Prostat büyümesine karşı üç önemli önlem

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji bölümü uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erol Yıldırım, iyi huylu prostat büyümelerinin 60 yaş üstü erkeklerin yarısı, 85 yaş üstü erkeklerin de yüzde 90’ında görüldüğünü belirtti.

21 Mart 2016 Pazartesi 11:37
Prostat büyümesine karşı üç önemli önlem






Prostat büyümesine karşı üç önemli önlem


Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji bölümü uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erol Yıldırım, iyi huylu prostat büyümelerinin 60 yaş üstü erkeklerin yarısı, 85 yaş üstü erkeklerin de yüzde 90’ında görüldüğünü belirtti. Yıldırım hastalığın tedavisinde açık ameliyat, kapalı TUR ameliyatı (TUR-P) ve Greenlight lazer prostatektomi gibi cerrahi seçenekler bulunduğunu ifade etti.

Turgut Özal Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi iyi huylu prostat büyümesinin, dikkat edilmesi gereken hastalıklardan birisi olduğunu belirtti. Yıldırım idrar yapmakta zorlanma ya da hiç yapamama hastalığın belirtileri olarak öne çıktığını ifade etti. Yıldırım şunları söyledi:

"İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarda cerrahi tedavi öneriyoruz. Ayrıca açık ameliyat, kapalı TUR ameliyatı (TUR-P) ve Greenlight lazer prostatektomi gibi cerrahi seçenekler bulunuyor. Hastanemizde gerçekleştirilen Greenlight operasyonu en risksiz ve iyileşme süresinin en kısa olduğu operasyon."

LAZERDE KANAMA YOK

Ameliyata ilişkin bilgi veren Yıldırım, “Ameliyat idrar kanalından kameralı ve ışıklı bir sistemle girilip, lazer ile prostatın buharlaştırılması tekniği ile yapılmaktadır. Greenlight lazer ameliyatının diğer ameliyatlara göre diğer bir avantajı ise lazerin kan hücrelerine etki etmesi sonucu, işlemin kanamasız bir işlem olmasıdır. Bu sebeple hastaların hastanede kalış süreleri ve iyileşme süreleri çok kısalmaktadır. Hastanın hastanede sadece 1 gece kalması gerekip, idrar sondası da 24 saat sonrasında çekilebilmektedir. Operasyon süresinin kısalığı ve anestezinin hafifliği sayesinde hastalar ameliyattan birkaç saat sonra ayağa kalkıp, yemek yemeğe başlayabilmektedir” diye konuştu.

CİNSEL FONKSİYONLARA ZARAR VERMİYOR
Yıldırım, operasyonun cinsel fonksiyonlara zarar vermediğini hatırlatarak, “Bu işlem kesinlikle sertleşmeye veya cinsel fonksiyonlara zarar vermemektedir. Greenlight lazer cihazı ile prostat buharlaştırılması işleminde, lazer buharlaşan dokunun en fazla 1-2 m daha derinine etki ettiğinden çok daha derinlerden geçen sertleşme ile ilgili sinire zarar vermiyor. Ayrıca retrogradejakülasyon (meninin dışarı gelmemesi, idrar torbasına geri kaçması) görülme oranı da diğer cerrahilere nisbeten daha azdır” şeklinde konuştu.
Yıldırım özellikle ileri derecede kalp ve akciğer problemi olan, aspirin, coumadin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanıp, bunları kesemeyen hastalarda ve de bu nedenle ameliyat olamayacak olan hastalarda bu ameliyatın yapıldığı belirtti.

Son Güncelleme: 21.03.2016 11:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.