Kimler kaybetti; 2017 Referandum'unu kaybedenlerin listesi


Türkiye 2017 kesin sonuçları henüz açıklanmadı, ancak resmi olmayan sonuçlara göre halkın yüzde 51.4'ü EVET tercihinde  bulunurken, yüzde 48.6'sı rengini HAYIR olarak belli etti.
Aylardır devam eden kampanyalarda, kendine yakın büyük bir medya grubunun kesintisiz desteğini alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti ve Başbakan Binali Yıldırım, seçimin tartışmasız galibi olarak duruyor.

Ancak kaybedenleri de bir yere not ederek tarihe havale etmek gerekiyor..


Devlet Bahçeli; Siyasi hayatı boyunca girdiği bütün seçimleri kaybedetti. Belki EVET oy oranlarının beklenenden az çıkması için bir gerekçe aranıyorsa, Sayın Bahçeli'nin bu makus başarısızlığına göz atmakta yarar var. Tek bir seçim başarısı olmamasına rağmen istifasının ardından büyük bir gürültüyle MHP Genel Başkanlığı koltuğunun teslim edilmesini ülkücü kamuoyu bir türlü anlayabilmiş değil.

Partisini parça pinçik ederek, neredeyse en başarılı il, ilçe hatta belde teşkilatlarını bile dağıtarak Türk Milliyetçileri'nin belleğinde derin izler bıraktı. AK Parti ve yöneticilerine yıllarca galiz hakaretler savurduktan sonra, Erdoğan ve ekibine iki tarihi seçim bir de referandum kazandıran Devlet Bahçeli'nin son hezimeti bakalım kukla parti yönetimi tarafından nasıl değerlendirilecek.



Adil Gür: Ünlü anket şirketi A & G'nin sahibi Adil Gür, son referandumda adeta tosladı. Çıktığı ekranlarda EVET oylarının yüzde 60'ın üstüne çıkacağını iddia etti. 'AK Parti'den aldığı paranın hakkını verdi' diyenler oldu. Bu tür iddialara asla yer vermedik, görmezden geldik. Yıllardır bir türlü tutmayan seçim anketleri yüzünden, tıpkı Devlet Bahçeli gibi son halk oylamasının da mağlupları arasında kendisine yer verdik, hayırlı olsun..


Araştırma Şirketleri; Adil Gür'ün şirketi A&G başta olmak üzere çok sayıda anket şirketi sonuçlardan uzak tahminlerde bulundu. Gezici: 51.3 Evet - 48.7 Hayır, KONDA: 51.5 Evet - 48.5 Hayır,  SONAR: 48.8 Evet - 51.2 Hayır ve ANAR: 52 Evet - 48 Hayır tahminleri ile güvenilir sonuçlara imza attıklarını gösterdi. Kendilerini kutlarız.

Ancak, GENAR: 54.3 Evet - 45.7 Hayır MAK: 56.5 Evet - 43.5 Hayır, A&G: 60.8 Evet - 39.2 Hayır ve AKAM: 42.25 Evet - 57.75 Hayır sonuçları ile referandum anketini hangi ülkede yaptıklarını en kısa zamanda halka açıklamalarını beklemek de kamuoyunun hakkıdır diye düşünüyoruz. Yüzde 10'luk bir sapmayı başarı olarak gösteren anket şirketine, hala para ödeyen siyasi parti varsa, onların da denetleme kurullarının verilen işin arkasını araştırmasını bekliyoruz. Bu nasıl Anket?

Ali Ağaoğlu; Referandum öncesi çok sayıda kişiyle iddiaya giren ünlü müteahhit Ali Ağoğlu halk oylamasının kaybedenleri arasında yer aldı. Yüzde 65 EVET bekleyen Ali Ağoğlu'nun adrenalin dolu iddiasının sonucu kendisine pahalıya mal olsa da, durumu belki yeni kamu imtiyazlarıyla kurtarabilir.

Kısıtlı imkanlarla ve zor koşullar altında yurdu baştan aşağı dolaşan Gaziantep Bağımsız Milletvekili Prof.Dr. Ümit Özdağ, (MHP Genel Başkan Adayı) Meral Akşener (MHP Genel Başkan Adayı) Sinan Oğan (MHP Genel Başkan Adayı) Koray Aydın (MHP Genel Başkan Adayı) Metin Fevzioğlu (Türkiye Barolar Birliği Başkanı) gibi isimler, referandum sonuçları EVET çıksa da kamuoyu nezdinde kazananlar arasında yerini çoktan aldı.

Buna rağmen FETÖ iddialarına bir türlü açıkca cevap veremeyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek kendi şehirlerinde partilerinin yürüttüğü kampanyalara rağmen adeta hezimete uğraması, Gökçek'in kitap reklamlarını Ankara dışında bile yürütmesine rağmen Ankara'da HAYIR'ın çıkmasına engel olamaması, referandumun mağlupları arasında yer almasına yetti de arttı bile..


Danışmanlar; Kendilerine nelerin danışıldığını bir türlü bilinmeyen Cumhurbaşkanlığı gibi saygın bir makama danışmanlık hizmeti verenler, EVET oylarının azalmasında en az iki puan az çıkmasında büyük etkisi olduğu kamuoyuda tartışılıyor. İbrahim Kalın'ın ağırbaşlı tavrı, ketumluğu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin saygınlığına ve itibarına gösterdiği hassasiyet herkesin malumu, ancak 'Danışman' arkadaşlar neyin 'Kafasında' bir türlü anlayamadık. emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin referanduma günler kala ortaya attığı 'Eyalet sistemine geçilmesi' ile ilgili sözler sadece ülkücü kamuoyunda değil AK Parti tabanında bile derin rahatsızlıklar uyandırdı. Halen 25 danışmanın görev yaptığı Külliye'de, yeni sistemde bu sayının azaltılması bekleniyor.

FETÖ: 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ'nün kamu ve TSK içindeki önemli uzantıları saf dışı edilse de, hala etkisi olduğu tartışılıyordu.. Halk oylaması sırasında sesi soluğu çıkmayan FETÖ'cü yapılanma, doğrusu ne EVET'çiler ne de HAYIR'cılar arasında kendine yer bulamadı. Yıllarca milyar dolarlık sermaye gücü, kamusal alanda kendilerine tanınan ayrıcalığa rağmen, sınavlarda soru hırsızlığına bile tevessül eden örgüt, son seçimlerde halktan tamamen izole edildi.

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.