Henüz Endüstri 4.0’a ayak uydurabilecek miyiz acaba soruları gündemdeyken, bu endüstri devrimine yetişemezsek ülke olarak artık çok geride kalacağız tezleri ortaya atılırken o da ne? Endüstri 5.0 tartışılmaya başlandı. Çok değil sanayi devriminden günümüze kadar emek yoğun üretim ve makine yoğun üretim tartışmaları ve sanayide uygulama esasları tartışılıyordu. Bu tartışma artık yerini Endüstri 4.0Endüstri 5.0 mı ya bıraktı.

   Sayıların çok önemi yok, özetle Endüstri 4.0 (Dört Sıfır) gelişen teknoloji ve iletişim sayesinde nesnelerin iletişimi ile üretim sistemlerinin tam otomasyonu olarak ifade edebiliriz. Daha yalın bir dille neredeyse insansız üretim. Hızlı, teknolojik, standardize edilmiş kalite, kapasiteli üretim, bunlara dayalı maliyet azalması gibi kabaca maddeler yazabiliriz Endüstri 4.0’ın avantajlarına. Ancak yine tüketen insan olunca taleplerde değişkenler devreye giriyor.

   İşte tam bu noktada her şey makine değildir iddiası ile Endüstri 5.0 devreye giriyor. İnsanın özel seçimleri ve alım tercihlerini de dikkate alan Endüstri 5.0 (Beş Sıfır) üretimde yaşanan özel talepler için insanın yaratıcılığının müdahale etmesi gerekliliğini savunuyor.  İnsan faktörü her zamanki gibi önemini yeniden kazanıyor bu uygulamada. Ancak bir farkla, sürece katkı sağlayacak, ani çözümler üretecek, inovatif insanlar. Bir başka açıdan da kalifiye, yetişmiş, eğitimli, mesleki açıdan gelişmiş insana ihtiyaç var Endüstri 5.0 uygulamalarında. 

   Sanayimiz henüz Endüstri 4.0’ı bir yıl gibi kısa bir sürede duymaya başlamışken, Endüstri 5.0’ın geleceğini şimdiden söyleyelim. 

Mahir Alp

Yönetim Kurulu Başkanı

Ağaçişleri Endüstri Mühendisleri Derneği

mahir.alp@aemder.org

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.