Gaziantep'te son durum, gerginlik tırmanıyor

Suriyeli sığınmacılara yönelik şiddet ve protesto gösterilerin yoğunlaştığı Gaziantep'de durum kritik. Önlemler had safhada

13 Ağustos 2014 Çarşamba 15:44
Gaziantep'te son durum, gerginlik tırmanıyor






Gaziantep'te son durum, gerginlik tırmanıyor

Suriyeli sığınmacılara yönelik şiddet ve protesto gösterilerin yoğunlaştığı Gaziantep'de durum kritik. STK ve Büyükşehir Belediyesi yeni olayların çıkmaması için yoğun çaba harcıyor. Şehir merkezinde oturan 300 bin Suriyeli göçmen yüzünden işsiz kaldığını öne süren, kiralayacak ev bulamadığını iddia eden protestocular hava kararınca sokakları savaş alanına çeviriyor.

Suriyeli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Gaziantep'te, protesto olaylarının gerçekleştiği semtlerde güvenlik önlemleri artırıldı. Yeni gerginlikler yaşanmaması için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile STK temsilcilerinin sağduyu çağrısı yaptığı Gaziantep'te, protesto gösterilerinin temel sebebinin ise Suriyelilerin gelişi ile birlikte artan kira fiyatları ve işsizlik olduğu ileri sürülüyor. Sanayi kenti olan Gaziantep, iç karışıklığın başlamasının ardından ülkelerini terk eden binlerce Suriyeli'nin akın ettiği kent oldu. Resmi kayıtlara göre yaklaşık 200 bin, gayrı resmi olarak ise 300 bin civarında Suriyeli'nin yaşadığı tahmin edilen kentte, sığınmacıların gelişi ile birlikte kira fiyatları 2-3 kat arttı. Daha önce 150 lira civarında olan ve çoğunluğu asgari ücretle çalışanların oturduğu kenar semtlerdeki kira fiyatları 400 liraya yükselirken, Suriyelilerin ucuz fiyata çalışması veya açtıkları işyerlerinde vergi ve SGK giderleri olmadığı için haksız rekabete yol açtığını ileri sürenler tepki göstermeye başladı.

DAHA ÖNCE DE EYLEMLER YAPILDI

Gaziantep'te, son 2 aylık süreçte özellikle sosyal medya kanallarında kurulan gruplarda Suriyelilere protesto çağrıları yapıldı. Çağrıların ardından kent merkezinde toplananlar, burada önlem alan polisler tarafından uyarılıp dağıtılarak protestoların büyümesi ve yayılması engellendi.

EV SAHİBİNİN ÖLDÜRÜLMESİ BARDAĞI TAŞIRDI

Suriyelilere yönelik tepki, geçen pazartesi günü Ünaldı Mahallesi'nde oturan Hıdır Çalar'ın, evinden çıkmasını istediği Suriyeli kiracısı ve beraberindekiler tarafından bıçaklanarak öldürülmesi ile tırmandı. Polisin biber gazı ve basınçlı suyla müdahalesi ile son bulan gerginlik, dün öğle saatlerinde yeniden alevlendi ve Ünaldı Mahallesi'nde Suriyeli'leri istemediğini söyleyen bazı kişiler, sokakta geçen 2 Suriyeli'yi dövdü, sığınmacılara ait işyerlerini tahrip etmeye kalkıştı.

GECE SOKAKTA SURİYELİ AVINA ÇIKILDI

Gündüz yaşanan ve polislerce engellenen gerginlik, gece Ünaldı Mahallesi ile etrafında bulunan diğer mahallelere sıçradı. Havanın kararması ile kentin farklı mahallelerinde ellerinde sopa, bıçak ve pala ile sokağa çıkan gruplar, 'Suriyeli'leri istemiyoruz' sloganları atarak yürümeye başladı. Protestocuların sayısı geçtiği güzergah üzerinde destekçi bulmaları ile artarken, grupta bulunanlar sokaklarda karşılarına çıkanlar ile ev bulamadıkları için parklarda kalan Suriyeli'lere saldırdı. Olaylar sırasında 4'ü bıçakla 9'u ise dövülerek yaralanan 13 Suriyeli ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere götürüldü. Polisin engel olup dağıttığı gruplar ise mahallelerin farklı sokaklarında yeniden toplanarak, güvenlik güçlerinin bulunmadığı güzergahlarda protestolarını sürdürdü. Bu sırada öfkeli kalabalıktakiler yol üzerinde park halinde olan Suriye plakalı araçların camlarını kırıp tahrip etti. Gece geç saatlere kadar süren olaylarda göstericilerin ters çevirip ateşe verdiği Suriyelilere ait araçlar ise sağduyulu mahalle sakinleri tarafından söndürüldü. Gerginlik sırasında polisin uyarısına rağmen dağılmayan ve bulundukları grubu kışkırttığı ileri sürülen 17 kişi ise gözaltına alındı. Yaşananların ardından polis zırhlı araçlarla olayların yaşandığı mahallelerin sokaklarında devriye görevi yaparak, grupların toplanmalarını engelledi.

GÜNE SAKİN BAŞLANDI

Gecenin gergin geçtiği semtlerde sabah saatlerinde ise sessizlik hakim oldu. Gece olayların yaşandığı bölgelerde, hasar gören araçlar kaldırılarak olayların izi silinmeye çalışıldı. Vatandaşlar normal yaşamına devam ederken, gazetecilerin soru yönelttiği mahalle sakinleri ise olaylara ilişkin yorum yapmayarak susmayı tercih etti. Bu arada olayların yaşandığı semtlerdeki parklarda daha önce kalan Suriyeli'lerin, bugün parklardan ayrıldıkları görüldü.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Yaşanan gerginlik sonrası olayların yaşandığı semtlerin yanı sıra, Suriyeli ailelerin yoğun olarak yaşadığı mahalleler ile kent merkezinde güvenlik önlemleri artırıldı. Polis ekipleri, özellikle gece saatlerinde kalacak yeri olmayan Suriyeli'lerin gelebileceği parklar ile çevresinde de önlem aldı. Yeni protesto girişimlerine karşı polislerin, akşam saatlerinin ardından eylem ihtimali olan semtlerde mevcut önlemlere ek olarak tedbirlerini artıracağı da bildirildi.

BAZI SURİYELİ'LER EVLERİ TAHLİYE ETTİ

2 gündür yaşanan gerginliğin ardından protestocu grupların hedefi olan bazı Suriyeli ailelerin güvenlik güçlerince evlerinden tahliye edildiği bildirildi. Güvenlik güçlerince resmi kurumların misafirhanelerinde geçici olarak barındırılan bazı Suriyeli ailelerin boş olan çadır veya konteyner kentlere gönderileceği öğrenildi.

4 ŞÜPHELİNİN SORGUSU SÜRÜYOR

Öte yandan kentte gerginliğin çıkış sebebi olan Hıdır Çalar'ın öldürülmesi olayının şüphelisi olduğu iddiasıyla aranan ve gözaltına alınan 6 kişiden 4'ünün Asayiş Şube Müdürlüğü'nde sorgulaması sürüyor. İfadelerinde ne söyledikleri bilinmeyen şüphelilerin, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilecekleri bildirilirken, firari durumda olan diğer 2 şüpheliyi arama çalışmaları da devam ediyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.