Nazilli Yaşlılık Araştırması'nın sonuçları yayınlandı

08 Kasım 2012 Perşembe 17:35
Nazilli Yaşlılık Araştırması'nın sonuçları yayınlandı






AYDIN (CİHAN)- Uzun ömürlü insanlarıyla meşhur, Aydın'ın Nazilli ilçesinde yapılan bilimsel araştırmanın sonuçları yayınlandı. Nazilli Yaşlılık Araştırması (NAYAR), dört yıl boyunca yaklaşık 10 bin yaşlı kişi üzerinde yapıldı. Nazilli Kaymakamlığı, Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle yapılan araştırmayı, Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan yürüttü. Önce Nazilli'de bir sempozyumda, ardından da İstanbul'da Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantılarla tanıtılan araştırma, Nazillilerin uzun yaşama sırlarına bir parça da olsa ışık tuttu.

Araştırma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Tufan, Nazilli'de sağlık, her şeyden önemli. Daha sonra aile, din, konut ve sevgi geliyor. Bu beş değer, uzun ömürlü insanların hepsinde var. Parayı hiçbir şekilde önemsemiyorlar. dedi. 20. yüzyılın en büyük mirasının uzun yaşam olduğunu söyleyen Tufan, Son 30 yılını Nazilli'de geçiren ve üç nesildir burada yaşayan 60 yaş üstü 10 bin kişiyle görüştük. Yaşam alışkanlıkları, kişiye ve topluma göre değişiyor. Beslenme, yaşam tarzı ve bölgesel özellikler, aslında yaşamı da belirliyor. Nazilli şu anda Türkiye'ye fark atmış durumda. Bu fark, 2050 yılında yüzde 18 olacak. Nazilli'ye yerleşip uzun yaşamak için üç kuşak burada durmak gerekiyor ama ilçede yetişen gıdalardan yiyerek daha uzun yaşamayı sağlayabilirsiniz. şeklinde konuştu. Türkiye'nin bugün genç bir nüfusa sahip olmasına rağmen gelecek için tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Tufan, Avrupa'nın en genç ülkelerinden olmamıza rağmen hızla yaşlanmaya dikkat etmeliyiz. Toplumsal göstergeler ve istatistikler, ülkemizin hızlı ve sessiz bir şekilde yaşlandığını gösteriyor. Bazı önlemlerin şimdiden alınması gerekiyor. dedi. Nazillililerin uzun yaşama sırrını bulmak için farklı disiplinlerin biraraya gelip araştırmalar yapması gerektiğini belirten İsmail Tufan, Aydın genelinde 146 vatandaşımızın 100 yaş üstünde olması çok önemli bir nokta. Bunlardan sadece 36'sı Nazilli'de. Bu yaşlılarımızın da bakıma ve desteğe ihtiyacı var. diye konuştu.

Bilimsel çalışmanın hakemliğini yapan Avustralyalı Prof. Terence Seedsman ise şunları kaydetti: Daha uzun ve daha iyi yaşam, en önemli hedeftir. Yaşlılar, ilişkileri tatmin edici oldukça kendilerini mutlu hisseder. Herkes farklı yaşlanacak. yaşlılık, tecrübelerin paylaşıldığı devredir. Daha fazla gülmek, daha fazla üretmek, daha fazla ilgilenmek ve risk almak gerekir.Yeni fikirlere açık olmak ve hayat boyu öğrenmek, beyni canlı tutar.

NAYAR'A GÖRE NAZİLLİLİLERİN UZUN YAŞAMA SEBEPLERİ

En önemli şey sağlık; ardından aile, din, konut ve sevgi geliyor.
Parayı hiçbir şekilde önemsemiyorlar.
Beslenmede sebze, meyve ve zeytinyağına önem veriyorlar.
Kesinlikle katı yağlardan uzak duruyorlar.
Bahçede yetiştirdikleri gıdalardan yiyorlar.
Komşuluk ilişkileri, en büyük sosyal faaliyetleri.
Çok hareket ediyorlar.
Ölüm korkusu yok, iç huzuru var.
Hastalıklarıyla mümkün olduğunca doktora gitmeden başediyorlar. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.