5'nci seçim kapıda mı?

Aşağıdaki tabloda İsrail televizyonlarının  son seçim anketlerinin sonuşları ortalamaları ve benim tahminim yer almaktadır. Tabii hangisinin doğruyu yansıttığını bir hafta sonra görebileceğiz. Çok kalmadı sadece 6 gün sonra anlayacağız. İsrail halkını sürekli olabilecek bir hükümet mi yoksa 5. Bir seçim mi bekliyor olacak.

Partileri ideolojilerine göre de renklendirdim.


Yukarıdaki anket sonuçlarına göre aslında bütün partilerin hükümet kurma olasılığı çok kesin olmamakla birlikte  Likud Partisi'nin bu seçimi birinci parti olarak bitireceği kesin olsada iş hükümet kurmaya gelince oldukça sıkı pazarlıklar olacağı tartışmasız açıktır.

İsterseniz bu sonuçların ışığında biraz da meclis aritmetiğine göz atalım.
Partiler, ideolojileri ve doğal ittifaklar göz önünde bulundurulursa.

SAĞ KANAT’TA

LIKUD

32

ŞAS

8

TEVRAT’IN YAHUDİLİĞİ

8

DİNDAR SİYONİZM

5

TOPLAM

53

YEMİNA

12

TOPLAM

65

Likud Partisi'nin benim tahminime göre 32 milletvekili çıkartması durumunda Yemina’nın da 12 Milletvekili çıkartması halinde ve Natanyahu ile aynı  hükümette oturması halinde, ki bu hal ve ahval Naftali Benet’in hangi bakanlığı veya bakanlıkları alabileceği ile ilintilidir. Bu hükümet kısa sürede kurulabilir. Ama pazarlık kzışırsa ve benim tahminim tutmazsa işler az bir şey karışabilecektir. 

Şöyle ki bütün anket ortalamalarının ışığında Lıkud partisi 29 millet vekili görünürken benim tahminim 32 milletvekilini öngörüyor.

Şas ve Tevrat’ın Yahudiliği partilerinin ortalama anketlerde 7'şer milletvekili çıkartabileceği öngörülürken benim tahminim iki partinin de aslında kemikleşmiş MV sayısı 8'er milletvekili olduğunu tahmin ediyorum.
Gerek Likud gerekse Dindar partiler Anketçileri yanıltma usulunü bulmuşlar ve her ankette anketörleri yanıltıcı cevaplar ile  kendi oylarının yetersiz olduğunu cevaplamaktalar ve bunun sonucu olarak asli seçmenleri paniğe kağılıp beğendikleri partilere daha fazla oy vermeye koşuyorlar. Bu geçmiş seçimlerde iş gördü ve bu seçimde de iş göreceğini düşünüyorum. Tabii benimkisi sadece bir tahmin ve kendimce bir nabız tutmadır. Ne kadar yanıldığım veya doğru tahminde bulujnduğumu 24 Mart günü anlayacağız.

SOL KANAT veya  MERKEZ SOL ne durumda

YEŞ ATİD

18

YENİ UMUT

8

İSRAEL EVİMİZ

7

HAVODA

6

MERETS        

4

TOPLAM

43

BIRLEŞİK LİSTE

8

TOPLAM

51

Sol Kanat veya Merkez Sol’da  hükümet kurma olasılığı Likud Partisi'nin hükümet kurma olasılığından daha bir problemlidir. Çünkü 61 milletvekiline ulaşabilmek için gereken parti ittifaklarını gerçekleştirebilmek için engel olan ideolojik sorunlar mevcuttur. 
Mesela Yemina Partisi lideri Naftali Benet Yair Lapid ile aynı hükümette  daha doğrusu Yair Lapid’in Başbakan olabileceği bir oluşumu Kabul etmemektedir. Aynı şeklide  Yemina partisi nin de  Birleşik Arap lisetsinin Hükümet unsuru olmasını Kabul etmeyişi gibi. Bunu MHP ile HDP’nin aynı hükümette olamayacağı gibi de anlatmak mümkündür.
Likud partisinden ayrılmış olan Gideon Saar ve partisi YENİ UMUT’un da benzer sebeplerle Birleşik Arap listesi ile bir araya gelmesi kendileri ve seçmenleri ile bir çelişki oluşturmaktadır.
Keza Avigdor Liberman da aynı görüşte olup verilebilecek bakanlık sayısına bağlı olarak herkes ile aynı hükümette oturabilir. Kendisi dindarlar hariç deyip LAİK bir tutum sergiliyor olsa da  politika nelere kadirdir ve kimler kimler ile oturabilmişti siyaset sahnesinde  görülmüş senaryolardır.
Seçim kampanyaları ise  telefon mesajları, whatsapp ve sosyal media ağırlıklı videolar ile son hızı ile devam etmekte ve kim daha fazla para harcarsa o parts ve lider daha fazla sesini duyurabilmektedir.  Bu kritere göre  en fazla ses getiren lider ve parti şu anda natanyahu ve partisi LİKUD. Tabii Yair Lapid ve Gideon Saar’ın popularitesi de küçümsenecek gibi değildir.

23 Mart’I  24 Mart’a b ağlayan gece bütün bu matematik sonuçlar kesinlik kazancak ve sandıklarak kimin ne güçle çıkacağı belli olacaktır. Olmazsa 5. Seçim kapıda demektir.
Hayırlı olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.