• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tank fabrikasının Katar'a satışına Danıştay dur dedi
Ekonomi
Yayınlanma: 30 Mayıs 2019 - 09:17

Tank fabrikasının Katar'a satışına Danıştay dur dedi

Türkiye'nin askeri alanda milli imkanlarla kurduğu Sakarya Arifiye Tank Palet Fabrikası'nın Katar'a 50 milyon dolar karşılığı satışına Danıştay'dan dönecek mi?

2 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Tank fabrikasının Katar'a satışına Danıştay dur dedi

Tank fabrikasının Katar'a satışına Danıştay dur dedi


Sakarya Arifiye'deki Tank Palet Fabrikası'nın özelleştirilmesine ilişkin davada görüşünü açıklayan Danıştay savcısı, özelleştirme işleminin iptalini istedi. Danıştay savcısı esas hakkındaki mütalaasında, fabrikanın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle değil ancak kanunla özelleştirilebileceğini vurguladı. 

Mütalaada, fabrikanın “verimliliğini artırmak, kamu giderlerinde azalma sağlamak ve Hazine'ye ait taşınmazları değerlendirmek” şeklindeki amaçları gerçekleştirecek bir kurum olmadığı, askeri tesis niteliğinde bulunduğu ve milli güvenlik hizmetlerini yerine getirmek amacıyla kurulduğu vurgulandı. Fabrikanın kamu yararına aykırı biçimde ve Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu'nda belirtilen esasların da dışında özelleştirildiği ifade edilen mütalaada, bu nedenlerle işlemin iptal edilmesi gerektiği belirtildi.

SAVCI HAKLI BULDU

Halkın Kurtuluşu Partisi'nin (HKP), Sakarya Arifiye'deki Tank Palet Fabrikası'nın özelleştirilmesi işleminin iptali için açtığı davada çok önemli bir gelişme yaşandı. Davada, esas hakkında mütalaasını sunan savcı, HKP'nin başvurusunu haklı bularak, işlemin iptal edilmesi gerektiğini bildirdi.


ÖZELLEŞTİRME KANUNLA YAPILABİLİR

Savcı mütalaasında, Özelleştirme Kanunu'nda yapılan değişikliğin, fabrikanın Cumhurbaşkanı kararıyla özelleştirilebilmesi için yeterli olmadığı, Anayasa'ya göre özelleştirmenin ancak kanunla yapılabileceği ifade edildi. Savunma Sanayi Kanunu'na göre, askeri tesislerde gerçekleştirilen projelerin, kanundaki ayrı bir özel statüyle korunduğu belirtilen mütalaada, buna karşın özelleştirme işlemi yapılırken, kanundaki bu özel statünün dikkate alınmadığı, işlemin bu yönüyle de yasaya aykırı olduğu ifade edildi.


ASKERİ TESİS VURGUSU

Mütalaada, fabrikanın “verimliliğini artırmak, kamu giderlerinde azalma sağlamak ve Hazine'ye ait taşınmazları değerlendirmek” amaçlarıyla özelleştirildiği iddialarına da yanıt verilerek, fabrikanın bu amaçları gerçekleştirecek bir kurum değil, askeri tesis niteliğinde bulunduğu ve milli güvenlik hizmetlerini yerine getirmek amacıyla kurulduğu vurgulandı. Fabrikanın kamu yararına aykırı biçimde ve kanunda belirtilen esasların da dışında özelleştirildiği ifade edilen mütalaada, bu nedenlerle işlemin iptal edilmesi gerektiği belirtildi.

‘Bu, vatana ihanettir'

HKP'den ise konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Cumhuriyet'in kazanımlarına sahip çıkan hukuk insanlarının hâlâ kalabilmiş olması bizleri sevindiriyor. Bugüne dek Cumhuriyet Savcılıkları, İdari Yargı, Anayasa Mahkemesi ve Uluslararası Hukuk kurumları nezdinde yüzlerce hukuk savaşımı verdik, veriyoruz. Çünkü bu vatanı halkımız bin bir zorluklarla, büyük özverilerle yarattı, kolayca da kaybedilemez. Tank-Palet Fabrikası'nın özelleştirilme kapsamına alınmasını hukuk terimlerle açıklamanın yetmeyeceğini, bir ülke ve ordusunun ve savaş gücünün yok edilmesi anlamına geldiğini ifade etmek zorundayız. Dolayısıyla bu özelleştirme vatana ihanettir.”

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ramazan Altuğ çiğköfte 2026 sonuna kadar 300 yeni şube açmaya hazırlanıyor
Ramazan Altuğ çiğköfte 2026 sonuna kadar 300 yeni şube açmaya hazırlanıyor
3600 ek gösterge ne zaman çıkacak?
3600 ek gösterge ne zaman çıkacak?
Partner Teknik Group 25. Yılını coşkuyla kutladı
Partner Teknik Group 25. Yılını coşkuyla kutladı
Türk müteahhitler devler liginde 48 firma ile dünya ikincisi
Türk müteahhitler devler liginde 48 firma ile dünya ikincisi
Son Haberler
İzmir’de büyük plaj voleybolu heyecanı | 32 Avrupa ülkesi Foça’da buluşacak
İzmir’de büyük plaj voleybolu heyecanı | 32 Avrupa ülkesi Foça’da...
Ramazan Altuğ çiğköfte 2026 sonuna kadar 300 yeni şube açmaya hazırlanıyor
Ramazan Altuğ çiğköfte 2026 sonuna kadar 300 yeni şube açmaya hazırlanıyor
Ağustos ayının son haftası kitap yorumları
Ağustos ayının son haftası kitap yorumları
Girne'de gemi faciası | Kayıp 18 kişi aranıyor
Girne'de gemi faciası | Kayıp 18 kişi aranıyor
3600 ek gösterge ne zaman çıkacak?
3600 ek gösterge ne zaman çıkacak?
Belediye başkanına köpek saldırdı, vatandaşlar güçlükle kurtardı
Belediye başkanına köpek saldırdı, vatandaşlar güçlükle kurtardı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.