Güneşin Zararlı Etkenlerinden Korunma Yolları

Yaz aylarında özellikle tatilcileri ilgilendiren bir haber niteliği taşıması yanı sira tüm takipçilerin okumasını tavsiye ederiz.

22 Temmuz 2014 Salı 19:49
Güneşin Zararlı Etkenlerinden Korunma Yolları






Güneşin Zararlı Etkenlerinden Korunma Yolları

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için sık dokunmuş kumaşlı kıyafetler giyip geniş şapkalar kullanmalısınız. Ayrıca içeriğinde nar ya da üzüm çekirdeği bulunan güneş kremleri de cildin korunmasında etkili olur
Güneşten koruyucu ürünler, cildi; güneş ışınlarını emerek ya da engelleyerek korur. Bu ürünlerdeki aktif maddelerin durumuna göre, yakıcı B ultraviyole ışınlarından (UVB) ve daha derine işleyen A ultraviyole ışınlarından (UVA) korunabilirsiniz. Güneşten koruyucu ürünlerin keşfiyle yakıcı UVB ışınlarına karşı cildi korumak mümkün ama yandığınızı hissetmediğiniz için güneşe çok fazla maruz kalabilirsiniz. Bu durumda sizi uyaracak herhangi bir belirti mevcut değildir. Bu yüzden de plajda uzun saatler geçirdiğinizin farkına varmazsınız ve cildinizi yoğun dozda UVA'ya maruz bırakabilirsiniz. Bu nedenle UVB koruyucu ürünler tek başlarına yeterli olmuyor. Günümüzde hem UVA, hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş kremleri bulunuyor. 

YÜZÜNÜZE GÜNEŞ KREMİ SÜRÜN 
Güneşten koruyucu ürünler seçerken şunlara dikkat etmelisiniz: 
 Güneş korucuyu seçerken ilk kriter; geniş yelpazeli olmasıdır, yani hem UVB, hem de UVA ışınlarına karşı koruma sağlamalıdır. Seçeceğiniz ürün fiziksel olarak UVB ve UVA ışınlarını yansıtacak ve dağıtacak şekilde koruma sağlayan bir ürün olabilir. 
 Sık dokunmuş kumaşlı kıyafetler giyerek, güneş ışınlarının yüzde 96'sının cildinize ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca geniş bir şapka takarak yüzünüzü, kulaklarınızı ve ensenizi güneşten korumalısınız. Yine de kapanmamış yerleriniz için güneş kremi kullanmalısınız; mesela yüzünüzde. 
 Enflamasyon, kuruluk ve cildinize akın edip güneş korumasından içeri sızmayı başaran ultraviyole ışınlarının sebep olduğu serbest radikal oluşumunu da engellemeniz gerekir. Günümüzde C ve E vitamini içeren ve güneş korumalarının etkinliklerini artıran pek çok ürün mevcut. Ancak içeriğinde nar özü ve üzüm çekirdeği bulunan güneş kremleri; cildin en çok zarar gören üst katmanı güneş ışınlarından korumakta daha da etkilidir. 

GÜNEŞ KORUMA FAKTÖRÜ ÖNEMLİ
 Güneş kremlerinin üzerinde bulunan SPF (Güneş Koruma Faktörü) numarası, yanmaksızın güneş altında ne kadar oturabileceğinizi belirtir. SPF 15; normalde 10 dakika içinde kızarıyorsanız, bu kremi sürerek güneş altında 2.5 saat yani 150 dakika (10 dakikax15) oturabileceğinizi ifade eder. Ancak güneş kreminin etkisini göstermesi için sürekli olarak yenilenmesi gerekir. SPF numarası arttıkça güneş kremlerinin etkileri azalmaktadır. Harvard Sağlık Yayını'na göre; SPF 30 ile SPF 50 arasındaki fark sadece yüzde 1.3'tür. Ayrıca SPF'lerin UVA ışınlarında daha az etkili olduğunu da unutmamalısınız. 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.