TEDES kuran belediyeye yüzde 30'luk kaynak

Bülent TATOĞULLAR I/ ANTALYA, () - ANTALYA'da düzenlenen Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) tanıtım toplantısına katılan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Daire Başkanı Yunus Avcı, TEDES kuran belediyeye, yazılan cezanın...

10 Şubat 2015 Salı 16:31
TEDES kuran belediyeye yüzde 30'luk kaynak






Bülent TATOĞULLAR I/ ANTALYA, () - ANTALYA'da düzenlenen Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) tanıtım toplantısına katılan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Daire Başkanı Yunus Avcı, TEDES kuran belediyeye, yazılan cezanın yüzde 30'unun aktarılacağını söyledi.
Antalya Kundu Bölgesi'ndeki 5 yıldızlı bir otelde gerçekleştirilen toplantı, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Daire Başkanı Yunus Avcı ile 7 ilin emniyet müdür yardımcılarının katılımıyla yapıldı. Toplantıda söz alan Antalya Valisi Muammer Türker, trafiğin herkesi ilgilendiren, herkese dokunan çok boyutlu bir mesele olduğu belirterek şöyle dedi:
"Birçok ilde araç sayısı insan sayısından daha hızlı artıyor. Dolayısıyla trafiğin çok iyi yönetilmesi gereken bir mesele olduğu çok açık. Trafiğin iyi yönetilmesi için son yıllarda güzel çalışmalar başladı. Sürücülerin, yayaların ve çocukların trafikle ilgili eğitimleri konusunda önemli hususlar var" dedi. Belediyeler trafikle ilgili hizmetlere biraz daha müdahil olmak istiyorsa kendilerine TEDES gibi bir imkân sunulduğunu aktaran Vali Türker, "Belediyeler TEDES hizmetine uzak durmamalıdır."
BELEDİYELER TEREDDÜT ETMESİN
TEDES konusunda belediyelerin kendilerine büyük yardımları olduğunu ifade eden Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu, ancak sistem konusunda bazı belediyelerin tereddütleri olduğuyla ilgili duyumlar aldıklarını söyledi. Özdemiroğlu, şöyle konuştu:
"Belediyeler siyasete daha yakın, seçimle beraber geldikleri için halkı ürkütmek istemiyor. Ceza yazıldığında halkla yüz yüze gelmek istemiyorlar. Belediyelerin bu konuda tereddüt etmelerine hiç gerek yok. Herkesin bildiği bir hikaye anlatayım. Cenabı Hak Azrail'e can alma görevi verdiği zaman, Azrail çok zor bir görev olduğu için hoşuna gitmiyor, insanlar kızar diye. Cenabı Hak da diyor ki 'Sebepler, perdeler vereceğim seni de görmeyecek, beni de görmeyecek' diyor. Şimdi hükümetimiz sebep olarak emniyet teşkilatını ortaya koydu. Cezaları biz yazacağız, vatandaşlar karşılarında bizi görecek. Belediyeler o yüzden tereddüt etmesin."
KAZALARIN YARIYA YAKINI HIZDAN
Türkiye'deki kazaların nerdeyse yüzde 35- 50'sinin hızdan kaynaklandığını dile getiren Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Daire Başkanı Yunus Avcı ise, hıza bağlı diğer kazalar da ele alındığında, oranın yüzde 80- 90'lara çıktığını söyledi. Yunus Avcı, "2020 yılına kadar bu kazaları yüzde 50 azaltmak için bir vizyon belge hazırlandı. Şehir içi ve şehirlerarasında elektronik denetleme sistemi kuruldu. Bu hususla bir kanun düzenlenmesi yapıldı. Belediyeler kendi kaynaklarını kullanmaları şartıyla elektronik denetleme sistemleri kurarsa, bu sistemler üzerinden yazılan cezaların yüzde 30'u belediyeye aktarılacak. Yüzde 30'luk dilim belediyeler için ciddi bir kaynak. Belediye sadece sistemi kuruyor." 
İSTANBUL ÖRNEĞİ
İstanbul'da TEDES sayesinde her ay 6 milyon liraya  yakın ceza yazıldığını belirten Yunus Avcı, "Bunun yüzde 30'u 1.5- 1.8 milyon yapıyor. İstanbul'a her ayın sonunda bu kaynak aktarılıyor. Belediyelerin bütçeleri yoksa bile bu sistemi kurdukları zaman bir sene içerisinde kendilerini amorti ediyorlar" dedi.
2020'yi hedef olarak belirlediklerini aktaran Yunus Avcı, "Biz 2015 yılında büyük hız verdik. 2016 yılında ise Türkiye'nin yüzde 50'sinde kurulmasını hedefledik. Ne kadar başarılı olacağımız belediyelerin sisteme sıcak bakmasına bağlı. Toplantıların yapılma amacı da bu zaten" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.