İKİLİ OYNAMAK
                                                           Ahmet OKUMUŞ
            1996 Gümrük Birliği süreci ile gündeme gelen perakende sektörüne ilişkin bir mevzuatın olmaması ve kuralsızlığın önüne geçilmesi gerektiği hep vurgulanır. Uzun süreden beri gündemden düşmeyen bu Modern Perakende Yasası’na ilişkin sürpriz teklif gündeme bomba gibi düştüğü zaman 1,5 milyonu aşkın esnafın içini büyük bir sevinç kapladığını çok iyi biliyoruz. Hükümetin tasarının görüşülmesi beklenirken AKP Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ve 58 milletvekili, ‘Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Herkes heyecanlandı. Hatta hemen AVM sahipleri ve onların lobileri iş başına geçerek bütün televizyon ekranlarını ve gazete sayfalarını çarşaf çarşaf kapladılar. Onlar da haklı. AVM’lerin çoğu yazılı ve görsel basına gelir sağlıyor. Ama gariban esnafın bir sorunu olunca kimsenin kılı kıpırdamıyor.

            -“AKP’Lİ VEKİL TEKLİFİNE SAHİP ÇIKAMADI”

            Neyse teklifin ardından ilgili komisyon toplandı. Teklifi veren AKP Bursa milletvekili dahi kendi teklifine sahip çıkmadığı için hükümetin getirdiği tasarı olduğu gibi kabul edildi. Peki, bu alt komisyonda çıkarılan tasarı esnafa ne kazanç sağlıyor? Şunu söyleyeyim asla esnaf ve sanatkârı bu yasa korumuyor. Tabi AVM çalışanlarına da hiçbir hak sağlamıyor. Yine 12 ve 16 saat çalışmaya devam edecekler. Sektör temsilcilerinin fazla çalışmaya ilişkin açıkladıkları fazla mesai ile ilgili bilgiler yanlış. Günde yasa gereği en fazla 3 saat fazla mesai alınabiliyor. Ama buralarda 5-6-7 saat çalışanlar var. Çalışma Bakanlığı müfettişleri çalışanlara verilen aylık mesai saatlerini çok iyi incelemeliler diye düşünüyorum.

            -“ESNAF TEMSİLCİSİNİN OY HAKKI YOK”

            Hükümetin getirdiği teklifte AVM’lerin ve 400 metre karenin üzerindeki işyerlerinin açılıp kapanma saatleri ve Pazar günü kapanıp kapanmamasına ilişkin yetkinin valilere bırakılmasında samimiyet yoktur. Esnaf temsilcilerinin tavsiye niteliğinde görüşü alınıyor ama oy kullanma hakkı yok. Bu karar ikili oynadığının açık delilidir. Neymiş efendim yöresel farklılıklardan dolayı kararı valilikler verecekmiş. Peki, yaklaşık 2 yıl önce çıkarılan alkol satış kurallarında neden bu yöresel özellikler uygulanmadı? Ülke genelinde akşam saat 22.30 ile sabah saat 06.30 saatleri arasında alkol satışı yasak. Peki, burada ülke genelindeki farklılıklar yok mu? Antalya, Muğla gibi turizm merkezi olan Akdeniz illerinde o zaman neden kesin yasak konuluyor. Bu kararda da illerin valilerine neden yetki verilmedi? 

            PAZAR GÜNLERİ ÇİRO DÜŞMEZ

Tasarıda açılış saatleri, sabah 10.30, akşam ise 20.30 olarak belirlenmesine başta Alışveriş merkezi işletmecileri olmak üzere Bakan Canikli ekonomiye zarar vereceğini hatta bir çoğu AVM’lerin sosyal alan olduğunu söylüyorlar. Pazar günleri ciro kaybı olacağına inanmayın. Genel cironun yüzde 50 sinin cumartesi Pazar yapıldığına ilişkin açıklamalar doğru değil. Pazar günleri sadece yüzde 15 ciro yapılıyor. Aslına bakarsanız toplum böyle bir karara en fazla 3-4 ay içerisinde uyum sağlar ve kayıp ciro zamanla ortadan kalkar. Sosyal hayata gelince özellikle büyükşehirlerde tamamen yok olan komşuluk ilişkilerinin yeniden canlanmasını istiyorsak, akraba, hasta ziyareti yapmak istiyorsak AVM’ler Pazar günleri kapanmalı. AVM’lere giden aileler çocuklarından bir haber. Ülkede uyuşturucu ve fuhuş bu noktaya gelişinde  AVM’lerin payı, kredi kart limitlerinin yüksekliği, ödeme sıkıntıları iyi araştırılmalıdır. Bunlarda sosyal sorumluluktur. Bakın son zamanda ortaya çıkan zehirli giyeceklerin satıldığı noktalar neresi iyi araştırın. Çocuklarımız fes butlara hangi merkezlerde alışıyor? AVM’leri örf ve adetlerimizi, törelerimizi tamamen yok etti. Ama kimsenin sesi çıkmıyor. Çünkü AVM lobisi çok iyi görev yapıyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.