Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi’nin düzenlediği 2.Erciyes Yazarlar Zirvesi 21-22-23 Şubat 2014’te gerçekleşti. 22 ve 23 Şubat günlerinde katılabildim zirveye. İzlenimlerimi Konya’ya döndükten sonra köşemde yazmak istediysem de takdir ilâhi annemin vefatından dolayı yazamadım. Ne var ki böylesine anlamlı anları gecikmeli de olsa kaleme almam gerektiğini düşündüm.
Evet! 2.Erciyes Yazarlar Zirvesi gerçekten güzeldi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları, organizasyonun aksaksız gerçekleştirilmesini sağladı. Genel Merkez’den TYB Onursal Başkanı D.Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof.Dr.Hicabi Kırlangıç’ın yanı sıra Türkiye’nin pek çok ilinden gelen TYB şube yöneticileri, yazarlar ve şairlerin de katılımıyla zirve, edebiyat, kültür ve sanat yağmurlarıyla ferâde ferâde bereketlendi.
Cumartesi günü yapılan kültür gezisinin ilk durağı Selçuklu Medeniyet Müzesi’ydi. Konya’da teneffüs ettiğimiz bildik Selçuklu havasını koklamak, 1200’lü yılların müzikle, su sesiyle tedavi şeklini somut olarak görmek, mekânda o tınıları duyumsamak etkileyiciydi. XIII. yüzyıl kültür, sanat ve edebiyat gizeminin, günümüz teknolojisinin sağladığı kolaylık ve rahatlıkla sunulması insanı o yüzyıla daha da yaklaştırıp, an be an yaşattı. Konya eski Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu ile o mekânda karşılaşınca; Selçuklu medeniyetini sergileyen objeleri onun ağzından dinlemek Konya-Kayseri yakınlığını daha net müşahede etmemize vesile oldu.  
Kültür gezisinin akabinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı’nın açılışında sunulan Türk Sanat Müziği’nden nadide parçalar dinlemek de müzede yaşadığımız atmosferin bir tamamlayıcısı oldu adeta.
Cumartesi öğleden sonraki iki oturum halinde gerçekleştirilen panelde zirvenin açılış konuşmasını Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ahmet İlhan yaptı. Ahmet İlhan, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen şube başkanları, temsilciler ve yazarların isimlerini okuyarak, “Hoş geldiniz” dedi. Bu naiflik, mihmandarlığının bir başka inceliğiydi. Daha sonra kürsüye davet edilen Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Kayseri’nin önemli bir kültür başkenti olduğundan, kültür birikiminin yaşatılması gerektiğinden, Kayseri’nin daha büyük etkinliklere imza atacağından bahsetti.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Etkinliklerin yapılması için Büyükşehir Belediyesi olarak bizlere düşen ne ise biz her zaman desteğe hazırız. Kültür faaliyetlerini seviyoruz. Son çıkacak kitaplarla birlikte neredeyse 150’ye yakın eserimiz oldu.” dedi.
Sonra panele geçildi.
İlk oturumunun başkanlığını Prof. Dr. Atabey Kılıç yaptı. “Romanlarda Anadolu” konulu panelde,  Öğretim Üyesi İsmail Göktürk, Edebiyatçı- Mahmut Bıyıklı, Yazar-Şair Cevat Akkanat Anadolu romanının nasıl ve nerelerde başladığını, nerelerde geçtiğini aktardılar.
Panelin “Anadolu’da Roman” başlıklı ikinci oturumunda Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, Battal Gazi Hikâyelerine ait bir metin okuyarak sunumuna başladı, cenklerden bahsetti. “Bizde farklı aforizmalar var” diyerek romanın sözlü kültür tarihinin çok eskiye uzandığını; mesnevîlerimiz, Leyla Mecnun, Ferhat ile Şirin gibi halk hikâyelerimizin medeniyetimize dair önemli eserler olduklarını, çalıp söyleyen gezgin halk ozanlarının taşıyıcılık rolü oynayarak ayakta tuttuğunu vurguladı. Gazanâme, Battalnâme, Hamzanâmelerin de unutulmaması gerektiğini belirtti. Şair-Yazar Muhsin İlyas Subaşı, Yazar Güner Dinçaslan, Eğitimci-Araştırmacı yazar Vedat Sağlam, günümüzde Anadolu’da romanın ve romancının durumunu aktardı.
Pazar günü Erciyes’in zirvesinde, Türkiye Yazarlar Birliği Eski Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz tarafından karlar üzerinde Zirve Sonuç Bildirisi okundu.  
Programın öncesinden, başlangıcına; başlangıcından, bitimine; bitiminden yaşadığımız şehirlere gitmek için otobüslerimize ulaşana kadar fedakârlıklarını esirgemeyen Belediye Kültür ve Sosyal İşler Dairesinin ilgili görevlilerine, TYB Kayseri Şube Başkanı Ahmet İlhan ve Başkan Yardımcısı’na, özellikle Yönetim Kurulu Üyesi Yazar-Şair Sergül Vural ve diğer üyelere, ayrı ayrı teşekkür ederiz. Ayrıca TYB Konya Şubesi’ni temsilen zirveye katılmamı öneren Başkan M.Ali Köseoğlu ve yönetime teşekkür ederim.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.