Tüpraş, 309 milyon TL'lik idari para cezasının peşini bırakmıyor

Mustafa BAĞDİKEN/İZMİT (Kocaeli), () - PETROL fiyatı ve döviz kurundaki dalgalanmaların finansal neticeleri olumsuz etkilediği 2014 yılında Tüpraş, Rekabet Kurulu'nca verilen 309 milyon TL'lik para cezasıyla birlikte dönemi 85 milyon...

17 Şubat 2015 Salı 12:50
Tüpraş, 309 milyon TL'lik idari para cezasının peşini bırakmıyor






Mustafa BAĞDİKEN/İZMİT (Kocaeli), () - PETROL fiyatı ve döviz kurundaki dalgalanmaların finansal neticeleri olumsuz etkilediği 2014 yılında Tüpraş, Rekabet Kurulu'nca verilen 309 milyon TL'lik para cezasıyla birlikte dönemi 85 milyon TL zararla kapattı. Tüpraş'tan yapılan açıklamada, söz konusu 309 milyon TL'lik para cezasının iptali ve ödenen bu paranın şirkete iadesi için açılmış olan davanın da devam ettiği duyuruldu.
Tüpraş Kurumsal İleşitişim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, öncelikle 2014 yılı sonuna kadar finansman ve tamamlayıcı yatırımlar dahil 3 milyar dolar harcanan, şirketin rekabet gücünü artıracak Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nde test çalışmalarına başlandığı belirtildi. Açıklamada, yıla 108 dolar düzeyinden başlayan ham petrol fiyatının, Haziran ayında 115 doları gördükten sonra, yılın ikinci yarısında küresel ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler, jeopolitik risklerdeki azalma, ABD’nin artan kaya petrolü üretimi, OPEC’in arz kısıntısına gitmemesi ile yılı 55 dolar düzeyinde kapattığı ve petrol sektöründe yüksek stok zararlarına neden olduğu hatırlatıldı.
Durağan global ürün talebi ortamında, Ortadoğu ve Asya’da açılan yeni rafineriler ile düşük hampetrol ve enerji maliyetlerine sahip ABD rafinerilerinin yüksek kapasite kullanmasının sektörel bölge dengelerini bozmaya devam ettiği de belirtelen açıklamada şöyle denildi:
"Ancak, dördüncü çeyrek dönemde artan global bakım faaliyetleri ve plansız rafineri duruşlarıyla ürün arzının azalması yanında, hızla gerileyen hampetrol fiyatlarının da etkisi ile Akdeniz rafineri marjı 2013 yılı 4'üncü çeyreğindeki 0.30 dolar/varil düzeyinden 3.84 dolar/varil’e, yıl ortalamasında ise 0.28 dolar/varil artışla 1.95 dolar/varile yükselmiştir. Bu paralelde, Tüpraş’ın 4'üncü çeyrek dönem net rafineri marjı 4.56 dolar/varil düzeyinde, geçen yılın 12 aylık döneminde 2.45 dolar/varil olan net rafineri marjı ise 3.21 dolar/varil seviyesinde gerçekleşmiştir. Fuel Oil Dönüşüm Projesi için İzmit Rafinerisi bağlantı ve bakım duruşları, diğer rafinerilerde RUP öncesi gerekli rafineri bakım çalışmaları ve yılın ilk yarısındaki zayıf talep koşulları nedeniyle, 2014 yılı kapasite kullanımı yazde 74,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Karlılığı düşen ithalattan yapılan satışların azalması ve düşen asfalt talebi nedeniyle Tüpraş’ın yurtiçi satışları (980 bin tonu bitüm ve 1.356 bin ton motorin olmak üzere) 2.4 milyon ton azalmıştır. Üretim optimizasyonuna bağlı olarak ihracatın da 490 bin ton daha az gerçekleşmesi nedeniyle toplam satışlar 22.2 milyon ton olmuştur. Satış miktarı ve Akdeniz ürün fiyatlarındaki düşüşlere rağmen, döviz kurundaki yıllık ortalama yüzde 14.9 yükselişin etkisiyle satış gelirleri ise 2013 yılının yazde 3.4 altında gerçekleşmiştir."
309 MİLYOR TL VERGİ CEZASI DAVASI
Açıklamada, Vergi Usul Kanuna göre düzenlenmiş finansal verilere göre, uluslararası petrol fiyatlarında son iki ayda derinleşen olumsuz konjonktürle oluşan stok zararı nedeniyle faaliyet karının yüzde 57 azalarak 359 milyon TL düzeyinde gerçekleştiği de belirtilerek, "Rekabet Kurulu’nca verilen idari para cezasının 309 Milyon TL olarak ödemesi sonrasında, 85 milyon TL net dönem zararı oluşmuştur. Söz konusu idari para cezasının iptali ve ödenen tutarın şirkete iadesi talebiyle açılmış olan dava halen devam etmektedir" denildi.
Tüpraş'ın 2014 yılında, Fuel Oil Dönüşüm Projesi dahil olmak üzere, toplam 959 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleşttirdiği, Türkiye'nin cari açığını yılda 1 milyar dolar azaltacak olan Fuel Oil Dönüşüm Projesi için 2014 yılı sonuna kadar finansman ve tamamlayıcı yatırımlar dahil harcanan toplam tutarın ise 3 milyar dolar olduğu da vurgulandı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.