Didim'de hedef UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmek

Ediz VERDİOĞLU/DİDİM (Aydın), () - APOLLON Tapınağı, İlyas Bey Külliyesi ve Milet Ören Yeri'ni bünyesinde bulunduran Ege'nin tarihi ve turistik merkezlerinden Aydın'ın Didim İlçesi'nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi...

15 Şubat 2015 Pazar 11:40
Didim'de hedef UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmek






Ediz VERDİOĞLU/DİDİM (Aydın), () - APOLLON Tapınağı, İlyas Bey Külliyesi ve Milet Ören Yeri'ni bünyesinde bulunduran Ege'nin tarihi ve turistik merkezlerinden Aydın'ın Didim İlçesi'nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için girişim başlatıldı.
Didim sınırları içerisinde bulunan ve bu listeye girmeye layık olan üç eser için Didim Ticaret Odası tarafından UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne başvuruda bulunuldu. İlçede bulunan Apollon Tapınağı, İlyas Bey Külliyesi ve Milet Ören Yeri için Didim Ticaret Odası tarafından başlatılan girişimle ilgili inceleme gezisi düzenlendi. Geziye, Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ, Didim Ticaret Odası Strateji Geliştirme Komisyonu Başkanı ve Oda Meclis üyesi Hikmet Atilla, yönetim kurulu üyeleri Mekin Subaşı ve Celal Gümüş ile meclis üyesi Veysel Ece katıldı. İlçede görev yapan gazetecilerle birlikte dünyaca ünlü Apollon Tapınağı, Milet Ören yeri ve İlyas Bey Külliyesi'ni ziyaret eden Ticaret Odası heyeti, ören yerleriyle ilgili UNESCO'ya neden başvurduklarına ilişkin bilgiler verdi.
İlk olarak Hisar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Apollon Tapınağı'nı ziyaret eden Didim Ticaret Odası heyeti, tapınağın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınması gerekliliği dile getirildi. Gezide açıklamalarda bulunan Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ, antik coğrafyacı Strabonun ifadesiyle dünyanın en büyük ve en görkemli tapınağı olan Apollon Tapınağı, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Menteşe Beyliği ve Osmanlı Dönemi yaşanmış Milet Ören Yeri ve Anadolu Beylikleri dönemine ait olan cami ve yanındaki medrese ile hamam yapıları grubunu içeren İlyas Bey Külliyesi'ni bünyesinde barındıran Didyma Ören Yeri için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne başvurulması için Strateji Geliştirme komisyonunun tavsiyesiyle talep yazısı ilettiklerini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün incelemesinden sonra UNESCO tarafından 2 ön inceleme çalışmasının yapılacağı belirten Üstündağ, ilçe olarak hak ettikleri listeye bir an önce girmek istediklerini dile getirdi.
'DÜNYANIN EN GÖRKEMLİ TAPINAĞI APOLLON'
Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Strateji Geliştirme Komisyonu Başkanı Hikmet Atilla ise dünya genelinde dünya miras listesine kayıtlı bin 7 kültürel ve doğal varlığın bulunduğunu, Türkiye'nin de 13 alanla listede yer aldığını, 52 alanı için adaylık sürecinin devam ettiğini ifade etti. Atilla, "Antik dünyanın en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak ünlenen Apollon Tapınağı, dört yanından basamaklarla çıkılan bir platform üzerinde çift sıra oturtulmuş, 124 sütunla çevrelenmiştir. İnşası M.S. 2. yüzyıl ortalarına dek süren görkemli tapınak, tam olarak bitirilememiştir" dedi.
Didim'in 20 kilometre uzaktaki Milet'e heykellerle dolu kutsal yolla bağlı olduğuna dikkati çeken Atilla, antik çağın yedi bilgesinden biri olan Tales, dünyanın ilk haritasını yapan Anaksimandros, filozof ve tarihçi Hekaitos, şehir plancısı ve mimar Hyppodamos'un Milet'te yaşadığını kaydetti. Atilla, Anadolu beylikleri dönemine ait olan İlyas Bey Camii ve yanındaki medrese ile hamam yapılarının ise Milet arkeolojik alanı içinde yer alan benzersiz bir külliye olduğunu sözlerine ekledi.
'SAHİP ÇIKILMALI'
Hikmet Atila, UNESCO'ya yaptıkları bu başvuruya, Didim'deki herkes tarafından sahip çıkılması gerektiğini kaydederek, "Bizler başvuruda bulunduk. Kabul edilmesi için kamunun ve siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışma yapması lazım. Apollon Tapınağı, TÜRSAB tarafından işletiliyor. Burada küçük oteller gelişmesi lazım. Amacımız, kıyı ve deniz turizmini, tarih ve kültür turizmiyle birleştirmek" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.