• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sivrisinekler en çok hangi kan grubunu seviyor
Sağlık
Yayınlanma: 06 Temmuz 2020 - 13:06

Sivrisinekler en çok hangi kan grubunu seviyor

Yaz sıcakları ile birlikte kabus gibi çöken sivri sinekler, yeni nesil ilaçlara bağışıklık kazanıyor. Peki sivrisinek en çok kimlere saldırıyor.

5 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sivrisinekler en çok hangi kan grubunu seviyor

Sivri sinekler en çok hangi kan grubunu seviyor


Uzun yaz gecelerinin vazgeçilmezi sivrisinekler yeni tip kimyasal ilaçlara karşı direnk kazanırken en çok hangi kan grubu taşıyan insanları hedef aldığı bilim insanları tarafından açıklandı.

İstanbul'da bir süredir vatandaşların kabusu haline gelen sivrisinekler sebebiyle hastanelere başvuranların sayısı arttı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Zekai Kutlubay, 'Sinekler mevcut ilaçlara karşı dirençliler. Mevcut ilaçlar bunları öldürmüyor' dedi


Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Kutlubay, 'Belediyelerin kullandığı ilaçlara karşı direnç gelişmesinden dolayı sineklerin sayısında inanılmaz bir artış var. Sinekler mevcut ilaçlara karşı dirençliler. Mevcut ilaçlar bunları öldürmüyor' dedi.


Kutlubay, ' '0' kan grubunda olan kişiler farklı bir salgı üretiyor, bu salgıyı algılayarak bu kan grubundakilere geliyor. 'A' kan grubunda olanları ise daha az ısırır' ifadesini kullandı. Sinek sokmalarında uzun süren iyileşme sürecinde de şikayet eden vatandaşlar sivrisinek sayısının her geçen gün arttığını kaydediyor.

'SİNEKLER MEVCUT İLAÇLARA KARŞI DİRENÇLİLER'

Haziran ayının yağışlı geçmesinin ardından sivrisinek sayısında artış meydana geldi. Özellikle dere yatağına ya da durgun sulara yakın yerlerde yaşayan İstanbulluların bir süredir sivrisineklerle başı dertte. Avcılar, Başakşehir, Küçükçekmece bölgesinde yaşayan vatandaşlar camlarını açamadıklarını belirtirken, sinek ısırığının uzun süre geçmediğini ve yaraya dönüştüğünü belirtiyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Kutlubay da son zamanlarda sinek ısırığı şikayetiyle hastanelere gidenlerin sayısının arttığını belirtti.


Kutlubay, 'Son zamanlarda gerek Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gerek diğer hastanelerin dermatoloji bölümlerine yoğun sayıda böcek, sinek ısırığı sebebiyle yaygın alerjiden dolayı polikliniklere başvuran hasta sayısında artış var. Son birkaç yıldır hem karasineklerin hem sivrisineklerin sayısında artış var. Sivrisineklerin ya da karasineklerin cinsinde bir değişiklik yok fakat belediyelerin kullandığı ilaçlara karşı direnç gelişmesinden dolayı sineklerin sayısında inanılmaz bir artış var. Sinekler mevcut ilaçlara karşı dirençliler. Mevcut ilaçlar bunları öldürmüyor. Dolayısıyla bunlar daha çok artıyor. Özellikle havaların sıcaklığının artması, yağmurların yağması sineklerin artmasını sağlıyor' diye konuştu.

'TÜM VÜCUTTA KABARMA, KIZARMA, ŞİŞLİK OLABİLİYOR'

Alerjisi olan kişilerin dikkatli olması uyarısında bulunan Doç. Dr. Kutlubay, 'Bize gelen hastalar ya ısırdıkları bölgede kızarıklık, şişkinlik ya da yara tarzında oluşabiliyor ya da alerjik atopik dediğimiz kişilerde sadece ısırdıkları bölgelerde değil de tüm vücutta kabarma, kızarma şişlik olabiliyor. Hastanın alerjik durumu varsa, bu çocuk ve yetişkin de olabilir tüm vücutta, gözde, dudakta şişme çok çok ileri vakalarda anafilaktik reaksiyonlar yani solunum durması, nefes almada zorluklar gibi birtakım belirtilere bile neden olabilir' dedi.

'SİVRİSİNEKLER FESLEĞEN VE BİBERİYE KOKUSUNA GELMİYOR'

Sivrisineklerden korunmak isteyen vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Kutlubay, 'Fesleğen, biberiye gibi bitkiler eğer ortamda varsa onların kokusuna sivrisinekler pek gelmezler. Kimyasal ya da bitkisel sinek kovucular var. Limon, lavanta, okaliptüs, karanfil, tarçın yağı sinek kovucu özelliği bilinen yağlar. Sivrisinekler daha çok parlak giysilere gelirler. Yağlanması fazla olan kişileri ısırırlar. '0' kan grubunda olan kişiler farklı bir salgı üretiyor, bu salgıyı algılayarak bu kan grubundakilere geliyor. 'A' kan grubunda olanları ise daha az ısırır. Isırdıktan sona en güzel uygulama soğuk su, ya da buz tutmaktır. Limonu kesip, limon sürebilirler. Karbonat ya da aspirini eritip o karışımı o bölgeye sürebilirler. Alerjik bir durumu varsa ve reaksiyon geliştiyse mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir' ifadelerini kullandı.

