S-400 füzelerine hızlı kurulum | Ankara'dan tarihi meydan okuma

Türkiye cumhuriyet tarihinin en kritik kararlarından birini hayata geçiriyor. Doğu Akdeniz'de 67 yıldır NATO 'da müttefik olduğu ülkelerden gelecek tehditlere karşı Rus füzeleriyle savunma ağı kuruyor.

12 Temmuz 2019 Cuma 13:47
S-400 füzelerine hızlı kurulum | Ankara'dan tarihi meydan okuma






S-400 füzelerine hızlı kurulum | Ankara'dan tarihi meydan okuma

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füzelerinin taşınması, beklenilenin de üzerinde bir hızla yapılıyor. Üç ayrı taşıma operasyonu uygulanıyor.. Türkiye'nin 67 yıldır NATO'da ittifak ruhuyla çok sayıda uluslararası ve bölgesel konularda askeri işbirliği yaptığı ülkelerden gelecek tehditlere karşı Rus füzeleriyle savunma ağı kurmaya başladı.


Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemlerinin taşınması devam ederken kurulum için Ankara'nın belirlediği krtik iki ayrı yer ve radar üssü için hazırlıklar sürüyor. Ankara ve Malatya'ya getirilen iki batarya parçalarının aktif hale getirilmesi için bir aylık sürenin ayrıldı bildiriliyor.

TÜRKİYE KARARLILIĞINI İLAN ETTİ

Moskova Ankara hattında aylardır devam eden eğitim ve taşıma operasyonuna yönelik hazırlıklar son bir haftada en üst düzeye çıktı. Pentagon'un ambargo tehditlerine boyun eğmeyen Türkiye Cumhuriyeti, terör örgütlerinin silah tedarikçiliğine soyunan Washington'u Suriye'de PKK ile başbaşa bıraktı. S-400 sürecinde DEAŞ'in yeniden hortlatılarak Türkiye'yi tıpkı Amerika gibi tehdit etmesine dikkat çeken uzmanlar "Ankara mesajı aldı. Hem Doğu Akdeniz'de, hem de Suriye - Irak denkleminde kendini ve çıkarlarını savunma pozisyonundan daha ileri bir adım atarak varlığını ilan etti" yorumunu yapıyor.

İLK AÇIKLAMA BAKANLIKTAN GELDİ

S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye'ye intikali bilgisi öğle saatlerinde açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "S-400 sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı'na intikaline bugün başlandı" denildi.

S-400 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ NEDİR?

S-400 Triumf orta menzilli hava savunma sistemi S-300'den geliştirilmiş yeni nesil Rus yapımı bir kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir. S-400, 1979'da S-300'ün ortaya çıkmasından hemen sonra 1980'lerin başında, o zamanki adıyla Almaz Merkezi Tasarım Bürosu tarafından (günümüzde Almaz Bilimsel Endüstriyel Şirketi) Sovyetler Birliği'nde geliştirilmeye başlanmış ve gelişim süreci SSCB'nin dağılması nedeniyle uzun bir döneme yayılmıştır. S-400'ün S-300 sistemlerinden en önemli farkı, daha fazla hedefi aynı anda takip edebilmesi ve gelişmiş elektronik karşı tedbirlere sahip olmasıdır. S-400'de kullanılan radarlar hafif radar izine sahip olan ve hayalet uçak tabir edilen hedefleri takip edebilme yeteneğine sahiptir. S-400 sistemine şu ana kadar pek çok devlet ilgi göstermiş olmasına rağmen Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye haricinde yabancı bir ülkeye satış gerçekleşmemiştir.

S-400 FÜZE SİSTEMİ

S-400'ün kullandığı füzeler Rus Hava Kuvvetleri'nin mevcut hava savunma sistemlerini azaltma programına paralel olarak kısa, orta ve uzun menzillerde aynı anda kullanılabilecek değişik füzelerden seçilmiştir.

Orta menzilli 9M96 füzesi aktif radar güdümlü bir füze olup 120 km menzile sahiptir ve hedefi vurma kabiliyeti uçaklara karşı 1 üzerinden 0.9 ve insansız uçaklara karşı 0.8 olarak hesaplanmıştır. Bu füzenin bir üst türevi olan 48N6DM 30 Nisan 2004 tarihinde Kapustin Yar test merkezinde test edilmiştir.

Uzun menzilli yeni bir füze olan 40N6 400 km menzile sahiptir (MIM-104 Patriot ve S-300'ün iki katı) ve yarı aktif - aktif güdümle hedefe yönlendirilebilir. Bu füzenin hedefleri AWACS erken uyarı uçakları, sinyal karıştırıcı uçaklar ve balistik füzelerdir. Füzenin hızı olan 4.8 km/saniye (17280 km/saat) aynı hızda hareket eden hedefleri vurmasını sağlar.

S-400 RADAR SİSTEMİ

S-400'ün radarları S-300 sisteminde kullanılan 64N6 ve 76N6 radarlarının gelişmiş bir türevi olan 96L6'dır. S-400 komuta merkezi aynı anda 6 bataryaya komut verebilir ve her batarya 12 fırlatma aracına komuta eden bir 96L6 radara sahiptir. Bu radarlar hayalet uçak tabir edilen hedefleri izleme ve bu hedeflere kilitlenme yeteneğine sahiptir. Gelecekte 96L6 radarların daha da geliştirilmesiyle 500-600 kilometreye kadar etkili olacakları düşünülmektedir.

S-400 SİSTEMİNİN KULLANILDIĞI YERLER

S-400 sistemi ilk olarak 2007 yılında başkent Moskova'ya yerleştirildi. 2009 senesi itibarıyla iki tabur konuşlandırıldır. 2011 yılında Moskova'nın kuzeyine iki tabur daha yerleştirilmiştir. (bir S-400 taburu minimum 8 fırlatıcı ve 32 füzeden oluşur).

Suriye İç Savaşı'nın ardından 2015 yılında Tartus kentinde bulunan Rus hava üssüne yerleştirildi.

Kasım 2016'da Kaliningrad'a füze savunma sistemi ve İskender füzeleri konuşlandırdı.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonrası Kırım'a S-400 füze savunma sistemi kuruldu.

Rusya'nın uzak doğusunda ve Japonya'nın kuzeyindeki Kuril Adaları bölgesine S-400 sistemleri yerleştirileceği açıklanmıştır.
 

Son Güncelleme: 12.07.2019 19:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.