Size doktorunuz dese ki, “Bundan sonra her sabah zorunlu olarak bir tane haşlanmış köy yumurtası yiyeceksiniz!” Ne yapardınız? Ya da Milli Eğitim çocuklarınıza “Her gün beslenme çantanıza iki adet haşlanmış yumurta koyacaksınız!” Dese ne tepki verirdiniz?
Birçoğunuzun olumsuz karşıladığını duyar gibiyim… Halbu ki yanılıyorsunuz! Yazının sonunu bekleyin…
Kendini tekrarlamamak adına bizde okuyarak kendimizi besleyip taş üzerine taş komaya çalışıyoruz.
Bu sabah Prof. Canan Karatay’ın bir yazısına denk geldim, diyor ki;
"Japonya'da iki öğün yiyorlar ve akşam mutlaka deniz ürünü yiyorlar. Bol protein ve bol yağ, o güzel çocukların vücuduna girmesi lazım. Bizim en faydalı ürünümüz yumurtadır, köy yumurtası. Köy yumurtasını mutlaka çocuklarımızın tüketmesi lazım. Japonya'da yedi yaşından sonra çocuklara günde mutlaka iki yumurta yediriliyor. Japonya, bugün nasıl süper zeka çocuklarla dolu."

Birkez de biz tekrarlayalım, buradaki en önemli nokta yediğiniz yumurtanın köy yumurtası olması çok önemli. Konuşmasına dünyadan örnekler vererek devam eden Karatay, Çin'de hamilelerin ve emziren annelerin de günde 10 yumurta yediklerinin altını çiziyor…

Prof. İlber Ortaylı, Prof. İbrahim Saracoğlu ve Prof. Canan Karatay gibi güzel insanları dinleyin... Bize yıllardır öğretilen yanlışları gösterip doğrulara yönlendirerek bu ülkede ezber bozuyorlar…

Karatay yine bir başka yazısında da şöyle diyor;
"Yumurta kadar balık da çok çok önemli.
Çocuğunuzun beslenmesini düşünürken ‘deniz’i de unutmayın. Çocuğunuz denizden gelen sağlıktan mahrum kalmasın. Sebze-meyve tüketmesi vitamin açısından oldukça önemli. Et ve balıkta da çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu protein ve Omega 3 yağ asitleri bulunur. Omega 3 yağ asitlerinin en kaliteli kaynağı olarak bildiğiniz balık aynı zamanda yüksek miktarda kaliteli protein ve iyot da içerir. Omega 3 yağ asitlerinden EPA ve DHA sadece anne sütünde bulunan bunun dışında vücudunuzda üretemediğiniz, mutlaka dışarıdan almamız gereken elzem yağ asitleridir. Bunun tek kaynağı ise balıktır. Çocuğunuzun anne karnından başlayarak bedensel ve zihinsel gelişimi için balık önemli rol oynar.
Çocukların tükettiği şeker, çikolata, gofret ve mısır gevreği gibi birçok gıdanın ultra işlenmiş gıdalardır… Yanlış beslenmenin çocuklarda çeşitli rahatsızlıklara neden oluyor. Her şeyde zaten çocuk yaşta başlamıyor mu?

Çocuklarımızın maalesef büyük çoğunluğu hasta. Gençlerimizin büyük çoğunluğu hasta!.. Bu ülkede 20 yaşındaki çocukların tiroit kanseri olmasını artık düşünmemiz lazım. Bunun bir milli politika olması lazım. Japonya’da çok önemli bir uygulama var. Bu uygulama örneğini bütün dünya uygulamaya başladı. Güney Kore’de uyguluyor. Bunları lütfen inceleyelim. Çocuklarımıza okullarda eğitim verilecek. Eğitimle beraber örnek yiyecekler verilecek. Japonya’da çocukların beslenme çantası yok. Okullarda yiyeceklerini kendileri hazırlıyor. Bulaşıklarını da yine kendileri yıkıyor.”

Yumurta ve Balık mucize besin!

Japonlar iki öğün yiyor, sabah yumurta ve akşam mutlaka deniz ürünü tüketiyorlarmış. 
'
Yumurta insan sağlığı açısından oldukça önemli bir besindir. Birçok kişi yumurtanın faydalarını bilmiyor ancak yumurta tüketimi küçük yaşlardan ileri yaşlara kadar her birey tarafından yapılmalıdır. İçerisinde bulundurduğu A,B, D ve E vitaminleri insan sağlığı açısından oldukça önemlidir ve yumurta da bu vitaminler oldukça fazla bulunmaktadır. Aşırıya kaçılmadığı sürece yumurta tüketimi her gün yapılması gereken eylemlerdendir.'
Bir tek çocuklarımız değil, biz yetişkinler de bu hassasiyete dikkat etmemiz gerekiyor… Yağ olmasa beyin çalışmaz, beynimiz çalışmasın diye bizi yağsız bıraktılar! Özellikle çocuklar mutlaka yağ ve proteinle beslenmesi gerekiyor!
Yıllardır bizi yumurta ve tereyağı kolesterol yapar diye korkuttular!.. Halbu ki, protein yağla yenildiği zaman vücuda çok daha iyi etki ediyormuş. Uzmanların söylediğine göre; 1 değil, 2 değil hatta günde 3 yumurta yemek çok faydalıymış. Ama tabi abartmadan! Mesela bir gün haşlanmış, diğer gün hakiki tereyağında pişirerek yapmalısınız. Haşlanmış yumurta rafadan olmalı, yağdaki de çok pişmemeli.

Şimdi makalemizin başındaki sorumuza vereceğiniz yanıtın şekli değişmiş olsa gerek...
Şahsen ben doktorların tavsiyesini dahi beklemeden her gün haşlanmış bir köy yumurtası tüketiyorum... Siz de doktorun tavsiyesine gerek kalmadan günde iki yumurta yemeyi kendinize farz bilin, tabi yaşınız bizim gibi ilerlemedi ise...
Evet köy yumurtası bulmak için İstanbul'da biraz fazla efor harcamak gerekiyor :)

Son olarak kendimizden bir iki örnek verelim:
Biz canı erken pişmiş Anadolu çocuğu olarak çoğu zaman fukaralık çekerek kavileştik. Gençlik yıllarımızda çaresizlikten olsa gerek, günün iki öğününü yumurta yiyerek geçirdik. Demek ki farkında olmadan Allah bazen sizi ödüllendiriyor/muş.

Yine çocuklarımı büyütürken haftada iki defa Karaköy balık pazarından eve taze balık alırdım. Bir gün oğulcuklarımdan birinin gözleri şişti. Apar topar doktora götürdük doktor bey, “Fosfor fazlalığından şişmiş gözleri!” dedi. Tabi ben mahcubiyetten diyemedim ki, “Doktor bey haftada iki defa balık tüketmenin yanında, bir de ‘çocuklar zeki olsun’ diye balık hapı içiriyorum!..” #YaşayaraYazıyoruz. Mehmet Emin Ballı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.