Üsküdar yağması, kentsel dönüşüm rezaleti


Üsküdar, İstanbul tarihinin sembol şehirlerinden biridir. Kendine özgü kültürel dokusu, mimarisi ve Anadolu ile bütünleşmiş ekonomisi ile Avrupa yakası arasında geçiş köprüsüdür. Sakinliği, sukuneti ile dillere destan Üsküdar yakın zamana kadar İstanbul'un gürültüsünden kaçmak isteyenler için adeta sığınak gibiydi.


Son on yılda Üsküdar'ı yöneten beceriksiz  belediyeler, Üsküdar'ı üçüncü sınıf taşra kasabasına çevirdi. Sahilde başlayan kültürel erezyon, tarihi camilerin arasında gece yarılarına kadar yükselen kötü kokuların, iğrenç müzik seslerinin arasında Üsküdar adeta çürümüş bir Suriye kasabasını andırmaya başladı. Minarelerin arasına tıkıştırılan kafeteryaların eğlence mekanlarının gürültüsünden bıkan Üsküdar Belediyesi, tarihi çarşıyı, camii ve mescitleri terk etmek zorunda kaldı.


Üsküdar Sahil Yolu Projesi, şehri sahile doğru zorlayan karasal işgali rahatlatmak için ideal bir çıkış yolu gibi durdu. Mimar Sinan'ın en zarif emanetlerinden biri olan Kuşkonmaz Camii, geri dönüşü olmayan bir teknik hatanın kurbanı oldu. Cami duvarları, temelden gelen yırtıklar yüzünden çatladı.


Tek bir belediye yetkilisi çıkıp 'Hata yaptık özür dileriz' diyemedi.


Her yağmurda, boğaz sularıyla karanın aynı hizaya geldiği Üsküdar'da yerel yönetim beceriksizliği, referandum sonuçlarını etkiledi. Her seçimde AK Parti'nin 1. parti olarak çıktığı Üsküdar'da vatandaşın verdiği nazik uyarı galiba yönetim katında hiç etkili olmamış.

Zarif uyarıya, yerel yönetimin tepkisi bugün Kirazlıtepe'de düzenlenecek Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında kendini polis gösterdi. Ellerinde pankartlarla, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, tören alanına gelmesi beklenen Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki'ye seslerini duyurmak isteyen bir grup vatandaşa polisin uyguladığı yöntem akıllara zarar.


Tapulu evleri, istemedikleri bir uygulama ile zorla elinden alınmak istenen vatandaşları, Üsküdar Belediyesi şiddetle susturmaya çalışıyor.

Görüntüler, sahilde hissedilen üçüncü dünya kasabası Üsküdar'la nasıl da uyuşuyor.


Üsküdar Kirazlıtepe'de kentsel dönüşüm protestosunda bulunan mahalle sakinlerine polis müdahalesi çok mu zaruri bir hal aldı?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bu törene gelmekten son anda neden vazgeçti?

Tören alanında seslerini duyurmak isteyen ev ve mülk sahibi vatandaşlara bu öfke neden?

Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen, bir süre önce "Şu anda 5 katlı binayı satsan 300 bin TL etmez. Çünkü kimse kaçak binaya para vermiyor. Ama yarın bir daire, Kirazlıtepe'de, Burhaniye'de, Küplüce'de 1 milyon TL olacak" şeklindeki sözleriyle halka bir nevi rüşvet teklif etmiş, ama Türkmen hisseli tapu konusunu unutmuş. Vatandaş kendisine soruyor.. 5 katlı binada oturan 5 aile 1 milyonluk tek dairede nasıl oturacak?

Üsküdar'da sadece Kuşkonmaz Camii'nin temelleri değil, vatandaşın AK Parti'ye, Belediye'ye güveni sarsılmış. Camlıca eteklerine serpiştirilen villalarda oturanların rahatı kaçacak ama, Üsküdar'da çirkin kokular daha çok su kaldıracak cinsten.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Doğrusöz 2017-08-27 13:03:15

Mehmet bey,Belediye imarı zamanında hiçbir ölçüt olmadan kafasına, bütçesine yapmış vatandaşa kardeş sayısına göre mi verecek vermek zorunda.100-150 metrekareye 5-10 bağımsız bölüm yapmış ne yani şimdi bu kadar az hisseye bu kişiyi kurtaracak imar nasıl verilebilir.Polise küfür edilip taş atıldığından da bahsetseydiniz keşke taraflı bir yazı yazmışsınız.

Avatar
Hüseyin Aygün 2017-08-28 00:45:38

Bunlara ne söylersen söyle bunlar anlamaz çünkü bunlar gariban yetim gazi hakkı yedikleri için bizim yerlerimizi yok pahasına elimizden alırlar