• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19'un FLİRT varyantı için uyardı
Sağlık
Yayınlanma: 18 Temmuz 2024 - 14:27

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19'un FLİRT varyantı için uyardı

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19’un FLİRT varyantının dünyada yayılmaya başladığını duyurdu.

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19’un FLİRT varyantı için uyardı

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19’un FLİRT varyantı için uyardı

 

FLİRT varyantını önlemek için korunma yöntemlerini uygulamak yeterli…Sağlık otoritelerinin açıklamaları takip edilmeli!

FLİRT varyantının daha fazla bulaşıcı olabileceği düşünülse de bu konuda bir kesinlik söz konusu olmadığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirimde bulunan az sayıda ülke olması nedeniyle hastaneye yatış ve ölüm oranı hakkında kesin bilgiler verilemediğini söyledi. FLİRT varyantını önlemek için daha önceki varyantlarda olduğu gibi korunma yöntemlerinin uygulanmasının yeterli olduğunu belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Dünya Sağlık Örgütü’nün, Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi’nin ve ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın açıklamaları takip edilmeli, farklı kaynaklara güvenilmemelidir.” uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, Dünya Sağlık Örgütü’nün dünyada yayılmaya başladığını duyurduğu Covid-19’un FLİRT varyantı hakkında bilgi verdi.

Belirtileri, önceki Covid varyantlarının belirtileri ile benzerlik gösteriyor

FLİRT varyantının (KP.2), omicron ailesinin spike proteinlerindeki mutasyonların teknik isimlerinin kısaltması olan ve Covid-19’un daha yüksek bulaş riski içerebileceği düşünülen yeni varyantı olduğunu ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Bu varyantın adı, virüsün vücudumuzdaki hücreleri enfekte etmesini sağlayan kısmı olan spike proteinindeki amino asit mutasyonlarından gelmektedir.” dedi. 

Belirtilerinin önceki Covid varyantlarında olan belirtilerle benzer olduğunu söyleyen Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Burun akıntısı, ateş, titreme, öksürük, nefes darlığı, yorgunluk, kas ve baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal görülebilir.” şeklinde konuştu.

“Tespit edilen vakalarda ciddi bir seyir görülmüyor” 

FLİRT varyantının daha fazla bulaşıcı olabileceği düşünülse de bu konuda bir kesinlik söz konusu olmadığını hatırlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirimde bulunan az sayıda ülke olması nedeniyle hastaneye yatış ve ölüm oranı hakkında kesin bilgiler verilemediğini, tespit edilen vakalarda da ciddi bir seyir görülmediğini vurguladı.

“Yeni varyantın seyrine göre aşılara da güncelleme gerekebilir”

Covid aşılarını tamamlamış veya daha önce hastalığı geçiren kişilerin vücudunda yüksek bağışıklık söz konusu olduğunun altını çizen Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Yeni varyantın seyrine göre aşılara da güncelleme gerekebilir. Bu konuda resmi ve bilimsel açıklamaların ışığında hareket etmek önemlidir.” dedi.

Dr. Dilek Leyla Mamçu, diğer Covid-19 varyantlarına göre tedavi prosedüründe herhangi bir farklılık görülmediğini, semptomatik tedavi ve yatak istirahatinin yeterli olduğunu söyledi.

Korunmak için genel hijyen kurallarını uygulamak yeterli

FLİRT varyantını önlemek için daha önceki varyantlarda olduğu gibi hasta kişilerin kendini izole etmesinin yeterli olduğunu belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Korunmak için maske kullanılmalı, el hijyeni sağlanmalı ve hastalığı ağır geçirme ihtimali olan kişilere dikkat edilmeli.” dedi. 

FLİRT varyantının şu anda SARS-CoV-2 virüslerinin yüzde 16 ila 37’sini oluşturduğunun tahmin edildiğini de söyleyen Dr. Dilek Leyla Mamçu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ancak bu durum vakalarda kesin bir artış olacağı anlamına gelmiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün, Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi’nin ve ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın açıklamaları takip edilmeli, farklı kaynaklara güvenilmemelidir.”

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İbn-i Sina’dan bin yıllık sır: Sarı kantaron mu, çay ağacı yağı mı? Lekeleri silen doğal karışım
İbn-i Sina’dan bin yıllık sır: Sarı kantaron mu, çay ağacı yağı mı? Lekeleri silen doğal karışım
Kimyasal ve paraben yok doğal ve etkili: Ev yapımı bu karışımla ter kokusuna kesin çözüm
Kimyasal ve paraben yok doğal ve etkili: Ev yapımı bu karışımla ter kokusuna kesin çözüm
Cilt bakımında limonla gelen mucize: Sadece 10 dakikada siyah noktalar yok oluyor
Cilt bakımında limonla gelen mucize: Sadece 10 dakikada siyah noktalar yok oluyor
Kenelere geçit yok! Bu doğal tarif evde yapılıyor, etkisi saatlerce sürüyor
Kenelere geçit yok! Bu doğal tarif evde yapılıyor, etkisi saatlerce sürüyor
Son Haberler
Şehir hastanelerine binlerce kişi aranıyor! Güvenlik, temizlik ve hizmetli kadrolarında personel alımı
Şehir hastanelerine binlerce kişi aranıyor! Güvenlik, temizlik ve...
Öğrencilere unutulmaz jest! QNB Finansbank’tan muhteşem karne hediyesi
Öğrencilere unutulmaz jest! QNB Finansbank’tan muhteşem karne hediyesi
Zam oranı eklendi, emekli maaşları belli oldu! SSK ve Bağ-Kur’lu 14.469 TL ve üzeri alanlar için yeni hesaplama
Zam oranı eklendi, emekli maaşları belli oldu! SSK ve Bağ-Kur’lu...
Emekli promosyonlarında rekor üstüne rekor: 27 bin TL’ye varan sürpriz ödeme
Emekli promosyonlarında rekor üstüne rekor: 27 bin TL’ye varan sürpriz...
Şimdi başladı! Emeklilere müjde: Karşılıksız 25.000 TL ek ödeme
Şimdi başladı! Emeklilere müjde: Karşılıksız 25.000 TL ek ödeme
Saklı Cennette Gastronomi Şöleni
Saklı Cennette Gastronomi Şöleni

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.