50 yıllık taş fırın ustası mesleğini oğluyla yaşatmaya çalışıyor

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (Afyonkarahisar), () - AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde 81 yaşındaki Kadir Cemil Koç, 50 yıldır taş fırın ustalığı yaparak geçimini sağlıyor. Gelişen teknolojiyle taş fırınlara ilginin azaldığını belirten...

28 Mart 2015 Cumartesi 12:09
50 yıllık taş fırın ustası mesleğini oğluyla yaşatmaya çalışıyor






Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (Afyonkarahisar), () - AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde 81 yaşındaki Kadir Cemil Koç, 50 yıldır taş fırın ustalığı yaparak geçimini sağlıyor. Gelişen teknolojiyle taş fırınlara ilginin azaldığını belirten Koç, tek çırağı olan oğluyla mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
Sandıklı'ya bağlı Kızık Köyü'nde oturan taş fırın ustası Kadir Cemil Koç, çevre köy ve mahallelerde yaklaşık 50 yıldır taş fırın yaparak geçimini sağlıyor. Teknolojinin gelişmesiyle elektrikli fırınların ortaya çıkması taş fırınlara ilgiyi azaltsa da Kadir Cemil Koç, mesleğini yaşatmak için mücadele ediyor. İlgisizlikten yanında çalışacak çırak bulamadığı için tek yardımcısı oğlu 37 yaşındaki Ahmet Koç'a işin inceliklerini öğreten Koç, ömrü elverdiği sürece mesleğini icra etmeye devam edeceğini söyledi.
'ÇIRAK BULAMIYORUM'
Mesleğinde yetiştirecek çırak bulamadığını anlatan Kadir Cemil Koç, "Gençlerden ilgilenen yok. İlgilenen gençlerden bazıları da 'kazandığın paranın yarısını verirsen öyle çıraklığa gireriz' diyor. Oğlum Ahmet'e öğrettim, onunla beraber mahalle ve köylerde bulunan taş fırınların tamir, bakımını yaptığımız gibi yeni taş fırınlar da yapıyoruz" dedi.
TAŞ FIRIN NASIL YAPILIR?
Taş fırınların çoğunlukla 'kara fırın' olarak bilindiğini aktaran Koç, "Bu fırınlar çift kubbeli olarak yapılır. Alt kubbesi ateşin yandığı ve fırının kızdığı yerdir. Üst kubbesi ise ekmeğin piştiği yerdir. Alt kubbe yapımında takoz tuğla kullanılır. Kenarlarına toprak, toprağın üstüne cam, camın üstüne tuz döşenir. 100 kiloya yakın tuz kullanılır. Tuzun üstüne de ekmeğin pişeceği kısım, oraya da ateş tuğlası döşenir. Artık ekmeğin pişeceği bölümün üstüne ikinci kubbe yapılır. Tuğla ve çamurla çevrilir. Üst tarafından da bacası yapılır" diye konuştu.
'UNUTULMAYA YÜZ TUTTU'
10 yıldır baba mesleğini sürdüren Ahmet Koç da şöyle dedi:
"Babama yardım ederken fırın yapımını öğrendim. Babama 10 yıldır yardım ediyorum. Ama artık bizim yaptığımız bu fırınlara ilgi azaldı. Artık kullanılmıyor desek de yeridir. Çünkü artık Sandıklı'dan bütün köylere hazır ekmek geliyor. Eskisi gibi köylerde de ekmek yapılmıyor. Biraz da işler elektroniğe döndü. Sanayinin gelişmesiyle elektrikli fırınlar çıktı. Taş fırınlar unutulmaya yüz tutu."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.