'' Yapabildiğiniz ya da düşünebildiğiniz her ne ise başlayın. Cesaretin dehası, kudreti ve büyüsü vardır''
                                                                                             '' GOETHE ''



İnsanlar hedeflerine ulaşmak için, olumlu yahut olumsuz etkenlerle yola çıkarlar. Yapmak istedikleri işlerde kararsızlık, başaramama korkusu, eleştirilmek, hedefe gidilen yolda duraksamalara yol açar. Motivasyon (Yapma arzusu) azalmaya başlar.
Örneğin; Yeni bir iş alanına yöneldiniz. Her kafadan bir ses çıkar. Bir anda herkes uzman kesilir, darbeler alırsınız. Kaybetmeye odaklı başlarsınız işe. Yüzde 50 motivasyonunuz gitti. Kalan yüzde 50 ise... Ön tekerlek nereye giderse, arka tekerlekte oraya gider.
''İnanç'' İşte sihirli kelime bu. Motivasyonun en güçlü direği. Önce kendinize, bilginize ve yeteneğinize inanmak. Eğer bir karar verdiyseniz, önce kendinize şu soruları sormalısınız;
*Bu işi yapmayı ne kadar istiyorum?
*Konuya hakim miyim?
*Yeteneklerim ve sınırlarım neler?
*Kendime inanıyor muyum?
*Başkalarının sözleri benim üzerimde ne kadar etkili?
*Engellere karşı direnme gücüm ve enerjim var mı?
*Koşullarım ve ortamım yeni işim için uygun mu?
*Hedefe ulaşmak için bir planım var mı?
Eğer cevaplarınız olumlu ise doğru yoldasınız demektir.
Seneler önce Tıbbi Satış Mümessili işine başvurdum. Ancak tıp doktoru, biyolog yahut eczacı değildim. Çevremdeki herkes olumsuz konuşuyordu. ''Başaramazsın!'', ''Boşa kürek çekiyorsun!'', ''Onca sağlık alanı mezunları baş vuruyor, sana gelene kadar...!''
Oturdum ve düşündüm. Ben doktor olup ameliyat yapmayacağım, yahut teşhis koymayacağım. Ben satış yapacağım. Bu bir satış işi. Eğitim de veriyorlar. Eğer medikal bilgisi olan birini isteselerdi eğitim vermezlerdi.
Yukarıda anlattığım soruları kendime sordum. Hepsinin cevabı olumluydu bende. Satış yapma gücüme inanıyordum ve işe başvurdum. Mülakatları geçtim, eğitime davet edildim. Çevremin olumsuz eleştirileri devam ediyordu. ''Gitme!'', ''Zaman ve para kaybı!'', ''Elemeleri geçemezsin!'' Kendime güvenim vardı ve dinlemedim, gittim. 1 buçuk aylık eğitim sonunda işe alınanlar arasındaydım. 2 sene Tıbbi Satış Mümessili olarak çalıştım ve daha sonra kendi isteğimle işimden ayrıldım.
Şunu söylemek istiyorum. Ben içimde var olan güce inandım ve başardım. Motivasyonumu böyle sağladım. Bunu siz de yapabilirsiniz. Yeter ki hedef belirleyin.
Gücünüzü açığa çıkarın.
Bu hayat sizin.
Gücünüze inanın başarı sizin olsun.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2015-06-01 21:34:47

Motivasyon konusu ozellikle is hayatinda olmazsa olmazdir. Guzel bir anlatimla yalin dille anlatilmis. Kalemine saglik Semra Kara

Avatar
Gokten Aydogdu 2015-06-01 22:21:49

Motivasyon ile ilgili muhtesem bir yazi okudum.Bir egitimci olarak yazarini kutluyorum.Her ne yapiyorsaniz yapin inancinizi asla kaybetmeyin.İnanc motivasyonu,motivasyon da basariyi getirir.Dunyanin dusleyenlere de ihtiyaci var,yapanlara da.Ama dusledigini yapanlara daha cok ihtiyaci var... S.Breathnach