• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ÜNLÜ & Co Günlük Bülten | Yeni kararların etkileri izleniyor
Ekonomi
Yayınlanma: 21 Aralık 2021 - 10:24

ÜNLÜ & Co Günlük Bülten | Yeni kararların etkileri izleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gece yaşanan dalgalanmanın yankıları devam ediyor, dolar ve borsadaki gelişmeler takip ediliyor.

2 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ÜNLÜ & Co Günlük Bülten | Yeni kararların etkileri izleniyor

ÜNLÜ & Co Günlük Bülten | Yeni kararların etkileri izleniyor

Borsa İstanbul, hafta sonu sıra dışı tedbirler gelebileceğine yönelik endişeler ile Cuma günü yüzde 8.53 düşmüştü. Dün gerçekleşen  Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde ekonominin görüşülmesi bekleniyordu ama yeni kararlar beklenmiyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından bir dizi ekonomik tedbirler açıkladı. Erdoğan, öncelikle serbest piyasa ekonomisinden ayrılmayacaklarını ve kambiyo rejimini değiştirmeyecekleri açıklayacak dedikodulara bir bakıma cevap verdi. Kurda yaşanan yükselişin önüne geçmek için yeni bir finansal alternatif açıkladı. TL mevduatı özendirecek finansal teklif, TL mevduat faizi kurda yaşanan yükselişin altında kalırsa aradaki fark karşılanacak. Yatırımcıya gelecek dönemde kaçırabileceği kur geliri garantisi verilirken, yatırımcı bu modele geçerse kurda yaşanan düşüşten etkilenmeyecek faiz geliri elde etmiş olacak. Kurda yaşanan oynaklık nedeniyle ihracatçı şirketlere TCMB ileri vadeli kur satışı gerçekleştirecek. Temettü ödemelerinde yüzde 15 olan stopaj yüzde 10’na düşürülürken, BES’te devlet katkısı yüzde 30’a yükseltildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca yastık altında 5 bin ton altının ekonomiye kazandırılması için yeni araçlar geliştirileceğini söyledi. Açıklamalar sonrasında kur sert bir şekilde düşerken, akşam seansında BIST30 vadeli kontratları belli bir süre tavan oldu. Bugünde bu kararların etkileri piyasalarda fiyatlanacak.

Önce 18.40 sonra 12.80. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TL faizi aşan kur getirisini garanti ettiği yeni finansal formül kuru çok hızlı geriletti. Dövizde olan yatırımcı şimdiye kadar yükselişi realize edecek, gelecek dönemde faizi aşacak döviz yükselişini elde etme şansına da sahip olacak. Kur yeni haftaya 16.51’den başlamış ve akşam saatlerinde 18.40’a kadar yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında 12.80’ne kadar geriledi, TCMB faiz indirimi sonrasında yaşanan tüm yükseliş dün gece verilmiş oldu. Modele yüksek talep gelirse TL’de uzun vadeli bir yatay trend oluşabilir. 14 TL’nin burada önemli bir seviye olduğunu düşünüyoruz. 

Dün duruldu, bugün toparlanma bekliyoruz. BIST100, Cuma günü sonrasında dünde iki kez devre kesti, kapanışa doğru gelen alımlar ile  yüzde 1.35 düşüşle kapattı. Bugün kurda yaşanan düşüş ile birlikte hızla toparlanma bekliyoruz. 2161 üzerinde kapanışlarda 2405 yeniden hedef olabilir.

Aralık vadeli BIST30 kontratı. 1932’den başlayan yükselişin yüzde 78.6’sı geri verildi. 2104 Fibonacci destek seviyesi dün iki kez önemli bir dönüş noktası oldu. Bu destekten gelen alımlar ile akşam seansında 2413.5 ile tavandan işlemler geçti. Bugün 2430 üzerinde bir başlangıç ile 2457.5 direncine yönelim bekliyoruz. 2457.5 üzerinde kapanışlar 2737’de olan zirve seviyesine götürür. Destek seviyelerimiz 2334 ve 2240, direnç seviyelerimiz 2547 ve 2737’dir.

Aralık vadeli Dolar/TL.  Spot dolar kapanışına paralel rekor seviyeden kapanan kontrat, dün akşam kurda yaşanan düşüşün etkisi ile bugün sert bir düşüş gerçekleştirmesini bekliyoruz. 13.50-14.54 aralığında banda gerilemesini bekleyebiliriz. Destek seviyelerimiz 13.50 ve 12.89, direnç seviyelerimiz 14.54 ve 14.97’dir.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türkiye 7 Ayda Fındık İhracatından Yaklaşık 1.4 Milyar Dolar Gelir Elde Etti
Türkiye 7 Ayda Fındık İhracatından Yaklaşık 1.4 Milyar Dolar Gelir Elde Etti
Ticaret Bakanlığı'ndan ÖTV Düzenlemesinden Sonra Gelen Şikayetlere İlişkin Açıklama Geldi!
Ticaret Bakanlığı'ndan ÖTV Düzenlemesinden Sonra Gelen Şikayetlere İlişkin Açıklama Geldi!
2025 Temmuz Ayında Fiyatında En Fazla Düşüş ve Artış Yaşanan Ürünler Belli Oldu
2025 Temmuz Ayında Fiyatında En Fazla Düşüş ve Artış Yaşanan Ürünler Belli Oldu
Temmuz’da En fazla İhracat Yapan Sektör Otomotiv Oldu!
Temmuz’da En fazla İhracat Yapan Sektör Otomotiv Oldu!
Son Haberler
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti
Antalya'da Çöp Kamyonuna Kazası Motosiklet Sürücüsü Hayatını...
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Samsunspor, Cherif Ndiaye ile 4 Yıllık İmza attı
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı Var
Yemen’de İsrail Saldırısı: Sana’da Elektrik Kesildi, Can Kaybı...
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası Sonrası Acil İniş Yaptı
Trabzon–Cidde Seferinde Korkutan Anlar: Flynas Uçağı Motor Arızası...
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
Gülçavuş ve Sultaniçe - Enez Sahil Yolu Tamamlanıyor
Vergilere büyük zam | Gece yarısı açıklandı
Vergilere büyük zam | Gece yarısı açıklandı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.