TCMB Faiz İndirir mi?

İnfo Yatırım haftalık makro değerlendirmesinde Merkez Bankası'nda faiz indirimi beklentisi ile FED'in 2022 algısı hakkında önemli değerlendirmeler var

14 Kasım 2021 Pazar 09:06
TCMB Faiz İndirir mi?






TCMB Faiz İndirir mi



Geçtiğimiz hafta Fed faiz kararı ardından varlık alım programlarındaki başlangıç tarihinin kesinleşmesi, Fed'in 2022 yılı ortalarına kadar faiz artırımı yapmayacağı algısı ve ekonomik toparlanmanın hızlandığı düşüncesi küresel anlamda risk iştahını artırdı. 

Bu hafta ise Fed Başkanı Powell'ın her konuşmasında yinelediği 'yüksek enflasyon'un geçici' olduğuna dair görüşün ne kadar doğru olup olmadığı açısından önem arz eden ABD TÜFE verisi açıklandı. ABD'de TÜFE 1990 yılından bu yanaki en yüksek seviyesini gördü. 

Yüzde 5,6 olan beklentilerin üstünde yıllık bazda %6,2 olarak açıklandı. Gıda, enerji ve 2. el araçlardaki artış yüksek enflasyonu tetikledi. Piyasalarda enflasyon açıklanmasının ardından Fed'in faiz artırımına ilişkin konjektüründe değişikliğe gidilerek öne çekileceği düşüncesine ek olarak 18 Kasım'da TCMB PPK'da faiz indirimi beklentisi ile Dolar / TL tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 9,98'e yükseldi. 

Piyasalardaki soru son 2 toplantıda beklentilerin üstünde faiz indirimi yapan TCMB 50 - 100 baz puan indirimi beklentisinin üstüne indirim yapar mı? Son toplantıdaki karar metninde '' Arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı değerlendirildi'' ifadesi eklenmesi sonrasında yıl sonuna kadar 50 - 100 baz puan indirim bekleniyordu.

Yurtiçinde merak edilen bir diğer konu ise TL varlıklar değer kaybederken Borsa'nın Ekim ayından beri rekor üstüne rekor kırdığı. Aslında burada yurtdışı yerleşikler geçtiğimi haftalardan bu yana alımlarındaki artığı aşağıdaki tablodan görebiliriz.

Çekince: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım- satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Son Güncelleme: 14.11.2021 09:40
Anahtar Kelimeler:
Info YatırımMakro Bülten
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.