Türk-Rus krizi sonrası, Rusya toprakları üzerinden Türk Cumhuriyetleri’ne giden tır ulaşım yolunun kapanması veya sıkıntıların yaşanması üzerine alternatif güzergah arayışı içine girdik. 

Aslında var olan ancak bir türlü verimli kullanamadığmız Azerbaycan ve Hazar üzerinden Türk Cumhuriyetleri’ne uzanan ulaşım güzergahı aklımıza geliverdi. Kardeş Azerbaycan’ın devreye girerek kardeş elini uzatmasıyla Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi güzergahı kullanılmaya başlandı.

İran ve Rusya üzerinden mal yaşıyan Türk tırlarının Rus ve İran sınır kapılarında karşılaştıkları keyfi uygulamalar ve saatlerce bekletiliyor olmaları, hem ticaretin aksamasına hem de ticaretin gelişmesine neden olmaktaydı. Rusya ve İran ile ilişkilerde yaşanan gerginlik, bu sıkıntının krize dönüşmesine yol açmıştır.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin projelendirdiği, tarihi İpekyolu’nun canlandırılmasına yönelik  “Avrasya Ulaşım Koridoru”nun henüz hayata geçirilememiş olması,  ardından Türkmenistan ile İran arasında Tecen-Meşed Demiryolu’nun hizmete açılmış olmasına ragmen, Türkiye’nin Gürcistan demiryolu bağlantısını henüz başlatmamış olması, Ermenistan üzerinden demiryolu bağlantısının kesik olması, öte yandan Kars-Tiflis demiryolu hattının bir türlü hayata geçirilememiş olması gibi güzergahlarda yaşanan bölgesel sıkıntılar Türkiye’den Türk Cumhuriyetleri’ne ulaşımda sıkıntılara neden olmaya devam etmektedir. Bu durum; Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi güzergahının önemini bir kez daha ortaya çıkarırken, öte taraftan Türkiye’nin Türk Cumhuriyetleri’ne güvenli ve sağlıklı ulaşım için henüz istenilen gayreti göstermediği görülüyor.

Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan Avrasya Ulaşım Koridoru, Türkiye ve Türk cumhuriyetleri için olduğu kadar Avrupa için de hayati önem taşıyor. Bu koridor sadece ulaşıma kolaylık getirmeyecek; altyapı, telekominikasyon ve diğer ortak sistemlerin de kurulmasına yol açacaktır.

Rusya güzergahından 2 bin km daha kısa olan bu projenin hayata geçirilmesi durumunda Ankara’dan Urumçi’ye uzanan “Türk Devlet ve Akraba Toplulukları”nın önümüzdeki yüzyılın başlarında dünyanın en güçlü bölgesel blokunu oluşturmaları hiç de hayal değil.

Tabii bunun için once Çin ile, Gürcistan ve diğer komşu ülkelerle ilişkilerimizi sağlıklı yürütmek mecburiyetindeyiz. Tabii ki, iyi ve güvenli bir gelecek arzu ediyorsak!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ismail cengiz 2015-12-30 12:23:04

Konuyla ilgili sıkça sorulan; “Mesafe daha uzun olmasına ragmen, Tır Şöförleri Neden Israrla İran Güzergahını İstiyor? “ sorusunun cevabı “ucuz akaryakıt”la ilgilidir. Konuyla ilgili aşağıdaki “alıntı” bu soruya açıklık getirmektedir:
İran’dan çıkıp Tiflis’e gidecek olan bir tır; Tahran-Bakü-Tiflis hattı üzerinden gittiğinde 1.100 kilometre yol yapıyor. Ancak İran tırı Gürbulak’tan girip Türkiye üzerinden Tiflis’e gittiğinde 1.790 kilometre yol yapıyor. Neden uzun yol Türkiye’yi tercih ediyor. Çünkü ucuz akaryakıt getirip Türkiye’de satıyor. Sonra Tiflis’e gidiyor, oradan da litresi 1 dolara akaryakıt alıp yeniden Türkiye’de satıyor. Bu sayede bir tır 2 bin doları cebine koyup Tahran’a dönüyor.