0.02 gram ağırlığındaki Coronavirüsün 7.7 milyar insanı tehdit ederek evlere tıkamasıyla tecrübe edildi ki, gelecekte insanoğlunu daha ne tür trajediler bekliyor! Batılı haydutlar, çektikleri Hollywood filmleriyle 30 sene sonrasının teknolojisini gösteriyorlar hep bize! UFO’lar da dahil…

Değişe değişe sonunda insanoğlu dönüştürüldü. Bugün bizler, insanlığın dönüşümünü de içeren yeni bir teknolojik devriminin tam da başlangıç noktalarındayız.
Bu devrimin adı, ‘Dijital Devrim’ Yani ‘Dijitalizasyon Çağı’ndayız.

İnsanoğlunun hayatındaki ilk büyük değişim, bundan 10.000 yıl önce yani Avcı-Toplayıcı toplumlardan tarım toplumuna geçişiyle oldu. 18. yüzyılda ise Tarımdan Sanayi devrimine geçildi.

Avcılık, Tarım, Sanayi ve Dijital Çağ. Yani artık bilgi toplumu ve yapay zekâ devrindeyiz…

Birinci Endüstri Devrimi:1.0: Su ve buhar gücü keşfedildi, ilk makinelerin fişi takıldı. Tarih, 1780’li yıllar.


‘18. yy. ikinci yarısında İngiltere’deki dokuma tezgâhlarının mekanikleşmesiyle etkisini göstermeye başladı. Bu kapsamda odunun yerine maden kömürünün ve buharın kullanılması sonucunda hareket gücünün artırılması, makineleşmeyi ve üretimin fabrikalara taşınmasını doğurdu. Aynı şekilde buhar, kömür ve demirin enerji kaynağı ve ham madde olarak birlikte kullanılmaları demiryolu gelişimine de hız kazandırdı.’
Birinci Endüstri Devrimi üretimin makineleşmesini sağladı.

İkinci Endüstri Devrimi: 2.0: Elektriğin keşfi gerçekleşti ve seri ürerim ile her yer aydınlandı. Tarih, 1880’li yıllar.
‘19. yy. sonlarında elektriğin ve montaj hattının sağladığı destekle seri üretim kavramını hayatımıza soktu. Buhar, kömür ve demirin yanı sıra çelik, elektrik, petrol ve kimyasal maddeler de üretim sürecinde kullanılmaya başladı, bu şekilde endüstri daha da gelişti.’
İkinci Endüstri Devrimi üretimin serileşmesini sağladı.

Üçüncü Endüstri Devrimi: 3.0: Dijital ve elektronik cihazlar hayatımıza girdi bilişim aldı başını gitti. Tarih, 1980’li yıllar.
‘1960’lı yıllarda yarı iletkenlerin ve bilgisayarlar, bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimiyle birlikte üretimin otomasyonu sağlandı. Programlanabilir mantıksal denetleyici PLC’lerin gelişmesi sonucunda üretimde otomasyon ileri aşamalara taşınmaya başladı.’
Üçüncü Endüstri Devrimi ise üretimin otomasyonunu sağladı.

Dördüncü Endüstri Devrimi: 4.0: Siber ve fiziksel sistemler konuşulur oldu ve dünya resmen çağ atladı. Tarih, 2010’lar.

‘Sadece bir üretim hattının, bir faaliyetin değil, bir şirketin bütün çalışma ve süreçlerinin dijitalleşmesi olarak düşünülmeye başlandı. Birbirine bağlı süreçlerin iletişim halinde olduğu, internet üzerinden iletişim kuran nesnelerin veri toplayıp üretim sürecini tamamen değiştirdiği, makinelerin insanlarla etkileşimini öne çıkaran bu yeni dönem, kendi kendini düzenleyebilen otonom üretim sistemleri vaat ediyor.’

Dördüncü Endüstri Devrimi öğrenen yapay zekâ sistemleri devreye girdi.

Beşinci Endüstri Devrimi: 5.0: Yapay zeka ve insansız teknolojiler… Tarih 2017 ve günümüz…
2020 yılından itibaren daha çok hissetmeye başladığımız, Endüstri 5.0 (Toplum 5.0) için kısaca toplum odaklı insansız teknolojiler diyebiliriz.

‘Toplum 5.0 felsefesini Japonlar, süper akıllı toplum önerisi ile sundu. Buradaki amaç toplumların teknolojiyi kullanarak iş birliği içinde olmasının sağlanması. Aslında bu düşünce için biraz da felsefi bir düşünce diyebiliriz. Peki Toplum 5.0 felsefesi hangi hedeflerin uygulamasını öne sürüyor. Öncelikli hedefi elbette süper akıllı toplum. Toplum 5.0’ı dijitalleşmenin ve robotların etkisini ekonomik, etik ve sosyolojik açıdan değerlendirerek insanların makine ve robotlarla olan ilişkisini en verimli biçimde sağlanmasını öneriyor. Bunu sağlamanın yolunu da akıllı toplum modeli olarak ön görüyor. Toplum 5.0’ı, Endüstri 4.0’ın getirdiği teknolojik gelişimleri topluma en verimli şekilde entegre eder ve ülkenin geleceği için tehdit potansiyeli olan sorunları ortadan kaldırmaya yarayacak bir devrim niteliğinde.’

