• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ajans
  3. UZMANLARDAN DİYABETİK AYAK UYARISI
Ajans
Yayınlanma: 13 Kasım 2013 - 00:00

UZMANLARDAN DİYABETİK AYAK UYARISI

Acıbadem Ankara Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç.

2 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
UZMANLARDAN DİYABETİK AYAK UYARISI
Acıbadem Ankara Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Birol Civelek, “Ülkemizde her yıl binlerce insan diyabete bağlı ayak problemleri nedeniyle ayaklarını kaybetmektedir. Ayaktaki basit yaralar diyabetik hastalarda hayati tehlikeye kadar giden problemler yaratmaktadır” dedi.
Diyabetik ayakla ilgili bilgiler veren Acıbadem Ankara Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Civelek, diyabetin ömür boyu süren bir metabolizma hastalığı olduğuna dikkat çekerek, “Erken zamanda kan şekeri kontrol altına alınmadığı zaman ciddi organ hasarlarına neden olabilir. Göz, kalp ve ayaklar en sık hasarla karşılaştığımız organlardır. Diyabetik hastalardaki ayak yaraları, enfeksiyonları ve ayak kangreni diyabet hastalarının hastaneye yatmalarının en önemli sebeplerindendir. Ülkemizde her yıl binlerce insan diyabete bağlı ayak problemleri nedeniyle ayaklarını kaybetmektedir. Ayaktaki basit yaralar diyabetik hastalarda hayati tehlikeye kadar giden problemler yaratmaktadır” dedi.
Ülkede yaklaşık 5 milyonun üzerinde diyabet hastası bulunduğunu belirten Doç. Dr. Civelek, “Diyabet hastalarında uzun vadede sinir hasarı ve damar tıkanıklığı ortaya çıkmakta ve buna bağlı olarak ayaklarda yaralarla karşılaşılmaktadır. Eğer bu yaralar farkedilmez ya da iyi tedavi edilemezse ayakların kesilmesiyle sonuçlanabilmektedir” diye konuştu.
Ayakların sık muayene edilmesi, çatlakların, küçük yaraların önemsenmesi ve hekime muayene ettirilmesi konusunda uyarıda bulunan Doç. Dr. Civelek şöyle devam etti:
“Özellikle insülin kullanan diyabetik hastalarda belli bir süre sonra ayaklarda his kaybı yaşanmakta, hastalar dokunma duyusunu kaybettikleri için yaralanmaları, yanıkları hissetmemektedirler. Bu önemsiz görünen travmalar ayakta enfeksiyona yol açabilmekte ve tedavi edilemez yumuşak doku ve kemik enfeksiyonuna sebep olmaktadır. Geç kalındığında hayati tehlike yaratan bu ayak enfeksiyonları ancak ayağın kesilmesiyle tedavi edilmektedir.”
“KAN ŞEKERİ KONTROLÜ İLE ÖNLENEBİLİR”
Diyabet hastalarının mutlaka kan şeker seviyelerini kabul edilebilir sınırlarda tutmaları gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Civelek, “Diyabet ayak enfeksiyonlarının temel sebebi kan şekerinin kontrolünün düzgün yapılamamasından kaynaklanır. Ayaklar her gün yıkanmalı ve özenle kurutulmalıdır. Çıplak ayakla dolaşılmamalı, dar ayakkabılar giyilmemeli, eğer ayak tabanı problemi varsa taban destekleri mutlaka kullanılmalıdır. Diyabetik ayak enfeksiyonları erken evrelerde antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak damar tıkanıklığının eşlik ettiği durumlarda ayak parmaklarında kangren görülebilir. Kangren durumunda ayak parmakları ancak kesilirse tedavi edilebilir. Fakat en önemli tedavi koruyucu tedavidir ve ayaktaki problemlerin ayak sağlığına önem vererek önlenmesi önem arz eder” dedi.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
NOW Ana Haber Bültenlerini Ozan Gündoğdu sunacak
NOW Ana Haber Bültenlerini Ozan Gündoğdu sunacak
Deneyimli gazeteci Neşe Berber Lider TV Ankara temsilciliğine getirildi
Deneyimli gazeteci Neşe Berber Lider TV Ankara temsilciliğine getirildi
Evcil Hayvan Sağlığında Görünmeyen Tehditlere Karşı Koruyucu Önlem Şart
Evcil Hayvan Sağlığında Görünmeyen Tehditlere Karşı Koruyucu Önlem Şart
İbrahim Çeçen Vakfı'ndan Kadınların Güçlenmesine Hibe Desteği
İbrahim Çeçen Vakfı'ndan Kadınların Güçlenmesine Hibe Desteği
Son Haberler
Sabah namazında camiyi sel bastı, cemaat kayıkla kurtarıldı
Sabah namazında camiyi sel bastı, cemaat kayıkla kurtarıldı
Sel felaketinin yaraları sarılıyor, kayıplar aranıyor
Sel felaketinin yaraları sarılıyor, kayıplar aranıyor
İzmir’de 3 yıl önceki Ömer Şenol cinayeti aydınlatıldı
İzmir’de 3 yıl önceki Ömer Şenol cinayeti aydınlatıldı
MSCI Fon Skandalı için Türkiye'ye Haziran ayına kadar süre verdi
MSCI Fon Skandalı için Türkiye'ye Haziran ayına kadar süre verdi
Ev sahibi oturduğu evi ateşe verdi, kediyi kiracısı kurtardı
Ev sahibi oturduğu evi ateşe verdi, kediyi kiracısı kurtardı
KÜÇÜK MENDERES YENİDEN HAYAT BULACAK
KÜÇÜK MENDERES YENİDEN HAYAT BULACAK

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.