Beyin Kanamasını Tespit Eden İcat

Beyin Kanamasını Tespit Eden Başlık Geliştirildi

17 Ağustos 2014 Pazar 20:36
Beyin Kanamasını Tespit Eden İcat







Beyin Kanamasını Tespit Eden Başlık

Chalmers Teknoloji Üniversitesi, Sahlgrenska Akademi ve Sahlgrenska Tıp Fakültesi Hastanesi’den bilim insanları tarafından geliştirilen bir başlık, hastanın beyin kanaması geçirip geçirmediğini algılayabiliyor.

Hastanın kafasına geçirilen başlık, elektromanyetik dalgalar ile beyni tarıyor ve beyinde kanama ya da pıhtılaşma olup olmadığını algılıyor. Başlık, bu süreci saniyeler içinde gerçekleştirdiğinden, hastaları kurtarma şansını da artırıyor çünkü beyin kanamasında önemli olan hastaya olabilecek en kısa zamanda müdahale ederek, beynin fazla zarar görmesini engellemek.

Beyin kanaması başladıktan dört saat sonra gerçekleştirilen müdahale, doktorlar tarafından geç kalınmış bir müdahale olarak değerlendiriliyor. Bu zaman diliminde, hastanın beyin hücrelerinden bir kısmı ölüyor.

Ambulanslarda kullanılacak

Buluşa imza atan İsveçli bilim insanları, başlığı 45 hastada denediler ve başarılı sonuçlar aldılar. Şimdi de başlığı ambulanslara dağıtarak, acil durumlarda kullanılmasını istiyorlar.

Halihazırda hastanelerde kullanılan teknolojilerle beyin kanaması tanısı konulabiliyor fakat bunun için hazırlanması zaman alan bilgisayarlı tomografiye (CT) ihtiyaç duyuluyor. Hazırlık sürecinde geçen her saniye, beyin kanaması geçiren insanın beyin hücrelerinin ölümü ile sonuçlanıyor.

Başlık, beyinde kanama mı yoksa pıhtı mı olduğunu ayırt ederek, doktora kesin bir tanı veriyor. Bu şekilde, doktorlar tanıya göre hızla hareket edebiliyor.

Bilim insanları, henüz yüzde yüz doğru sonuçlar veremeyen başlığı geliştirmeye devam edecek.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.