Prof. Dr. Atasever: Kurbanlığı Veteriner Kontrolünde Alın

Nursima KESKİN/ERZURUM, () - ERZURUM Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Atasever, vatandaşların kurbanlıkları veteriner kontrolünde almasını önerdi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi...

01 Ekim 2014 Çarşamba 11:35
Prof. Dr. Atasever: Kurbanlığı Veteriner Kontrolünde Alın






Nursima KESKİN/ERZURUM, () - ERZURUM Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Atasever, vatandaşların kurbanlıkları veteriner kontrolünde almasını önerdi.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kurban Bayramı'nda çok sayıda hayvan kesildiğini anımsatan Prof. Dr. Atasever, bu dönemde hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların arttığına işaret etti. Kurbanlıkların veteriner kontrolünde satın alınması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Atasever, imkanı olmayanların ise hayvanların küpelerini kontrol etmesini vurguladı. Prof. Dr. Atasever kurbanlıklarla ilgili şunları söyledi:
"Kontrollü satış yapılan yerler dışında kurbanlık alınınca vatandaş problemle karşılaşabilir. Hayvanın tüyleri karışık, kirli ve pis kokulu, ishali, burun akıntısı varsa bunlar hastalık belirtisidir. Böyle durumlarda hemen veteriner hekime başvurulmalıdır. Ayrıca bazı hayvanlar gebe olabiliyor ama satıcılar bunu alıcıya bildirmiyor. Gebe hayvanların belirlenmesine yönelik Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde ultrason var. Hayvan satış yerlerini veteriner hekimler kontrol ediyor. Gebe hayvanların kesilmesi yasaktır. Ama kayıt dışı olduğu için bayramda gebe hayvanlar da kesilebiliyor. Bu hem etik olarak hemde ülke ekonomisi açısından uygun bir durum değil. Özellikle dişi hayvanların kesilmemesi gerekir. Hayvan neslinin devamı açısından erkek hayvanların kesilmesini öneriyoruz. Ayrıca hayvanları uzman kasaplara kestirmek lazım."
Doğu'dan Batı illerine hayvan nakilleri yapılırken hastalık bulaştığını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Atasever, şöyle devam etti:
"Hayvanların kesiminden sonra da bir takım hastalık belirtileriyle karşılaşılıyor. Özellikle hayvan yağının aşırı sarı olması, karaciğer, dalak ve iç organlarındaki anormal büyümeler, çeşitli kistler, parazitler olabilir. Bunlar veterinere danışmadan tüketilmemelidir. Kesimden sonra kasların ete dönüşümü için yaklaşık 5-6 saat soğuk bir yerde bekletmek daha sonra buzdolabına koymak gerekir."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.