Diyarbakır'da tarihe yolculuğun adresi: 'İçkale'

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 24 milyon lira bütçe ile restore edilen Diyarbakır'ın ilk yerleşim alanı ve yönetim merkezi İçkale Müze Kompleksi, ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkarıyor .

26 Şubat 2018 Pazartesi 14:43
Diyarbakır'da tarihe yolculuğun adresi: 'İçkale'






DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde restorasyon çalışmalarıyla inanç ve kültür turizmine kazandırılan İçkale Müze Kompleksi ziyaretçilerine adeta tarihe yolculuk yaşatıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca "İçkale Kültür ve Turizm Merkezi Projesi" kapsamında 2005 yılında başlatılan çalışmalarla 24 milyon lira bütçe ile restorasyonu yapılarak 3 yıl önce İçkale Müze Kompleksi olarak hizmete giren Diyarbakır'ın ilk yerleşim alanı ve yönetim merkezi olan tarihi mekan, kente gelen turistlerin ilk uğrak yeri durumunda.

72 bin metrekarelik alana sahip, 20 burç ve 4 kapının yer aldığı İçkale, Hz. Süleyman Camisi ve 27 Sahabe Türbesi'nin bulunduğu alanın da gecekondulardan arındırılarak çevresinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenmesinden sonra daha da görünür hale geldi.

Amida Höyüğü, Artuklu Sarayı, Hz. Süleyman Camisi ve 27 Sahabe Türbesi, St. George Kilisesi, Artuklu Kemeri, Aslanlı Çeşme, Atatürk Müzesi, cephanelik, jandarma binası, eski cezaevi, kolordu binası ve eski adliye binası ile adeta açık hava müzesine dönüştürülen İçkale'de, özellikle hafta sonu ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi envanterinde bulunan, kentte çeşitli arkeolojik dönemlere ait kazı alanlarında yer alan 36 bin eser de İçkale Müze Kompleksi'nde tarihe ışık tutuyor.

Komplekste yer alan eski jandarma binası "tematik eserler sergi salonu" olarak hizmet verirken eski cezaevi, "müze eserleri deposu" ile laboratuvar haline getirildi. Saint George Kilisesi "sanat galerisi", eski kolordu binası da "müze kafeterya" oldu.

Adliye A binası "müze eserleri sergi salonu", Adliye B binasının alt katı "kent müzesi" yapıldı. Binanın üst katı ise tarihteki "yönetim merkezi" misyonunun yaşatılması için "valilik kabul makamı", "Komutan Atatürk Müzesi" ve "Müze Eğitim Merkezi" olarak kullanılıyor.

Eski cephaneliğin "Bilgi, belge ve dokümantasyon merkezi" olduğu İçkale, ilin kültür ve inanç turizmine önemli katma değer sunarken, ziyaretçileri hayran bırakıyor.

"Türkiye'de bunun başka bir örneği yoktur"

Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Sur ilçesinin gezilmesi ve görülmesi gereken bir alan olduğunu belirterek, ilçede tescilli 608 yapı bulunduğunu, bunların 155'inin anıtsal yapı, diğerlerinin ise sivil mimari yapılar olduğunu söyledi.

Diyarbakır'ı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin tarihi ilçeyi büyük bir beğeniyle gezdiğini ve kentten büyük bir memnuniyetle ayrıldığını anlatan Alp, her geçen yıl kenti ziyaret eden turist sayısının arttığını dile getirdi.

Alp, şöyle konuştu:

"İçkale çok büyük rağbet görüyor. Buraya Diyarbakır'ın kalbi diyebiliriz. Hz. Süleyman Camisi, 27 Sahabe Türbesi'nin bulunduğu alan ile ele alındığında gerçekten mükemmel bir yer, görülmesi gereken bir alan. Özellikle hafta sonu bu bölge hıncahınç doluyor. Döneminde çeşitli kurumlar burada hizmet vermiş. Şu an ise burası Müze Kompleks alanı. Türkiye'de bunun başka bir örneği yoktur. Müzede 36 bine yakın eser bulunuyor. Daha önce jandarma binası, cezaevi olarak kullanılan mekanlar müzeye dönüştürüldü. Herkesi, tarihi ilçeyi ziyarete, özellikle de İçkale'yi görmeye davet ediyoruz."

"Müzeleri geçen yıl 50 bini aşkın kişi ziyaret etti"

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Vehbi Yurt da İçkale'de 9 tescilli yapının bulunduğunu, bunların bir kısmının 19. yüzyılda inşa edildiğini ifade ederek, ayrıca 12. yüzyılda yapılan Artuklu Kemeri ve M.Ö 6 bin yılına ait Amida Höyüğü bulunduğunu söyledi.

İçkale'ye büyük ilgi olduğunu anlatan Yurt, "Ziyaretçiler, burada tarihi teneffüs ediyorlar. Müzeleri sadece geçen yıl 50 bini aşkın kişi ziyaret etti. Düzenlenen etkinlik ve tanıtımlarla bu yıl bu sayıyı 2 katına çıkarmayı hedefledik." diye konuştu.

Yurt, yerli ve yabancı turistlerin İçkale'den çok iyi bir izlenimle ayrıldığını aktararak, Hz. Süleyman Camisi'nde dini vecibelerini yerine getirenlerin müzeyi gezebildiğini kaydetti.

Ankara'dan eşi ile Diyarbakır'ı gezmeye gelen Onur Doğan da tarihin Diyarbakır'da yattığını bildiklerini, bu nedenle kente geldiklerini vurgulayarak, "İçkale'yi çok beğendik. Buram buram tarih kokan bir yer. Çok güzel bir yer." şeklinde konuştu.

Doğan'ın eşi Gizem Doğan da İzmirli olduğunu, İçkale'yi büyük bir hayranlıkla gezdiklerini dile getirerek, "Her yer tarih kokuyor resmen. Çok beğendik. Hayran kaldık." dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.