Dolayısıyla;
Biz daha Endüstri 4:0 a alışamamışken 5:0 çıktı piyasaya… Orijinali ‘Industrie 4.0 olan Dördüncü Endüstri devrimi; Yapay zekalı Öğrenen Robotlar, Bitcoin Sanal Para, 5 G İletişim Teknolojisi, Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi, Büyük Veri ve Veri Analitiği Akıllı Yazılımlar, Katmanlı Üretim 3D Yazıcılar, Çiplenmiş insanlar…  gibi 4. Endüstri devrimin konu başlıklarla hayatımıza girmeye başladı. Şimdiden bunların İnovasyonları yapılıyor bile… Dijital dünya sanki Çin üzerinden başlatılacağa benziyor! Bunun emareleri var. Çin’de denemelerine başlandı bile, cep telefonundan, trarik ışıklarından, sokak kameralarından yüz tanıma teknolojisiyle…

“Tüm sektörleri etkileyen değişimlere tanıklık ediyoruz, yeni iş modelleri ortaya çıkıyor, yerleşik düzenler yerle bir oluyor, sistemler yeniden biçimleniyor ve en önemlisi çalışma ve iletişim kurma şekillerimiz değişiyor. Ve tüm bunlar katlanarak artan bir hızla gelişiyor. Teknolojiler günlük olarak değil, anlık olarak değişiyor. Boyutları, hızları ve kapsamları açısından tarihsel önemde bir değişimin içerisindeyiz. Bu bir dönüşüm, bir (d)evrim.”
Endüstri 5:0 ise tamamen yapay zeka ve robotik endüstri…
Bugün Beşinci Endüstri Devrimiyle yapay zeka/dijital yazılımlar sayesinde akıllı ve bağlantılı makine ve sistemlerine geçiliyor. Bu devrimle teknolojiler iç içe geçip kaynaşmış, fiziksel, dijital ve biyolojik alanlarda karşılıklı etkileşimler hakim olmuştur.

Deloitte’in ‘2013 Küresel Üretim Rekabet Gücü Endeksi’ raporuna göre, son 60 yılın ekonomik ve endüstriyel güçleri, üretim rekabetindeki üstünlüklerini büyük bir hızla Çin, Hindistan ve Brezilya’nın öncülük ettiği yükselen ekonomilere kaptırır hale geldi.
Yani Amerika, Avrupa gibi Batı, yüzyıllardır elinde tuttuğu gücü kaybetme tehdidiyle karşı karşıya kaldı!..
Şimdi bunun kavgası başladı yerkürede, dijitallerle ekonomik savaşlar…
Tabiki tüm bu gelişmeler kendiliğinden olmuyor, illaki birileri organize ediyor! Kim bunlar? Küresel Güç! Yani Batılı zengin TİRÖST/TERORİSTLER! Coronovirüsü de çıkartan onlar! Dünyanın dönüşümü içinde artan dünya nüfusunu dengelemek için de kullanıyorlar! Yeryüzünde girilmesi yasak bölgeler var ABD’de; 51. Bölge, Silikon Vadisi, HAARP gibi… Çünkü gizli laboratuvar kurup Biyolojik silah üreten ve kullanan onlar! Hala komplo diyenler artık anlamalıdır ki: Şuan izlediğiniz Holiwood bilim kurgu filmlerindeki işlenen teknoloji 20-30 yıl sonrasının keşfedilmiş teknolojisidir. Önce filmini çekip bize önden izletiyorlar, sonra hayatımıza sokuyorlar. Yani alıştıra alıştıra…

Coronavirüsten sonra kurulacak Yeni Dünya Düzeni de sancılı olacak!

5G teknolojisi ve Endüstri 5:0 Devrimine direnen ülkeleri dize getirmek içinde dolaylı da olsa Coronavirüs devreye sokarak dijitalleşme sürecini hızlandırdılar. Bakın göreceksiniz dünya ağır sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak büyük bedeller ödeyerek bu Coronavirüsü atlatacak ve sonrasın da Yeni Bir Dünya Düzeni kurulacak. Biz bu yeni D(e)vrimin hızını ve genişliğini henüz tam olarak kavrayamasak da biz de buna şahitlik ediyor olacağız… Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Toplum 5.0 felsefesini “Teknoloji toplumlar tarafından bir tehdit olarak algılanmamalı, bir yardımcı olarak düşünülmeli” diye tanıtıyor Endüstri 5:0'ı! Ben şahsen küresel gücün bu beyin takımının elamanlarının sözlerine inanmıyorum. Çünkü biz hayatın pratiğini yaşıyoruz teknolojiyi kullanarak! Teknoloji geliştikçe doğa zarar görüyor, doğal denge bozuldukça da insanlar hastalıklı hale geliyor! Kanserin her türlüsü ağaçlarda bile… Coronavirüsün her türlüsü hayvanlarda bile…
Yapay zekâ ile üretilen robotlar sonunda insanoğlunu alt edecek gibi! Tabi bir de tüm bu hesapların üzerinde O’nun hesabı var… Mehmet Emin Ballı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.