RAFAEL SADİ


İsrail parlamentosunun iki büyük partisi Likud ve Kadima seçim kararı alınan geceyarısı surpriz bir kararla koalisyonu güçlendirdiler ve erken seçimi olağan tarihi olan Ekim 2013'e tehir ettiler....

Arşiv , Şaul Mofaz ve Rafael Sadi Knesetteki odasında bir görüşmede.....


Seçim 2012 derken bir geceyarısı operasyonu ile erken seçim hülyası son buldu İsrail parlamentosunda. İsrail şu anda belkide son 20 yılın siyasi yaşamının en geniş tabanlı koalisyonunu oluşturmuş durumda.

120 sandalyeli İsrail Parlamentosu Knesset'in 94 sandalyesinde hükümeti oluşturan milletvekilleri oturuyor. Başka bir hesapla İsrail Hükümeti İsrailli seçmenlerin %78.33'ünü temsil ediyor da diyebiliriz.

Ariel Şaron'un kurmuş olduğu merkez sağ partisi Kadima liderliğini olağan seçimlerde devralan Şaul Mofaz Natanyahu hükümetine katılmam ve kendisi yalancıdır diye beyanlarından sonra bir geceyarısı kararı ile koalisyon'a katılması ülkede ve dünyada çarpıcı bir siyasi manevra ve gelişme olarak görüldü.

4 Eylül olarak kabul edilen erken seçimlerde n medet uman iki önemli parti daha doğrusu Yani İşçi partisi ile TV ekranlanlarından istifa edip siyasete katılan YEŞ ATİD partisi lideri Yair Lapid'in umutları suya düştü ve beklentileri Ekim 2013'e tehir edilmiş oldu.

İsterseniz İsrail Parlamentosuna ve yapısına rakkamlar ile bir göz atalım:

Partiler Liderleri MV sayısı


Kadima Şaul Mofaz 28 *

Likud Binyamin Natanyahu 27*

İsrael Evimiz Avigdor Liberman 15*

Şas Eli Yişay 11*

İsrael İşçi Partisi Şeli Yehimoviç 8

Haatzmaut (Bağımsızlık) Ehud Barak 5*

Tevrat'ın Yahudiliği Moşe Gafni 5*

Hadaş Muhammed Barake 4

Milli Birlik (Ihud Haleumi) Arie Eldad 4

Ra'am Ta'al Ahmed Tibi 4

Yahudi Ev'i Zvulun Orlev 3*

Milliyetçi Demokratik Meclis Cemal Zahalka 3

Yeni Meretz Zahava Galon 3

Toplam.............................................................................. 120

Meclis aritmetiği yapacak olursak 120 sandelyenin 94'ünün koalisyon ortağı olması İsrail Parlamentosu KNESSET'in uzun yıllardır görmediği bir milli birlik koalisyonu oluştuğunu ve halkın %78.33'ünün temsil edildiği bir hükümet oluşturulduğunu söyleyebiliriz.

Yukarıdaki tabloda 2012 seçimlerine hazırlanan ancak 2103'e hazırlanması beklenen yeni bir parti/oluşum ise Yair Lapid'in YEŞ ATİD (Gelecek Var) partisidir. Eski Kadima lideri Tsipi Livni'nin bu oluşuma katılması beklenirken Kadima partisi bazı milletvekillerinin de bu partiye kayması bekleniyordu ancak koalisyona girilmesi ve bir takim makamlara getirilmeleri ihtimali ile şimdilik kaydı ile herkes durduğu yerleri muhafaza etmeye balacaktır.

Peki bu hükümetin icaraatlarından halkın beklentileri ne olacak ve bu hükümet Ekim 2013 olan olağan seçimlerin tarihine kadar neler yapabilecektir?

1- 2103 bütçesini fazla sıkılmadan geçirebilecektir.

2- TAL KANUNU diye bilinen kanunla korunan dindar gençlerin askerliken muaf tutulmalarına isyan eden Laik kesimin kabul edeceği ve herkesin askerlik görevi yapmasını gerektirecek bir düzenleme yapacaktır.

3- Yeni yerleşim bölgelerinde inşaat'a yasal düzenlemeler getirecek ve gerek ABDgerekse komşular ile gereksiz sorunların çıkmasını önleyecelklerdir.

4- Filistinliler ile daha ılımlı bir anlaşma zemini arayışı oluışturulacaktır.Mofaz planı buna bir örnek teşkil edebilir.

5- En önemli beklenti ise bu denli geniş tabanlı bir Milli Birlik hükümetinin vede bünyesinde 2 eski Genel Kurmay Başkanı olan bir koalisyon'un (Barak ve Mofaz) İran tehlikesine ciddi yaklaşımlar ve çözümler getirmesi beklentileri mevcuttur. Askeri çözüm bu cözümlerden biridir sadece.

6- Konuşulan beklentilerden biri de bu koalisyonun bozulan Türkiye ilişkilerini düzeltip düzeltemeyeceğidir. Ancak ilişkilerin düzelmesi ne yazık ki tek tarafın yapacakları ile kısıtlı değildir. Kaldı ki İsrail siyasi arenasında Sayın Abdullah Gül'ün ''İsrail özür de dilese , tazminat ta ödese ilişkilerimiz asla eskisi gibi olmayacaktır '' sözünü hep hatırlatmaktadırlar.

Aslında bu koalisyonun neler yapıp yapamayacağını söylemek için daha çok erken. Üstelik ufukta olası bir Uluslararası Suriye operasyonu beklentisi vardır ve İsrail'in İran müdahalesi öncesi sınırlarını kaynayan Suriye'den koruyacak hazırlığı süratlendirmesi gerektiğini de göz ardı etmemek gerekir.

Bekleyip hep birlikte göreceğiz.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.