Zamanda yolculuğa çıkaran tarihi ev

Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - MUĞLA'nın Menteşe İlçesi'nde yapımı 1800'lü yıllara dayanan tarihi Kültür Evi, 8 aylık dönemde yaklaşık 135 bin ziyaretçi uğradı. Evi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, yapıya ve içindeki eşyaları...

16 Ağustos 2015 Pazar 10:14
Zamanda yolculuğa çıkaran tarihi ev






Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - MUĞLA'nın Menteşe İlçesi'nde yapımı 1800'lü yıllara dayanan tarihi Kültür Evi, 8 aylık dönemde yaklaşık 135 bin ziyaretçi uğradı. Evi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, yapıya ve içindeki eşyaları dikkatle incelerken adete zamanda yolculuğa çıktıklarını söyledi.
Yapımı 1800'lü yıllara dayanan ve dönemin Rum ustalarından Kostanti oğlu Filvari'nin baş ustalığında tamamlanan tarihi Kültür Evi (Şerefliler Evi) şimdilerde kültür turizmine hizmet ediyor. Tur rehberlerinin eşliğinde ilçeye gelen turist kafileleri, tarihi eve hayran kalırken; içindeki eşyaları da uzun süre inceliyor. Belçikalı bir aile "Evlere hayran kaldık. Sanki geçmişe yolculuk yapıyoruz. Seneye tekrar gelmeyi düşünüyorum. Belçika'ya dönünce ilk işim arkadaşlarımıza burayı anlatmak" diyerek beğenilerini dile getirdi.
KÜLTÜR VARLIKLARI AÇISINDAN ZENGİN KENT MENTEŞE
Tarihi yapının 1999 yılında Muğla Belediyesi tarafından kamulaştırılıp restore edildiğini belirten CHP'li Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, şöyle konuştu:
"Menteşe olarak kültür turizmi konusunda önemli bir potansiyele sahibiz. İlçemiz kültür varlıkları açısından çok zengin bir kent. Kent merkezi, sivil mimarinin en güzel örneklerini barındırıyor. Tarihi Kültür Evi'de bu yapılarımızdan bir tanesi. Yapımı 1800'lü yıllara dayanan, mülkiyeti o yıllarda Şerefliler Ailesi'ne ait olan bu evimiz şimdilerde kültür turizmine hizmet ediyor. Her gün yüzlerce ziyaretçisini ağırlayan evimizde, yöresel lezzetlerimiz de mevcut. Turizm sadece deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Kültür turizmi ile bu farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz. Ziyaretçiler, tarihi yapılarımızda geçmişe yolculuk yapıyorlar."
ZAMANDA YOLCULUĞA ÇIKILIYOR
Kültür evini 8 ay içerisinde yaklaşık 135 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirten Başkan Gümüş, şöyle konuştu:
"Geçmişteki değerlerimizi geleceğe taşımamız gerekiyor. Kimliğimizi koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak, çok önemli. Restore edilerek, işlevsellik kazanan Kültür Evi'ne gelen ziyaretçiler hem tarihi evimizi geziyor hem de yöresel lezzetlerimizi tadabiliyorlar. Eve girdiğiniz zaman o dönemde burada yaşamış Şerefliler Ailesinin ve dönemin anılarına şahit oluyor, adeta zamanda yolculuk yapıyorsunuz. Gerek ülkemizin, gerekse dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçilerin buradan mutlu ayrılmaları bizleri de ayrıca sevindiriyor."
Kültür turizminde farkındalık yaratmayı ve bölgeye gelen ziyaretçi sayısını artırmayı amaçladıklarını anlatan Gümüş, "Kentin var olan değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak, tanıtımını sağlamak ve turizm potansiyellerini istenen noktaya getirmek için birçok önemli projeye imza atıyoruz. Bu anlamda ilçemizde Kültür Evlerinin çoğalmasıyla alternatif turizminin yaygınlaşacağına inanıyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.