MB enflasyonun etkilerine karşı sıkı para politikaları uygulayacak

30 Kasım 2011 Çarşamba 20:57
MB enflasyonun etkilerine karşı sıkı para politikaları uygulayacak






Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısının değerlendirme raporunu açıkladı. Raporda, küresel sorunların sektör istihdamını sınırlamaya devam edeceğine işaret edildi. İç ve dış talebin dengelenmesinde asıl belirleyici unsurun krediler olduğu belirtilen raporda, iç ve dış talep arasındaki dengelemeyi sağlamak amacıyla alınan tedbirlerin etkilerinin yılın son çeyreğinde hissedileceği kaydedildi. Kısa vadeli enflasyonun artacağı ifade edilen raporda, "Merkez Bankası, bu durumun yol açabileceği ikincil etkilere karşı gereken adımı ekim ayında atarak para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gidildi." denildi.
Raporda şu bilgiler yer aldı: "Yurt içi nihai talepteki yavaşlama eğilimi sürmektedir. Türk Lirası'ndaki değer kaybının, vergi ayarlamalarının ve küresel ekonomiye dair belirsizliklerin etkisiyle başta araç satışları olmak üzere dayanıklı mal grubuna yönelik talebin önümüzdeki dönemde de zayıflama eğilimini koruması beklenmektedir. Tüketici ve yatırımcı güveninin düşmesi söz konusu eğilime katkıda bulunmaktadır. Son dönemde tüketici kredilerinde gözlenen dikkate değer yavaşlama da bu görünümü desteklemektedir."

"TEDBİRLERİN ETKİLERİ YILIN SON ÇEYREĞİNDE HİSSEDİLECEK"
Kurul, iç ve dış talep arasındaki dengelenmeyi sağlamak amacıyla 2010 yılının Kasım ayından bu yana alınan politika tedbirlerinin gecikmeli etkilerinin yılın son çeyreğinde belirginleşeceğine işaret etti. Bunun yanı sıra, kredi gelişmelerine ek olarak kapasite kullanım oranlarındaki düşük düzeyler ve artan talep belirsizliği, yatırımlar üzerinde aşağı yönlü risk oluşturulacağına dikkat çekildi. Bütün bu gelişmelerin, yurt içi talepteki yavaşlamanın devam edeceği yönünde sinyal verdiği dile getirildi.

"KÜRESEL SORUNLAR DIŞ TALEBİ SINIRLAMAYA DEVAM EDECEK"
Kurul, dış dünya büyümesine ilişkin resmin yılın ilk yarısına kıyasla belirgin biçimde kötüleştiğinin altını çizerek döviz kuru hareketlerinin sağladığı rekabet avantajına rağmen küresel sorunların dış talebi sınırlamaya devam edeceğini ifade etti. İktisadi faaliyete paralel olarak, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı istihdamdaki yavaşlama eğiliminin ağustos döneminde de devam ettiğine dikkat çekilen raporda, "Öte yandan, iş gücüne katılımdaki düşüşün etkisiyle işsizlik oranları aşağı yönlü eğilimini sürdürmüştür. Bu dönemde, inşaat sektörü istihdamındaki güçlü seyre karşılık ticaret, lokanta ve otel ile ulaştırma ve haberleşme sektörleri kaynaklı olmak üzere hizmetler istihdamı azalmıştır. Aynı dönemde sanayi sektöründe de istihdam gerilerken, öncü göstergeler küresel sorunların sektör istihdamını sınırlamaya devam edeceğine işaret etmektedir." değerlendirmeleri yapıldı.
Kurul, riskler ve para politikasında ise iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğü değerlendirmesinde bulundu. Küresel ekonomideki sorunlara bağlı olarak dış talebin zayıf seyrini koruması sebebiyle dengelenmenin daha çok ithalat kanalıyla gerçekleştiğini ifade eden kurul, mevsimsellikten arındırılmış ithalat miktar endeksi verilerinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren yavaşlamaya işaret ettiğini kaydetti.

ASIL BELİRLEYİCİ UNSUR KREDİLER
Kurul, iç ve dış talebin dengelenmesi konusunda asıl belirleyici unsurun krediler olduğunu vurguladı. Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi sebebiyle kısa vadede enflasyonda hızlı bir yükseliş gözleneceğine dikkat çekti. Söz konusu etkinin özellikle kasım ayında daha fazla hissedileceği ve yıl sonunda enflasyonun hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşeceği ifade edildi.
Merkez Bankası, bu durumun yol açabileceği ikincil etkilere karşı gereken adımı ekim ayında atarak para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gittiği açıkladı.

ESNEK PARA POLİTİKASI BELİRSİZLİKLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ
Kurul üyeleri, küresel piyasalardaki belirsizliğin olağanüstü seviyelerde seyrettiği bir dönemde para politikasının esnek bir çerçeveye sahip olmasının önemine dikkat çekti. Hali hazırda etkin likidite yönetimi ile faiz koridorunun aktif olarak kullanılmasının ihtiyaç duyulan esnekliği sağladığı belirtildi. Kurulun raporunda, "Bu kapsamda, piyasaya yapılan fonlamanın miktarı ayarlanarak para politikasının duruşu günlük frekansta değiştirilebilmektedir. Önümüzdeki dönemde, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan Türk Lirası fonlaşmasının miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır." bilgisi yer aldı.

"EURO BÖLGESİNİN KAMU BORCU KÜRESEL SORUNLARI TETİKLEMEKTEDİR"
Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin önemini koruması sebebiyle finansal piyasalardaki gelişmelerin dikkatle takip edildiği belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı: "Özellikle euro bölgesinde kamu borcu dinamiklerine dair yaşanan endişelerin devam etmesi ve bu durumun finansal sektöre yayılarak küresel sorunları daha da derinleştirme olasılığının sürmesi önemli bir risk unsuru olarak ortaya çıkmaktadır. Kurul, küresel ekonomideki gelişmeleri yakından izleyerek 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantıda belirlenen strateji çerçevesinde, yurt içi piyasalardaki istikrarı sağlamak için gerekli politika tedbirlerini gecikmeksizin almaya devam edecektir."
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.