Dolar 2.18'i aştı

Artan jeopolitik gerginlikler doların tansiyonunu yükseltmeye devam ediyor.

08 Ağustos 2014 Cuma 07:08
Dolar 2.18'i aştı






Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's'in Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararını açıklaması öncesi, artan küresel gerilimlerinde etkisiyle dolar kritik sınırı aşarak dolar 2.18 lirayı aştı.

Artan jeopolitik gerginlikler doların tansiyonunu yükseltmeye devam ediyor. Rusya-Ukrayna gerginliği yanısıra, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, IŞİD'in Irak'taki tehlikeli ilerleyişinin ardından ABD Başkanı'nın ABD ordusuna Irak'a hava saldırısı için izin vermesi ile dolar yeniden yükselişe geçti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's' in bugün açıklananacak Türkiye değerlendirmesine yönelik açıklamalarla hafta başından itibaren hareketlenen dolar/TL kuru, sabah saatlerinde 2.1878 TL'ye kadar yükselerek 31 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Dolar, dün akşam saatlerindeki 2.1590 lira düzeyinden bu sabah 2.1835 liraya kadar yükseldikten sonra 2.1770 - 2.1780 lira seviyelerine geldi.

Dolardaki yükselişe paralel olarak, euro da 2.90 lira sınırını aştı ve 2.9160 liraya kadar çıktıktan sonra, 2.9090 lira düzeyine çekildi.

Jeopolitik risklerin artması, altın fiyatlarındaki tırmanışı hızlandırdı. Altının onsu, Obama'nın Irak'ta hedefli hava saldırılarına onay vermesinin ardından 1,320 dolara dayanarak 3 haftanın zirvesini gördü.

PİYASALAR MOODY'S İ BEKLİYOR

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notuna ilişkin değerlendirmesi öncesinde Borsa İstanbul'da, Irak ve Ukrayna'daki jeopolitik riskler nedeniyle riskten kaçınma eğilimiyle satış baskısının etkili olması bekleniyor.

Moody's bugün Türkiye piyasaları kapalıyken, kredi notuna ilişkin değerlendirmesini yayınlayacak. Analistler, ağırlıklı olarak bir not indirimi beklemese de değerlendirmelerin tonunun önem taşıyacağını söylüyor.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.