Yarıyıl tatilinde sünnet yapılır mı?

Yarıyıl tatilinin yaklaşmasını fırsat bilen veliler, sünnet hazırlıklarına başladı. Nitekim uzmanlara göre de havaların sıcak olmaması ve dışarıda yapılan aktivitelerdeki kısıt nedeniyle yarıyıl tatili sünnet için en uygun zamanlardan biri.

12 Ocak 2018 Cuma 09:48
Yarıyıl tatilinde sünnet yapılır mı?






Yarıyıl tatilinde sünnet yapılır mı?


Uzmanlara göre yapılabiliyor. Üstelik tavsiye edilen yönleri de var. Sünnet için ebeveynlerin en çok tercih ettiği zamanlardan biri olan yarıyıl tatili, hava koşullarından dolayı uzmanlarca da tavsiye ediliyor. Türkiye’nin ilk ve tek sünnet sarayının kurucusu Kemal Özkan’ın ikinci kuşak temsilcisi üroloji uzmanı

kış aylarında yapılan sünnet işleminin olumlu yönlerini anlatıyor.


Yarıyıl tatilinin yaklaşmasını fırsat bilen veliler, sünnet hazırlıklarına başladı. Nitekim uzmanlara göre de havaların sıcak olmaması ve dışarıda yapılan aktivitelerdeki kısıt nedeniyle yarıyıl tatili sünnet için en uygun zamanlardan biri.


Peki, yarıyıl tatilinde sünnet olmak hem çocuğa hem de ebeveyne ne gibi avantajlar sağlar? Türkiye’nin ilk ve tek sünnet sarayının kurucusu Kemal Özkan’ın ikinci kuşak temsilcisi, üroloji uzmanı Doç. Dr. Levend Özkan, sünnet söz konusu olduğunda sömestr tatilinin hem çocuk hem de anne babalar için en uygun dönemlerden biri olduğuna dikkat çekiyor. Özkan, “Bu dönemde havaların serin olmasından dolayı çocuk bunalmadan rahat bir istirahat dönemi geçirir. Yazın çocukların çok sevdikleri bisiklete binmek, havuza girmek gibi aktivitelerden kısa süre için olsa da uzak kalmaları gerekmez. Aileler yaz tatili planlarını sünnet işleminden bağımsız olarak yapabilir. Ayrıca yazın hem çocuğun arkadaşlarının hem de diğer aile dostlarının farklı noktalara dağıldığı düşünüldüğünde en önemli geleneklerimizden biri olan sünnet seremonileri için de sömestr tatili avantajlı bir zamandır. Çocuk tüm sevdikleriyle bu önemli olayı paylaşabilir” dedi.


Türkiye’nin en tanınmış sünnet uzmanı, babası Kemal Özkan’ın kuruduğu Sünnet Sarayı’nın da Ocak – Şubat aylarında yoğun talep aldığını anlatan Levend Özkan, “Sünnet Sarayı’nda Şubat ayı en yoğun geçirdiğimiz dönemlerden oluyor. Çocuklarını yaz aylarının yoğun temposuna girmeden önce sünnet ettirmek isteyen aileler kış ortasındaki bu kısa molayı tercih ediyor” dedi.


“Sünnet ehil ellerde yapılmalı…”

Ailelerin kafasında sünnet konusunda pek çok soru işareti olduğunu anlatan Özkan, bu operasyonun ehil ellerde yapılması gereken bir işlem olduğuna dikkat çekiyor. Özkan, “Sünnet tecrübeli bir uzmanın yapması gereken cerrahi bir işlemdir. Her ne kadar küçük bir cerrahi operasyon gibi gözükse de toplumumuzda sağlık dışında, dini, sosyal ve geleneksel açılardan da çok önem taşır. Lokal anestezi altında yapıldığında tecrübe ve bilgi çok daha önem kazanır” diyor.

Doç. Dr. Levend Özkan’a göre en uygun sünnet olma yaşı ise yeni doğan harici bebeklik veya yedi - sekiz yaş dönemi. Özkan, “Aslında sağlıklı sünnet olma yaşı diye bir kavram yok. Ancak yapılmasını önermediğimiz dönemler var. 1 - 6 yaş arası dönem, gerek psikolojik nedenler gerekse sünnet sonrası bakımın daha güç olması nedeniyle diğer tüm genital operasyonlarda da olduğu gibi önerilmez. Özellikle 3 ila 4 yaşında, çevreyi tamamen algılayabilen ancak mantık ve sosyal anlayışın tam oturmadığı bir dönemde çocuğa sünnet işlemini anlatmak neredeyse imkânsızdır. Bu yaş döneminde, genel anestezi altında olsa bile çocuklarda sünnet sonrası huy ve davranış değişiklikleri görülebilir. Altı yaşından büyük ve adölesan (buluğ) çağına gelmemiş çocuklar bu konuda deneyimi olan kişiler/merkezler tarafından uygun bir hazırlıkla, herhangi bir olumsuzluk veya travma yaşanmadan güvenle sünnet edilebilir. Sonuç olarak bizim ailelere önerdiğimiz sünnet zamanı yeni doğan harici bebeklik veya 7-8 yaş dönemidir” diyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.