Köylülerin taş ocağı tepkisi

ZONGULDAK'ın Alaplı İlçesi'ne bağlı Aşağıdağ Köyü sakinleri, köyün yakınındaki ormanlık alanda kurulması planlanan taş ocağına karşı eylem yaptı. Çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 100 kişi, ellerindeki dövizler ve sloganlarla taş...

25 Mart 2015 Çarşamba 16:39
Köylülerin taş ocağı tepkisi






ZONGULDAK'ın Alaplı İlçesi'ne bağlı Aşağıdağ Köyü sakinleri, köyün yakınındaki ormanlık alanda kurulması planlanan taş ocağına karşı eylem yaptı.
Çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 100 kişi, ellerindeki dövizler ve sloganlarla taş ocağı kurulması planlanan alana yürüdü. Bölgede taş ocağı için ağaç kesimine başlandığını belirten köylüler, duruma tepki gösterdi. Köy muhtarı Sezgin Gökçiçek, taş ocağına karşı hukuk mücadelesi başlattıklarını da söyledi. Taş ocağı kurulmaması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Gökçiçek, şöyle dedi:
"Yaptığımız araştırmalarda 2012'de taş ocağı açılması için ÇED süreci başlamış. Bu sürede 28 hanenin fikri bile alınmamıştır. Neden bizim köylümüzün fikri alınmadan bu kararın alındığını soruşturduğumuzda karşımıza taş ocağı adresi Aydınyayla Köyü olarak çıkmıştır. Sanki taş ocağı Aydınyayla Köyü'nde yapılacak gibi süreç işlenmiştir. ÇED sürecinin halktan saklandığını görmekteyiz. Taş ocağının içinde tapulu fındık bahçeleri ve içme su kaynaklarımız bulunmaktadır. Biz burada taş ocağı istemiyoruz."
Köylülerin avukatı Yakup Okumuşoğlu ise firmanın taş ocağı için aldığı ruhsat ve izinlere karşı Zonguldak Bölge İdari Mahkemesi'nde dava açtıklarını söyledi. Okumuşoğlu, şöyle konuştu:
"99 hektarlık bir alan için maden işletim ruhsatı verildiğini, 9.6 hektarlık bir alan için ÇED süreci yürütüldüğünü belirledik. 25 hektarın altında kalanlarda ÇED kararı gerekli değildir. 25 hektarın üzerinde olan alanlarda ÇED raporu gereklidir. 9.6 hektarlık alanda ÇED süreci yürütülmesi tamamen ÇED raporu sürecinden kaçılmak için yapılmıştır. Bakanlık ise 35.5 hektarlık alanda kesim izni vermiş. ÇED yürütme hükümlerine aykırı bir durum var. ÇED süreci yürütülmemiş bir alanda böyle madencilik faaliyeti için ruhsat verilemez." 
Köylüler, tepkilerini dile getirdikten sonra dağılırken, firma yetkilileri taş ocağı işletmesi için gerekli izinleri aldıklarını, her şeyin yasal olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.