9390,51%1,20
38,74% 0,39
43,40% 0,27
4146,90% 1,06
6711,63% -0,27
Müslüman toplumların ibadet yerleri olan camilerde bulunan minarelerin günümüze kadar beton minare olarak inşa edildiği bilinmektedir. Günümüzde ise teknolojinin ilerlemesi ve inşa çalışmaları sırasında kullanılacak malzeme çeşitliliğinin artması ile birlikte birçok yeni imkan oluşmuştur. Söz konusu durum minareler olunca, yapımı uzun süren ve taşlar ile oldukça ağır olan yapım süreci çok daha kolay tamamlanabilecek hale gelmiştir. Bu sürecin kolaylaşmasını sağlayan malzeme ise çelik olmuştur. Günümüzde yaygınlaşmaya başlayan Çelik minare incelendiği zaman birçok avantaja sahiptir.
Üretimi yapılan her çelik minare birbirinden farklı ve eşsiz olması amacıyla üretilmektedir. Beton yapı ile yapılmış olan bir minareye göre çelikten yapılmış bir minarenin yapımında oluşan kolaylıklar, kurulum aşaması ve inşa sırasında çelik malzemenin inşaat süreci çok daha uygun maliyette ve hızlı kuruluma sahip olması, tercih edilen malzeme haline gelmesine neden olmuştur.
Çelik malzeme ile yapılan ve günümüz şartlarına uygun olan minareler, betonarme minarelere göre çok daha uzun süre ayakta kalabilmektedir. Çağdaş bir mimari yapıya sahip olan, aynı zamanda farklı estetik görünümlere sahip olabilen minarelerin tasarımı kadar ekonomik açıdan da düşünüldüğünde avantajlıdır. Üç ana kısımdan oluşan minare çeşitleri 125 çapında, 150 çapında ve özel yapım çelik minare sistemleri olarak 3’e ayrılmaktadır. Osmanlı mimarisi, Selçuklu mimarisi, baklava dilimi, izole panel ve kare panel gibi farklı tasarım çeşitleri ile minareler inşa edilebilmektedir.