Kesintilere karşı rüzgar türbini kuran köylüler, devlete elektrik satacak

09 Ekim 2011 Pazar 11:37
Kesintilere karşı rüzgar türbini kuran köylüler, devlete elektrik satacak






Köylerinde sürekli elektrik kesilmesinden yakınan köylüler, kurdukları rüzgar türbini ile elektriği bedavaya getirdi. Kendilerine fazla gelecek elektriği devlete satmayı planlayan köylüler bu yolla ortak giderlerini karşılamayı hedefliyor.
Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Akbıyık köyünde Türkiye'nin İl Özel İdaresi destekli ilk rüzgar türbini kuruldu. Yaklaşık 160 bin liraya mal olan tesisin 140 bini lirasını Özel İdare, 20 bin lirasını ise köylüler karşıladı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel hizmete geçen türbini basına ve il genel meclis üyelerine tanıttı.
Genel Sekreter Demirel, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, "Yenişehir'in Akbıyık köyünde rüzgar türbini açılışını yapıyoruz. Bu rüzgar türbini İl Özel İdaresinin katkısı ile yaptırıldı. Türkiye'de ilk örnek anlamında bunu burayı yaptık." dedi. Proje kendilerine ilk geldiğinde ilgilerini çektiğini anlatan Demirel, şunları söyledi: "Buraya 20-30 bin lira katkı vermemiz halinde rüzgar türbini yapılarak köyün içme suyu pompasının çalıştırılabileceği belirtildi. Pompajla çalışan sulama sistemlerinin bu tür projelerle zenginleştirilmesi mantıklı geldi ve destek verdik. Başka yerlerde de rüzgar haritalarına göre bunu yapmayı planlıyoruz."

"160 BİN LİRAYA MAL OLDU"
160 bin liraya mal olan türbin için köylülerin 20 TL katkı koyduğunu anlatan Demirel, "Sistem kışın sürekli çalışması durumunda fazla enerji üretimi yapabiliyor. Bu durumda da enter konnekter sisteme destek olarak köyü alacaklı duruma geçebiliyor. Yaz aylarında bunu geri alarak eksiğini karşılayabilecek." diye konuştu.
'Buradan köylüler ne kadar kar ediyor' şeklindeki bir soruya Kemal Demirel, şu cevabı verdi: "Yılda 20-30 bin lira arasında enerji gideri oluyordu. Şu anda o sıfıra düşmüş diyebiliriz. Ama bu tesisin bazı bakımları olacaktır o nedenle muhtar küçük bedeller alırsa bunu karşılayabilir. Çünkü bedava olanın değeri olmaz."
Demirel, tesisin ömrünün sorulması üzerine ise "Rüzgar esecek, bu pervane dönecek. Bunun sıkıntısı olmayacağını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

"TEDAŞ ELEKTRİĞİ KESTİ KÖYLÜ BEDAVA ELEKTRİĞE KAVUŞTU"
Köy Muhtarı Mustafa Çiçek, Tedaş'ın köylünün borcundan dolayı elektrikleri kesmesi üzerine rüzgar türbini fikrinin ortaya çıktığını anlattı. Çiçek, şu bilgileri verdi: "Ben 2007'de göreve geldiğimde bizim köyümüzün içme suyu yoktu. Çünkü Tedaş'a borçlarımız vardı ve 5 seneden beri elektriğimiz kesikti. Akbıyıklar Derneği'ne bu konuyu bildirip çareler araştırmaya başladık. Ayrıca göletimizin de suyu ağustos ayında bitiyordu. Bu gölete de su takviyesi yapabilmek için araştırma yaptık. Genel meclisi üyelerimize bunu aktardık. Onların da desteği ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel'e konuyu anlattık. Konu Özel İdaresi tarafından ilginç bulundu. Çok şükür çok memnunuz. Emeği geçenlerden, destek verenlerden Allah razı olsun. Köylüler bu tesisin yapılmasında yaz kış demeden çalıştılar."
Köylülerden Ahmet Arıcı da tesisi sahiplenerek her türlü desteği verdiklerini belirtti. Arıcı, "Bu proje çok güzel. Göletimizin suyu ağustos ayında bitiyor. Elektrik sayesinde göletimizi destekleyebileceğiz." dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.