'KUŞLARDAN ALDIKLARI VİRÜSÜ HAYVANLARA VE İNSANLARA BULAŞTIRABİLİYORLAR'

Geçen yıl Avcılar Yeşilkent Mahallesi'nde yaşayan 4 kişide, sivrisineklerden geçtiği bilinen Batı Nil Virüsü tespit edilmişti. Avcılar'da yaşayan vatandaşlar bu yıl yine sivrisinek sorunuyla karşı karşıya olduklarını ve camlarını açamadıklarını belirtiyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz sivrisineklerin hastalık taşıma riski olduğunu ifade ederek, Batı Nil Virüsüne karşı uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Yılmaz, 'Sivrisineklerden bulaşabilen hastalıklarda risk var. Bunlardan en önemlisi Batı Nil Ateşi virüsü, Rift Vadisi Humması ve Usutu Virüs. Usutu Virüsü Avrupa'da birkaç yıldır sıkıntı olmaya başladı. Biz Usutu Virüsü araştırmaya başladık. Batı Nil Ateşi Virüsünü araştırdık. Hem sivrisineklerde hem kuşlarda var. Kuşlarda var olan virüsü sivrisinekler kan emerek alıyorlar. Kuşlardan aldıkları virüsü daha sonra hayvanlara ve insanlara bulaştırabiliyorlar. Yani kan yoluyla naklediyorlar. Türkiye'de tek tük vakalar görülüyor. Eğer sinek popülasyonu artarsa ve artan popülasyonda çok sayıda sinek bu virüsü taşırsa bulaşma riski artıyor' ifadelerini kullandı.

'GEÇEN SENE BU KADAR YOKTU'

Avcılar Yeşilkent Mahallesi'nde yaşayan Yüksel Topçu da sinekler sebebiyle endişeli olduklarını ifade etti. Topçu, 'Bu sene ilaçlama da yapılmadı. Sadece bir kez gördük. Geçen sene dere yatağında salgın hastalık belirtisi vardı. Ondan sonra burada ilaçlama yapıldı daha sonrasında herhangi bir şey görmedik ama. Çok sinek var dışarıda oturamıyoruz' derken, Küçükçekmece'de yaşayan Esma Barış ise 'Bu yıl çok arttı. Geçen sene bu kadar yoktu. İlaçlama aracı ilk kez dün geldi. Bacaklarımı soktular bir haftadır iyileşemedim. Alerjik durumum var hassasım. Bu yüzden beni özellikle kötü etkiliyor' şeklinde konuştu.


 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Uzmanlar bile şaşkın: Ne diyet ne spor yaptı! Hayatına kattığı iki değişiklikle 80 kilo verdi
Uzmanlar bile şaşkın: Ne diyet ne spor yaptı! Hayatına kattığı iki değişiklikle 80 kilo verdi
Ne limon ne sarımsak: Tansiyonu roket gibi düşürüyor! Tansiyona savaş açan o tarif ortaya çıktı
Ne limon ne sarımsak: Tansiyonu roket gibi düşürüyor! Tansiyona savaş açan o tarif ortaya çıktı
Doktorlardan kritik uyarı: Kalp sağlığını tehdit ediyor! Sofranızda bu 3 besin varsa hemen vedalaşın
Doktorlardan kritik uyarı: Kalp sağlığını tehdit ediyor! Sofranızda bu 3 besin varsa hemen vedalaşın
Sakın çöpe dökmeyin: Yemek değil, şifa kaynağı! Makarna suyunun faydası saymakla bitmiyor
Sakın çöpe dökmeyin: Yemek değil, şifa kaynağı! Makarna suyunun faydası saymakla bitmiyor
Son Haberler
El değmemiş güzelliğiyle büyülüyor: Haritalarda bile gizli kalmış! Doğu’nun parlayan yıldızı Diyadin’de her mevsim başka bir güzellik
El değmemiş güzelliğiyle büyülüyor: Haritalarda bile gizli kalmış!...
Emeklilere nefes aldıracak destek: Maaşına ek 7700 TL hesaplara yatıyor
Emeklilere nefes aldıracak destek: Maaşına ek 7700 TL hesaplara yatıyor
Araç sahiplerine kötü sürpriz: Trafikte yeni dönem resmen başladı! Cezası 140 bin TL’ye kadar çıkıyor
Araç sahiplerine kötü sürpriz: Trafikte yeni dönem resmen başladı!...
Turkuazın en saf hali burada: Ne Seferihisar ne Çeşme! Suyu cam gibi, havası huzur yüklü burası Türkiye’nin Maldivleri olabilir
Turkuazın en saf hali burada: Ne Seferihisar ne Çeşme! Suyu cam gibi,...
Batman’da Sulama Kanalında Acı Son: 20 Yaşındaki Mehmet Şirin Belgi Hayatını Kaybetti
Batman’da Sulama Kanalında Acı Son: 20 Yaşındaki Mehmet Şirin Belgi...
Koronavirüste Normalleşme Süreci Anketi!
Koronavirüste Normalleşme Süreci Anketi!

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.