Diyaliz tedavisi gören hastaların eczacılarla imtihanı devam ediyor

17 Ekim 2012 Çarşamba 16:41
Diyaliz tedavisi gören hastaların eczacılarla imtihanı devam ediyor






ADANA (CİHAN)- Adana Akdeniz Böbrek Hastaları Diyaliz ve Transplantasyon Yardımlaşma Derneği Başkanı Ümit Okşaşoğlu, Türkiye Eczacılar Birliği ve SGK arasında imzalanan protokolle diyaliz solüsyonlarını, eritropoetin ve darbopoetin preparatlarını ihtiva eden reçetelerin ilgili bölge eczacı odası tarafından onaylanması şartının getirildiğini belirterek, Danıştay'ın, diyaliz ilaçlarının sıralı dağıtımı uygulamasını durdurmasına rağmen, yüzde 90 özürlü olan bir diyaliz hastasının, yakınındaki eczaneden alması gereken ilaç için daha uzak bir yere gitmesi isteniyor. Birkaç eczanenin limitini arttırması için diyaliz hastalarının mağduriyetleri gözardı ediliyor. dedi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısında Başkan Ümit Okşaşoğlu, yaşadıkları sıkıntıya rağmen ihtiyaç duydukları ilaçlara zamanında ulaşamadıklarını savundu. Ülkedeki 70 bin diyaliz hastası ve yakınlarının birçok rahatsızlıktan farklı olarak, endişe dolu depresyonun karanlığında ölüm-kalım mücadelesi vererek hayatlarını sürdürdüklerine işaret eden Okşaşoğlu, Hastalarımızın sık kullandığı ilaçlar arasında Eczacı Odası onayı bulunmayan diyaliz solüsyonlarını, eritropoetin ve darbopoetin preparatları beslenme solüsyonlarını ihtiva eden reçete bedellerinin geri ödenmeyeceği, ifade edilmekte. Bizlere yazılan reçetelerin Eczacı Odası'nın belirlediği usule göre üst limitli kotalı reçete karşılama sistemi ile limitli olan eczane bulmalıyız ki, reçete karşılığı ilaçlarımızı alabilelim. Bu demek oluyor ki, artık her bir diyaliz hastası tedavisi için yazdırılan bu ilaçları önceden olduğu gibi istediği eczaneden alamayacak. dedi.

Reçetelerinin eczanelere sıralı 'üst limitli ve kotalı dağıtım' sistemiyle dağıtılarak, pazarlandığını iddia eden Ümit Okşaşoğlu, Eczacı Odası'nın kendilerini hastadan çok rant aracı olarak gördüğünü ileri sürdü. SGK ve TEB arasında imzalanan protokole göre diyaliz solüsyonlarını, eritropoetin ve darbopoetin preparatlarını ihtiva eden reçetelerin ilgili bölge eczacı odası tarafından onaylanması gerektiğini hatırlatan Okşaşoğlu, şöyle devam etti: Yüzde 90 özürlü olan bir diyaliz hastası, yakınındaki eczaneden alması gereken ilaç için daha uzak bir yere gitmesi isteniyor. Danıştay, diyaliz ilaçlarının sıralı dağıtımı uygulamasını durdurdu. 1 Mayıs 2012'de bölgemizde aylık kota ve üst limitli dağıtım sistemi tekrar başladı. Birkaç eczanenin limitini arttırması için diyaliz hastalarının mağduriyetleri gözardı ediliyor. Reçete dağıtım uygulaması hastaların sağlık hizmeti satın alacağı kurumu seçme özgürlüğünü ortadan kaldırılıyor. Hasta ilacı tercih edeceği eczane yerine sıradaki eczaneden almakla, zaman kaybına uğruyor. Uygulama Hasta Hakları Yönetmeliği'nin 5. maddesine aykırıdır.

Konuyu İdare Mahkemesi'ne taşıdıklarını dile getiren Okşaşoğlu, bölgedeki bin 500 diyaliz hastasının ilaca ulaşma fırsatının kısıtlanamayacağını sözlerine ekledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.