MERON DAĞI FACİASI VE ÖTESİ

Öncelikle izah etmek isterim ki 45 kişinin ölümü ve yaklaşık 150 kişinin yaralanması ile  son bulmuş olan bu facianın  ki nerede ise doğal afet gibi veya terör saldırısı olarak değerlendirilebilecek MERON DAĞI olayının perde arkasını aralamakta ve neler olup olmadığını  anlamak açısından anlatmam gerekiyor.

Geöen gün yazdığım gibi Meron Dağı'nda  gömülü olan RABBİ ŞİMON BAR YOHAY  türbesi dini bütün kişi ve tarikatlarca  sürekli ziyaret edilen bir mekan konumundadır.

Olay sayesinde rakamlar ve işin mali detayları bir bir ortaya çıkmaya başladı.
Meron Dağı türbesini bir yıl boyunca ziyaret eden insan sayısı  2 milyon kişiden fazlaymış.

Bu İsrail’de en fazla ziyaret edilen ikinci dini mekandır. En fazla ziyaret edilen mekan ise  Ağlama duvarıdır.

Description: Image

Description: מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי בזירת האסון (צילום: דוברות המשטרה)

Bu iki mekan arasındaki en önemli fark ise. Ağlama Duvarının devlet kurumu olarak işletiyor olması ve giriş çıkışların hatta güvenlik tedbirlerinin de Devlet eliyle alınarak uygulanmasıyken. Meron Dağı yönetimi  4 değişik dini tarikatın elinde olup hiç birinin resmi yetkisi ve patronluğu altında olmamasıdır.

2015  ile 2018 yılları  arasından bölge Emniyet Müdürlükleri  tarafından yapılan incelemelerde ve yayınlanan raporlara göre bu mekanın bir çok irili ufaklı kaçak yapılardan müteşekkil olduğu ve adeta  facia davet edici olduğu resmen beyan edilmiş. LAG BAOMER günleri ise bu mekanda btoplanan insan sayısının ise yüzbinleri geçtiği bilinen bir gerçek.

Description: צעקות לעבר בנימין נתניהו בהר מירון לאחר האסון

Description: אלפי שוטרים, מאות אלפי בקבוקי מים: מתכוננים להילולה

Meron Dağı Türbesi

Emekli Emniyet Müdürlerinin sunucuları da hayretler içinde bırakan ifadeleri ise  BU mekanların kapatılmasının veya denetlenmesinin mümkün olmadığı ve özellikle dini mekanlarda toplanma yasağı  getirilemeyeceğinin altını  çizmeleri herkesi hayretler içinde bıraktı. Bir sinema veya Futbol maçına kaç kişi girebileceğini ve sayıları  Polis belirleyebilirken Dini mekanlarda  sayıyı  kısıtlama imkanı ne yazık ki mümkün değil. Yasalar çerçevesinde  toplantı yasağı da getirebilir ve mekanı kapatabiliriz ancak fiilen bu  toplantı yine de yasalara karşı gerçekleşir.Karşınızda YÜZ BİN kişi varsa bunları 1000-2000 polisle engelleyemezsiniz.

BU mekanın  2 milyon ziyaretçisinin temin ettiği mali imkanlar bu  dernekler veya tarikatlara istediklerini yapma imkanı tanımakta ve bu  yerleri ellerinde tutmak için gereken her türlü baskıyı da Hükümetler e yapmaları bu yerin gerektiği gibi denetlenmesini imkansız kılmaktadır.

Yapılması gerekn mekanın  bu  miktarda insanı  ağırlayabilecek kapasiyete yükseltirmesi ve gerekli mühendislik çalışmalarının yapılmasını sağlamaktır. Polisin görevi bu ve benzeri mekanların  güvenliklerini bu şekilde  oturtmak ve mühendislik raporlarını  onaylamaktır.Mühendis raporu olmayan mekanloarda  toplantı ve dua etme imkanı vermemektir.

Ancak fiilen durum nasıl işliyor?

Bu kutlamalar öncesi Tarikat Liderleri ADMOR (tercüme edersek ŞEYH’i siyasi ilişkileri kullanarak bir takım bakanları araya sokup Eminyet Müdürne direkt baskı yaparak  toplantı ortamına  araba ile giriş izni istemektedir.  Emniyet Müdürlerinden biri  bu talebi geri çevirmeden  önce hangi tarikat lideri ve hangi ADMOR ‘un  giriş izni veremesi gerektiğini inceledikten sonra bir de baktık ki bir sürü ADMOR  varmış. Hangi birine izin vereceğiz ki.

Description: God is telling us something': Deri says 70% of Israel's virus cases are  Haredim | The Times of Israel

Şas parti lideri ARİE DERİ

İsrail basını  şu sıralarda  Emniyet Müdürlerinin cep telefonlarını  el’e geçirmeye ve kimin hangi bakan veya Siyasi ile konuştuğunu ve kimlerden baskı  gördüklerini tespit etmeye çalışıyor

İsimleri öne çıkan siyasi liderlerin başında ise. Başbakan Natanyahu, İç işlerinden sorumlu güvenlik Bakanı Amir Ohana  Şas parti lideri Arie Deeri ve tevrat’ın Yahudiliği partisi lideri Yaacov Litzman geçmektedir.

Description: בעולמם של חרדים: רגע לפני ל"ג בעומר - שר הבריאות יעקב ליצמן סייר באיחוד הצלה

Eski Sağlık Bakanı  Yaakov Litzman

Polis soruşturması olarak başlayan soruşturmanın Devlet soruşturması haline dönüşmesi bekleniyor.

Raam Parti Lideri Mansur Abbas…

BU arada her şer’de bir hayır vardır lafı bu olayda da ortaya öıkmakta ve gerek yeni Arap lideri Mansur Abbas gerekse  Ahmet Tibi ve Uda Ayman  bu olayda bütün İsrailliler’e samimiyetle baş sağlı dilerken arap vatandaşları kan bağısına davet ettiler ve dağda mahsur kalanlara evlerini açarak kendilerine  sıcak yatak ve sıcak yemek vermeyi teklif ettiler. Hatta Yahudi dini adetlerine uygun Kosher yemek verebileceklerini de tekliflerine eklediler.

Pazar  günü Natanyahu hükümeti Meron Dağı felaketinde ölenler’e saygı için 3 günlük MİLLİ YAS ilan edileceğini belirtti.

Soruşturma sonucunda kimin suçlu çıkacağı o denli önemli olmazsa da bu soruşturma sonucunda  bu felaketlerin bir daha olmaması için yapılması gerekenlerin yaptırılması daha önemlidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.