Dün saat: 16.38’de ofisimizde otururken alttan koltuğuma ‘güüm!’ diye vuran bir sesle irkildim! Sadece 2 saniye süren depremin şiddeti korkutucuydu. Sonra sosyal medyaya girdiğimizde insanların yapılan yorumlardan depremden korktuklarını gözlemledik. Zira depremi 10 saniyeden fazla hissedenler bile olmuştu.
AFAD bu depremin Marmaraereğlisi’inde deniz içinde 4.2 büyüklüğünde olduğunu; ardından da İstanbul Valiliği herhangi bir can kaybı olmadığını açıkladı, lakin bu korku herkese yetti!.. Çünkü herkesin aklında o beklenen büyük İstanbul depremi vardı. Geçen sene de aynı günlerde yine Silivri açıklarında 5.8 büyüklüğünde bir deprem olmuş, hatta hasar bile vermişti.
Depremin tekrarlama aralığı sıklaştı mı ne!  Hep bu korkuyla yatıp bu korkuyla kalkar olduk. Lakin korkunun ecele faydası mı var?
Halbu ki gerekli önlemleri alarak riski azaltsak korktuğumuzdan emin olacağız!..

Uzmanlar her yeni depremin arkasından barbar bağırıyor! “Büyük felaket yaklaşıyooor!” diye, bizde yazarak bu konuyu sıcak tutuyoruz:
- SESİMİ DUYAN VAR MIII?

Hala acılarımız taze olan 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 21 yıl geçti. O zaman, uzmanlar ne demişti, “Bugünden itibaren 30 yıl içinde daha büyük deprem olacak!” Zaman su gibi aktı ve o 30 yılın dolmasına sadece 9 yıl kaldı. Uzmanlar şimdi yine uyarıyor;
“Türkiye’deki Kuzey Anadolu fay hattı kırıla kırıla Marmara denizine kadar geldi. Bir tek buradaki 40-50 km’lik hat kırılmadı ve bu hat 252 yıldır; yılda ortalama 2.5 cm enerji biriktiriyor! Bu da 7’nin üzerinde yıkıcı bir deprem demektir. Depremlerin tekrarlama aralığı vardır ve beklenen bu depremde mutlaka olacak! Lakin arpa ucu kadar yol alamadık! Ne İstanbul’un kentsel dönüşümü gerçekleşe bildi, ne de depreme karşı yeterince hazırlanabildik! Bu korku tellallığı değil,  kapımıza dayanana Büyük İstanbul depremine karşı hala vakit varken, eksikliklerimizi gidermenin uyarısı…”

Depreme Ne Kadar Hazırız:
-Evde ne yapabilirim?
-Binam için ne yapabilirim?
-Kişisel olarak ne yapabilirim?
-Deprem çantam hazır mı?
-Depremde nasıl hareket etmeliyim?
-Sokağımda ki toplanma alanı neresi?
-Açık alandaysam ne yapmalıyım?
-Metro veya toplu taşımadaysam?
-Araç kullanıyorsam?
-Hangi numaraları bilmeliyim?
-Enkaz altında kalırsam ne yapmalıyım?
...

Biz tedbirleri ağırdan alsak da;
O deprem olacak ve çok da geç olmayacak! Burada iki ihtimal var; ya Allah bize acıyacak kırılmayan hat parçalara ayrılarak kırılıp risk azalacak, ya da ... gerisini siz düşünün!..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.