• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Selçuklu Sultanları için yeniden cenaze namazı kılındı
Gündem
Yayınlanma: 28 Eylül 2017 - 14:52

Selçuklu Sultanları için yeniden cenaze namazı kılındı

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Selçuklu Sultanları için yeniden cenaze namazı kılındı
Selçuklu Sultanları için yeniden cenaze namazı kılındı

Selçuklu sultanları için 7 asır sonra yeniden cenaze namazı kılındı. Konya'da onarımı devam eden Alaaddin Camii'nin restorasyonu sırasında türbelerinden kemikleri çıkarılarak torbalara konulan Sultan 2. Kılıçarslan ve Gıyasettin Keyhüsrev'in naaşları yeniden toprağa verildiği iddia edildi. Kemiklerinin sokak köpekleri tarafından parçalanmasının ardından, türbeleri onarılan iki sultan için Konya'da, 700 yıl sonra yeniden cenaze namazı düzenlendi.

KEMİKLERİNİ KÖPEKLER PARÇALAMIŞTI

Konya'da büyük infiale neden olan restorasyon skandalının ardından, uzmanlar devreye girdi. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan Alaeddin Cami’deki türbede, geçmiş yıllarda yapılan temizlik ve restorasyon sırasında iddiaya göre, köpeklerin türbeye girip poşete bırakılan kemiklerden bazılarını almasıyla karışan Selçuklu sultanları 2'nci Kılıçarslan ve 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev'in kemikleri, belirlenip yeniden defnedildi.

Edinilen bilgiye göre, defin işlemi, sultanların cenazeleri yeniden İslami usullere göre hazırlanıp Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Partili 2 milletvekili ve üst düzey bürokratların katıldığı, İl Müftüsü Ali Akpınar'ın kıldırdığı cenaze namazıyla gerçekleşti.

Konya'da tarihi Alaeddin Camii, kent merkezinin ortasında bulunan 'Alaeddin Tepesi' diye bilinen höyüğün üzerinde yer alan ve Selçuklu Sultanı 1'inci Rükneddin Mesud'in son zamanlarında başlayan 2'nci Kılıçarslan devrinde inşaatına devam edilen, Sultan 1'inci Alaeddin Keykubad tarafından 1221 yılında tamamlanarak ibadete açıldı.

Caminin bahçesinde bulunan türbede Selçuklu Devleti'nin sultanlarından; 1'inci Sultan Mesud, 2'nci Kılıçarslan, 2'nci Rükneddin Süleyman, 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev, 1'inci Alaeddin Keykubat, 2'nci Gıyaseddin Keyhüsrev, 4'üncü Kılıçarslan, 3'üncü Gıyaseddin Keyhüsrev'in cenazeleri bulunuyor. Cenazeler ise 'Zir-i zemin' olarak adlandırılan zemin altında, yer seviyesinin aşağısında bulunan bir odaya defnedilmiş.

KEMİKLERİ KÖPEKLER ALMIŞ

İddiaya göre geçmiş yıllarda türbenin restorasyon ve temizliği yapıldığı sırada işçiler, sultanların kemiklerini sandukaların altındaki mezarlardan çıkartıp poşetler içine koydu. Ancak gece açık bırakılan havalandırma bölümlerinden içeri giren köpekler ağzı açık bırakılan poşetlerdeki sultanların kemiklerinden bazılarını alıp kaçtı. Ertesi sabah durum fark edildi. Şans eseri kemikler Alaeddin Tepesi çevresinde ve biraz ilerisindeki şimdiki Kültür Parkı'nda çevresinde saçılmış halde bulunup toplandı.

İKİ SULTANIN KEMİKLERİ BELİRLENİP YENİDEN DEFNEDİLDİ

Alaeddin Cami'nde 2014 yılında yeniden restorasyon çalışması başlatıldı. Halen devam eden çalışmalar kapsamında geçmiş yıllarda karıştığı ileri sürülen ve yıllarca bekletilen kemiklerden, Sultan 2'nci Kılıçarslan ve oğlu 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev'in kemikleri kafataslarından yola çıkılarak tespit edildi. Tespitin ise bilimsel yöntemlerle, tarihi belgelerde yüz ve kafa yapısı, o dönemlerdeki yara ve benzeri belirleyici özellikler sayesinde yapıldığı öğrenildi. Sultanların birinde ise siyanüre benzer bir zehirin tespit edildiği ileri sürüldü.

TÜRBEDE GİZLİ CENAZE NAMAZI

Belirlenen 2 sultanın cenazeleri, geçen 28 Temmuz'da yeniden İslami usullere göre hazırlanıp Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Partili 2 milletvekili ve bazı üst düzey bürokratların katıldığı, İl Müftüsü Ali Akpınar'ın kıldırdığı cenaze namazıyla yeniden defnedildi. Türbede bulunan diğer 6 sultanın kemiklerinin akıbeti ise sır gibi saklanıyor. Konu ile ilgili Konya Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bilgi vermekten kaçındı.

CAMİ BAHÇESİNDEKİ ESKİ MEZAR GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Alaeddin Camii'nde sürdürülen restorasyon çalışmalarında caminin bahçesinde sultanların türbelerinin yakınında zamanla yıkılmış ve unutulmuş Osmanlı dönemine ait türbe ve mezar yerinin de yeniden aslına uygun şekilde ortaya çıkartılacağı öğrenildi.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sabah namazında camiyi sel bastı, cemaat kayıkla kurtarıldı
Sabah namazında camiyi sel bastı, cemaat kayıkla kurtarıldı
Sel felaketinin yaraları sarılıyor, kayıplar aranıyor
Sel felaketinin yaraları sarılıyor, kayıplar aranıyor
İstanbul'da sel felaketi 2 can aldı
İstanbul'da sel felaketi 2 can aldı
Antalya ve çevresini yağmur, fırtına ve hortum vurdu
Antalya ve çevresini yağmur, fırtına ve hortum vurdu
Son Haberler
Sabah namazında camiyi sel bastı, cemaat kayıkla kurtarıldı
Sabah namazında camiyi sel bastı, cemaat kayıkla kurtarıldı
Sel felaketinin yaraları sarılıyor, kayıplar aranıyor
Sel felaketinin yaraları sarılıyor, kayıplar aranıyor
İzmir’de 3 yıl önceki Ömer Şenol cinayeti aydınlatıldı
İzmir’de 3 yıl önceki Ömer Şenol cinayeti aydınlatıldı
MSCI Fon Skandalı için Türkiye'ye Haziran ayına kadar süre verdi
MSCI Fon Skandalı için Türkiye'ye Haziran ayına kadar süre verdi
Ev sahibi oturduğu evi ateşe verdi, kediyi kiracısı kurtardı
Ev sahibi oturduğu evi ateşe verdi, kediyi kiracısı kurtardı
İBB Meclisi yeni başkanı seçiyor; AK Parti'nin adayı Mevlüt Uysal
İBB Meclisi yeni başkanı seçiyor; AK Parti'nin adayı Mevlüt Uysal

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.