TUİD, DAİB için Yunanistan´a gitti

13 Aralık 2012 Perşembe 14:01
TUİD, DAİB için Yunanistan´a gitti






KİEV (CİHAN)- Türk- Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Başkanvekili Burak Pehlivan ve Yönetim Kurulu üyesi Aziz Şimşek, Doğu Avrupa Türk İşadamları Dernekleri Birliği projesi `DAİB´ için, Romanya'dan sonra Yunanistan´ı ziyaret etti.
TUİD temsilcileri Yunanistan ziyareti kapsamında Atina Ticaret Başmüşaviri Ali Sakallıoğlu´nu makamında ziyaret etti. Görüşmede Atina Ticaret Müşaviri İsmail Tulukçu da hazır bulundu.
Ziyaretin ana gündem maddesi TUİD´in öncülüğünde gelişen Doğu Avrupa Türk İşadamları Dernekleri Birliği projesi DAİB oldu. Proje ve proje ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında Atina ticaret başmüşavirini bir sunumla bilgilendiren Burak Pehlivan, sunumunda ayrıca Ukrayna´daki son ekonomik duruma ve Ukrayna´da Türk sermayesine de değindi.
Pehlivan; Ukrayna´da 700 civarında Türk sermayeli firma faaliyet gösteriyor, direkt ve üçüncü ülkelerden gönderilen sermaye ile birlikte ülkedeki Türk yatırımları 1,5 milyar doların üzerinde dedi.
TUİD Başkanvekli, Yunanistan´ın önemli bir ülke olduğunu, aynı Ukrayna´da olduğu gibi ülke ihracatında Türkiye´nin ikinci sırada yer aldığını belirterek, Yunanistan´daki ve Ukrayna´daki Türk işadamları oluşumları arasındaki iletişimin gelişmesinin olumlu etkilerinin mutlaka görüleceğini belirterek sözlerini tamamladı.

DAİB PROJESİNİ DESTEKLİYORUZ
Atina Ticaret Başmüşaviri Ali Sakallıoğlu, Ukrayna´daki Türk iş dünyasının yaptığı çalışmaları takdir ettiklerini, Doğu Avrupa´daki Türk işadamları dernekleri arasında bir iletişim platformu olacak DAİB projesini ise desteklediklerini belirtti.

Sakallıoğlu, Türkiye´de 430 Yunan sermayeli firma varken, Yunanistan´da ise bugün yalnızca 15 Türk sermayeli firmadan söz edebiliyoruz, son birkaç yıldır Yunanistan´da Türk işadamlarına karşı bir sevgi var, Türkler ülkeye yatırım için davet ediliyor, bu olumlu havayı fırsata çevirmek gerekir diye konuştu.

D-Marin´in Atina´nın en büyük ve popüler marinasının yarısını satın aldığını belirten Başmüşavir Sakallıoğlu, Ziraat Bankası´nın da güçlü sermaye yapısı ile Yunan bankacılık sektöründe gıpta ile bakılan bir konuma geldiğini ifade etti.

Sakallıoğlu; Doğru sektörler belirlendiği takdirde Yunanistan, bugün hiç olmadığı kadar Türk yatırımcılar açısından cazip fırsatlar sunuyor şeklinde konuştu.
TUİD UKRAYNA´DAKİ SERMAYENİN YÜZDE 80´NİNİ TEMSİL EDİYOR
TUİD Yönetim Kurulu üyesi Aziz Şimşek ise, 200´ü bulan üye sayıları ile Ukrayna´daki Türk sermayesinin, yüzde 80´den fazlasını dernek olarak temsil ettiklerini ifade etti.

Doğu Avrupa´da bulunan onlarca Türk işadamı derneğinin birbirlerine verebilecekleri çok şey olduğunu dile getiren Şimşek, Yurtdışındaki Türk işadamları dernekleri arasındaki bilgi alışverişi önemli, bizim iyi yaptığımız işler var, başka derneklerin bizden daha iyi yorumladıkları alanlar var, biz birbirimizin artılarını alır, birleştirebilirsek çok daha güçlü yapılara kavuşuruz, bu anlamda DAİB önemli bir platform işlevi görecektir diyerek sözlerini tamamladı.

YUNANİSTAN´A TÜRK YATIRIMCILARI BEKLİYORUZ
TUİD Heyeti daha sonra, Yunanistan´ın TUSİAD´ı olarak nitelendirilen SEV (Hellenic Federation of Enterprises)´ı ziyaret ederek, burada Türk Yunan İş Konseyi Başkanı Dimitris Papanicolau ve SEV Dış ilişkiler koordinatörü Ioannis Patsiavos ile görüştü.

Başkan Papanicolau, Ukrayna´ya birçok kez geldiğini ve özellikle enerji alanında Ukrayna ile ilgilendiğini belirterek, Ukrayna´daki Türk işadamlarıyla işbirliğine gitmekten mutlu olacaklarını ifade etti.
Konsey Başkanı, 6 Şubat´ta 20 kişilik bir işadamı delegasyonu ile Kiev´e yapmaya planladıkları gezide TUİD üyesi işadamlarıyla görüşerek, gerekirse ortak bir iş forumu gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
Dimitris Papanicolau, Türk işadamlarının bölgedeki etkinliklerinin arttığını gözlemlediklerini, güzel yatırım fırsatları sunan Yunanistan´da daha çok Türk işadamı görmek istediklerini belirterek sözlerine ekledi.
TUİD Başkanvekili Burak Pehlivan, şubat ayında SEV´in yapacağı Ukrayna seyahatinde Ukrayna´ya gelecek Yunan işadamları ile kendi üyelerinin görüşmesini sağlayacakları bir platformu oluşturacaklarını ifade etti.
Ziyaret iki kurum arasında bir işbirliği protokolü düzenlenmesiyle sona erdi.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.