Kalp naklinde devrim: Durmuş kalple hayata döndü

Kalp naklinde devrim gibi yenilik. Beyin ölümü gerçekleşen ve kalbi tamamen durmuş bir donörden alınan organ Türk vatandaşı Hüseyin Ulucan'ı hayata döndürdü.

28 Mart 2015 Cumartesi 09:00
Kalp naklinde devrim: Durmuş kalple hayata döndü






Kalp naklinde devrim: Durmuş kalple hayata döndü

İngiliz doktorlar kalp naklinde bir ilki başardı. Şimdiye kadar beyin ölümü gerçekleşen hastalardan yapılan kalp nakli yerine ilk kez fizikine hayatı tamamen sona ermiş donörden alınan kalp bir başka kişinin hayatını kurtardı.

Londra'da tedavi gören Türk vatandaşı Hüseyin Ulucan'a 2008'de geçirdiği kalp krizinin ardından hayata adeta küsmüştü. Kalp naklinden sonra 60 yaşındaki Hüseyin Ulucan yoğun bakımda geçirdiği 4 günün ardından taburcu olacağı günü bekliyor.

DURMUŞ KALPLE HAYATA TUTUNDU

Şimdiye kadar kalp nakil ameliyatları hep beyin ölümü gerçekleşen hastalardan, hâlen atmaya devam eden kalplerle yapılırdı. İngiltere'de cerrahlar bu defa kalp faaliyetleri duran birinden nakil yaptılar. Cambridgeshire'da Papworth Hospital'daki cerrahlar, Organ Bakım Sistemi'ne koymadan önce kalp fonksiyonlarını yeniden başlattılar. Böyle bir yöntemin Avrupa'da ilk defa uygulandığı bildirildi. Kalp, Londra'da yaşayan 60 yaşındaki Hüseyin Ulucan'a nakledildi. Ulucan, “2008'de geçirdiğim kalp krizinden sonra hayat kalitem çok düşmüştü. Şimdi kendimi çok güçlü hissediyorum” dedi. Hastane yetkilileri, Ulucan'ın yoğun bakımda sadece dört gün geçirdiğini, taburcu olup hızla iyileşmekte olduğunu bildirdi. Yeni yöntemle sadece İngiltere'de kalp nakil ameliyatlarının yüzde 25 artacağı ifade ediliyor. Dünyada çalışmayan kalpten ilk nakil geçen sene Avustralya'da yapılmıştı.
Son Güncelleme: 28.03.2015 09:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.