• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bu türkü çocuk gelin olmayı teşvik ediyor
Gündem
Yayınlanma: 27 Mayıs 2014 - 18:38

Bu türkü çocuk gelin olmayı teşvik ediyor

Bu türkü çocuk gelin olmayı teşvik ediyor

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bu türkü çocuk gelin olmayı teşvik ediyor
Bu türkü çocuk gelin olmayı teşvik ediyor

Türk Pediatri Kurumu'nun, 50'nci kongresi, Antalya'nın Kemer İlçesi'ndeki Rixos Sungate Hotel'de 'Çocuk Gelinler ve Çocuk Anneler' temalı oturumla başladı. Kongrenin açılış oturumunda konuşan Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, kürsüye madenci baretiyle çıktı. Konuşmasına, Soma'daki maden faciasını hatırlatarak başlayan Prof. Dr. Çokuğraş, herkesin son 1 haftadır Soma'da yaşanan facianın acısını, yüreklerinde hissederek yaşadığını söyledi.
'18 YAŞINA KADAR HERKES ÇOCUKTUR'
Türkiye 'deki 'çocuk gelin' ortalamasının yüzde 30- 35 olduğunu belirten Prof. Dr. Çokuğraş, bu oranın doğu ve güneydoğu illerinde yüzde 42.5- 59 olarak saptandığını kaydetti. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun Türkiye'deki çocuk gelinler raporuna göre, 2008 yılında yapılmış evliliklerde 18 yaş altı evliliklerin toplam evliliklerin yüzde 28'ini oluşturduğunu vurgulayan Prof.Dr. Çokuğraş, 18 yaşında evlenenlerin oranının ise yüzde 11 civarında olduğunu anımsattı. Türkiye'nin 'Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni kabul ettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Çokuğraş, "Türkiye'de sosyoekonomik nedenlerden dolayı yapılan bu evliliklerin önemli kısmı resmi nikâhlı olmayıp, dini nikâhla gerçekleşmektedir. Bu durum eğitimini tamamlayamamış, vücudunu tanıyamadan evlenen gelinin hayatını daha da karartmaktadır" dedi.
MANİCİLERİN YAZDIĞI TÜRKÜLER ERKEN EVLİLİĞE TEŞVİK EDİYOR
'Çocuk psikiyatrist gözüyle çocuk anneler' konusunu aktaran Uzm. Dr. Levent Kayaalp ise sunumunu türküler ve ninniler eşliğinde yaptı. Maniciler tarafından yazılan türkülerin küçük yaşta evliliğe teşvik ettiğini savunan Dr. Kayaalp, '15 yaşında da Nazife de Hanıma doyum olur mu' türküsünün sözlerini örnek gösterdi. Dr. Kayaalp, "Bu türkü, 'Nazife Hanıma yazık ettiler' şeklinde sona eriyor. Muhtemelen manicilerin düzenlediği, gerçekte olmuş olayın bir şekilde yazılıp, köylerde söylenmesiyle oluşmuş bir türkü. Bu da olayın kültürümüzde ne kadar sıradanlaştığını gösteriyor. Biz de ergenliğe girmiş kız çocuklarının evlenebileceği noktasında yaygın bir kanaat var. Ergenliğe giren bir kızın bir erkeğe partner olabileceği düşünülüyor" diye konuştu.
ÇOCUK GELİN-ÇOCUK İSTİSMARI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı ve CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı da 'Çocuk anneler ve çocuk gelinler'le ilgili Türkiye'deki son durumu anlattı. Nazım Hikmet'in 'Ürkek bir serçe gibi eğme başını, Kaldır başını ve dimdik dur, Bu senin değil ülkemin ayıbı, Hırpalanmış yerlerinden öperim çocuk' mısralarıyla sunumuna başlayan Atıcı, erken yaşta evlendirilip daha sonra yaşamına son veren çocuk gelinlerle ilgili verileri paylaştı. Çocuk gelinleri 'çocuk istismarı' olarak değerlendirdiklerini belirten Atıcı, durumun gelenekselleşmiş ve hatta kurumsallaşmış toplumsal bir davranış haline geldiğini kaydetti.
KIZ ÇOCUKLARI CİNSEL VE EKONOMİK SÖMÜRÜ NESNESİ
Erken evlilik rakamlarının çelişkili olduğunu kaydeden Atıcı, şöyle konuştu:
"Dünyada gelişmekte olan ülkelerde her yıl 10-12 milyon kız çocuğunun erken yaşta evlendirildiği düşünülmektedir. Konuyu Türkiye özelinde ele aldığımızda ise çok çelişkili rakamlar çıkmaktadır. Aileler suç olduğu için çocuk evlilikleri gizlemekte, hükümetler ise oy kaygısı ve prestij kaybı korkusuyla sağlıklı veri elde etmemektedir. Avrupa 'da erken evliliğin değerlendirildiği bir araştırmada Türkiye yüzde 14'le ikinci sırada. Erken evliliklerin yüksek oranda görüldüğü ülkelerin gelişmişlik düzeyi düşük. Ekonomik zorluklarla birlikte kadına karşı olan mevcut bakış açısıyla da kız çocukları birer cinsel ve ekonomik sömürü nesnesi haline getirilmiş durumda. Erken evlilikler denildiğinde, karşımıza çoğunlukla 'çocuk gelinler' çıkmaktadır."
TÜİK'in verilerine göre evli kız çocuğu sayısının evli erkek çocuğu sayısına oranla yaklaşık 14 kat daha fazla olduğunu aktaran Atıcı, erkek çocuklarından 102'sinin, kız çocuklarından 1604'ünün boşandığını, sorunun rakamsal olarak daha ağır biçimde kız çocuklarının etrafında yoğunlaştığını kaydetti.
50. Türk Pediatri Kongresi, 30 Mayıs'ta sona erecek.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yerli uçak gemisi donanmaya 2023 yılında teslim edilecek
Yerli uçak gemisi donanmaya 2023 yılında teslim edilecek
Fatoş Pınar Türker anlattı, Türkiye utandı, kimse üstüne alınmadı!
Fatoş Pınar Türker anlattı, Türkiye utandı, kimse üstüne alınmadı!
Otokoç Genel Müdürlüğü'ne silahlı saldırı!
Otokoç Genel Müdürlüğü'ne silahlı saldırı!
Reha Muhtar hayatını kaybetti
Reha Muhtar hayatını kaybetti
Son Haberler
İETT ve Türk Böbrek Vakfı'ndan ortak proje
İETT ve Türk Böbrek Vakfı'ndan ortak proje
10 Haziran haftanın kitap yorumları | Özkan Saçkan inceledi
10 Haziran haftanın kitap yorumları | Özkan Saçkan inceledi
Yeditepe Üniversitesi’nde Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Açıldı
Yeditepe Üniversitesi’nde Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Açıldı
Sınav günü için gerekli belgeleri önceden hazırlayın!
Sınav günü için gerekli belgeleri önceden hazırlayın!
Trabzon lezzet noktası rekor kırdı
Trabzon lezzet noktası rekor kırdı
Teröristlerin tahrikine asker karşılık vermedi
Teröristlerin tahrikine asker karşılık vermedi

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.