen, arı sütü.. Arının her şeyini nasıl değerlendirebiliriz, kâr oranımızı ve gelirimizi arttırabilir çalışması içerisindeyiz. Bu kapsamda yine arıcılık okulumuz var." ifadelerini kullandı.

"Bazı köylerimizdeki bal kalitesinin Anzer Balından aşağı olmadığı iddiaları var"

Okuldan iyi neticeler aldıklarını aktaran Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki süreçte bal ormanları ile arıcılığımızın biraz daha gelişmesini sağlayacağız. Öyle iddialarımız var ki. Bolu'nun bazı köylerinde arı balı kalitesinin Anzer Balı kalitesinden aşağı olmadığı iddiaları var. Bunlarla ilgili araştırmalar yapılacak. Arıcılık konusunda Türkiye ve dünyadaki uzmanları Bolu'ya getirip, fikir alışverişinde bulunarak verim artışına katkı sağlamayı hedefliyoruz."

Muhabir: Mehmet Emin Gürbüz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.