Gelir Testi izdihamı: Kaymakamlıklarda son gün krizi

GSS yani Genel Sağlık Sigortası için gelir testinin son günü olması sebebiyle uzun kuyruklar oluştu. Gelir Testi için kaymakamlık binalarına akın eden vatandaşlar arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı.

30 Eylül 2015 Çarşamba 09:58
Gelir Testi izdihamı: Kaymakamlıklarda son gün krizi






Gelir Testi izdihamı: Kaymakamlıklarda son gün krizi

Genel Sağlık Sigortası için yaptırılması gereken Gelir Testi için son günü bekleyen vatandaşlar kayamaklıklara akın etti. Sabah erken saatlerde kaymakamlık binaları önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar gelir testi yaptırabilmek için görevli memurların işlem yapmasını bekledi.


Sabah saat 05.00'de Gaziosmanpaşa Kaymakamlık Binası önünde kuyruğa giren vatandaşlar, kendilerine sataşan küçük bir grubun sözlü tacizine uğradı.

GOP'TA ÇİFT KUYRUK UZADIKÇA GERGİNLİK ÇIKTI

GSS yani Genel Sağlık Sigortası için gelir testinin son günü olması sebebiyle uzun kuyruklar oluştu.  Kuyruklar GOP meydanına kadar ulaştı.

Sabahın erken saatlerinde 05-06'dan itibaren bekleyen vatandaşlar kapıların açılmasına yakın gerilmeye başladı. Gerginliğin nedeni ise
Nüfus müdürlüğü için ayrı bir sıra oluşturan bekleyen vatandaşlara sataşmalar başladı.  10-15 kişilik bu ayrı sıraya provokatörler sataşmaya başladı
İyice gerilen ortamı polisin davranışları adeta tuz biber ekti. Polis, sesi çok çıkanın dediğini tekrarlar hale geldi.  Büyük bir kavganın çıkmasına ramak kala sağduyulu vatandaşların müdahalesi ortamı sakinleştirdi.  Polis, İki sırayı aynı anda içeri alıp yönlendirmeye çalıştı.


Gelir testi nasıl yapılır? GSS Prim borcu sorgulama

Gelir testine hiç başvurmayanlar için son gün 30 Eylül 2015 Çarşamba olarak belirlendi. Peki Gelir testi başvurusu ve GSS prim borcu sorgulama nasıl yapılır?

Gelir Testi Başvurusu son gününde kaymakamlıklara akın eden vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Hala GSS'ye başvuru yapmayanların neler yapması gerekiyor?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gelir testine hiç başvurmayan vatandaşların, 30 Eylül Çarşamba günü mesai bitimine kadar, ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaatta bulunmaları gerektiğini bildirdi.

Bakanlık tarafından, yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak 2012'den itibaren çalışmayan, aylık-gelir almayan veya herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların yaptıracakları gelir testi sonucunda, çıkan genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri veya devlet tarafından karşılanması ile sağlık hizmetlerinden faydalanabildiğini belirtti.

GELİR TESTİ BAŞVURU KAYIT FORMU

10 Eylül 2014 tarihli ve 6552 sayılı yasa ile genel sağlık sigortası tescili yapılarak, gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlara, gelir testine başvurma hakkı getirildiğini vurgulanan açıklamada, aynı kanun ile 2014 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş genel sağlık sigortası prim borcu olan vatandaşlara, borçlarını peşin veya 6, 9, 12 veya 18 taksitle, ikişer aylık dönemler halinde ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı tanındığına dikkati çekti.

Açıklamada 304 bin 354 vatandaşın primlerini yapılandırmak için Sosyal Güvenlik Kurumuna, 400 bin kişinin ise gelir testi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaatta bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"6552 sayılı Kanun kapsamında gelir testi ve yapılandırma başvuruları devam etmekte olup, genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup, gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlarımızın en geç 30 Eylül 2015 Çarşamba günü mesai bitimine kadar ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekmektedir. Böylece kişiler ne kadar borçlarının olduğunu bilmiş olacaklardır."


GSS'de ağır borçtan kurtulmanın yolu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, Genel Sağlık Sigortası'nda yüksek limitten hesaplanan borçtan kurtulmanın yolunun gelir testinden geçtiğini, çiftçilerin ve vatandaşların 30 Eylül'e kadar gelir testi yaptırırlarsa Genel Sağlık Sigorta borçlarının silineceğini ya da azalacağını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 30 Eylül'e kadar gelir testi yaptırmayan çiftçilerin ve vatandaşların tavandan Genel Sağlık Sigortası borcuyla karşı karşıya kalacağını ifade ederek, Genel Sağlık Sigortası borcu olan çiftçilerin ve vatandaşların, gelir testi yaptırmadığı için yüksek meblağlarla karşı karşıya kaldığını, bu kişilerin 30 Eylül olan son başvuru tarihini kaçırmaması gerektiğini vurguladı.


Gelir testi için kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurulması gerektiğini belirten Bayraktar, gelir testi sonucuna göre, hane içindeki kişi başına gelirin brüt asgari ücretin 3'te 1'inden (424 lira 50 kuruş) az olanların borcunun silineceğini, borcu silinenlerin sağlık hizmetinden yararlanmaya başlayacağını kaydetti.

Gelirin bu rakamın, yani 424 lira 50 kuruşun üzerinde olması halinde gelir oranında belirlenecek primin geriye dönük yeniden hesaplanacağına dikkati çeken Bayraktar, "Böylece en yüksek limitten çıkarılan borçtan çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız kurtulacak. Çıkan borç taksitle de ödenebilecek. Genel Sağlık Sigortası borcunu yapılandırmak isteyenlerin de 2 Kasım'a kadar Sosyal Güvenlik il müdürlüklerine ve Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaları gerekiyor" ifadesini kullandı.

Bakanlar Kurulu kararıyla gelir testine son başvuru süresini 30 Eylül'e, genel sağlık sigortası prim borcu olan vatandaşların bu borcu yapılandırmaları için SGK'ya son başvuru süresinin 2 Kasım'a, borçlarını yapılandıran vatandaşların ilk taksit ve peşin ödeme süresini 30 Kasım'a uzattığını anımsatan Bayraktar, Genel Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin tescil ve borç durumlarının https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ ve https://www.turkiye.gov.tr/ adreslerinden görüntüleyebileceklerini belirtti.
 

GSS Prim borcu sorgulamak isteyenler e-devlet sitesi üzerinen öğrenebilirler...

Son Güncelleme: 30.09.2015 10:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.