Sultanahmet Bombacısı Suriye uyruklu çıktı

Türk turizminin kalbi sayılan Sultanahmet'teki canlı bomba saldırısını gerçekleştiren teröristin Suriye uyruklu Nabil Fadli(28) olduğu öğrenildi.

12 Ocak 2016 Salı 16:36
Sultanahmet Bombacısı Suriye uyruklu çıktı






Sultanahmet Bombacısı Suriye uyruklu çıktı

Türk turizminin kalbi sayılan Sultanahmet'teki canlı bomba saldırısını gerçekleştiren teröristin Suriye uyruklu Nabil Fadli(28) olduğu öğrenildi.

Sultanahmet'te 10 kişinin ölümü 15 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan canlı bomba saldırısını gerçekleştiren intihar bombacısının kimliği belli oldu. Bombacının Suriye uyruklu Nabil Fadli (28) olduğu öğrenildi.

Sultanahmet'te katliam kimin işi?

Sultanahmet bugün kana bulandı, 10 kişi hayatını kaybetti, 15 yaralı var. Peki bu kanlı saldırının faili kim? DAEŞ mi PKK mı yoksa DHKP-C mi? Rusya’nın bu saldırıyla bir bağlantısı olma ihtimali var mı? Güneş gazetesi yazarı Kayahan Uygur ihtimalleri değerlendirdi.

Güneş Gazetesi yazarı Uygur, en kuvvetli ihtimal olarak PKK'nın bu eylemi yapabileceğinin altını çizdi: “Her şeyden önce bu eylemi yapabilecek örgütleri akla getirecek olursak ilk başta PKK, DHKP-C ve DAEŞ’i sayabiliriz. Daha dikkatli bir analiz için sondan başlayalım. DAEŞ'in Türkiye’deki eylemlerinde, Suriye'de kendisiyle savaşan PKK ile bağlantılı güçlerin sempatizanlarını, o örgütlerin mitinglerine, eylemlerine katılan insanları hedef aldıklarını görüyoruz. Nitekim Suruç, Diyarbakır, Ankara'da böyle oldu. Dolayısıyla DAEŞ böyle bir eylem yapmayı planlamışsa, bu iş için riske girecekse bir taşla iki kuş vurmayı amaçlardı. Ancak böyle olmadı.”

DHKP-C İKİ TÜRLÜ HAREKET EDEBİLİR!

Kayahan Uygur, ikinci seçenek olarak gördüğü DHKP-C'nin bir yandan kendi başına eylemler yaparken aynı zamanda şehirlerde PKK'nın taşeronluğunu yapma konusunda görüşmeler yaptığına dikkat çekiyor. Uygur, DHKP-C'nin bir diğer terör örgütü olan MLKP ile arasında çekişme olduğunu da hatırlatıyor: “Şu anda PKK daha çok MLKP ile çalışıyor. Nitekim MLKP'nin Suriye'de savaşan bir birliği var. Ancak sonuç olarak DHKP-C, MLKP'ya göre şehir ölçeğinde profesyonel bir örgüt. Aynı şekilde PKK saflarında da her iki grupla yakın ilişkileri bulunan insanlar var. PKK'nın yasal uzantısı olan HDP'de Figen Yüksekdağ daha çok MLKP'ye yakın iken Ertuğrul Kürkçü ise DHKP-C'nin sivil örgütleriyle hareket ediyor ve DHKP-C'nin avukatlarına, sivil toplum kuruluşunda görev alan insanlaraa daha yakın gözüküyor. Yüksekdağ da Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ile ilintili. Son tahlilde DHKP-C böyle bir eylemi yapmışsa ya PKK adına yapmıştır ya da kendini PKK'ya kabul ettirmek, pazarlık marjını yükseltmek için yapmıştır."

EN KUVVETLİ İHTİMAL PKK

Güneş Gazetesi yazarı Uygur, saldırıyı gerçekleştimiş olması en muhtemel örgütün PKK olduğunu söylüyor ve terör örgütünün hendek savaşlarında çok büyük yenilgiye uğradığını hatırlatıyor. Çok sayıda militan kaybeden PKK'nın halk nezdinde desteğinin kaybolduğunu da vurguluyor: "Devletin yaptığı operasyonlar gerek PKK'da gerekse HDP'de şok etkisi yarattı. PKK'nın Suriye ve Irak'taki güçleri arasında da bölünme haberleri geliyor. Bu durumda son bir huruç hareketiyle eylemlerini Türkiye sathında geliştirmeye karar verdiklerini biliyoruz. Bu yönde Kandil'den açıklamalar da yapıldı. Bu eylemden önce kamuoyunu oluşturmak amacıyla PKK'nın özellikle kitle iletişim araçlarıyla, Beyaz Show'a, Nihat Hatipoğlu'na bağlanarak Güneydoğu'da bir katliam yapıldığı imajını vermeye çalıştığını gördük. Aynı şekilde kendilerine 1.100 akademisyen diyen grup, ki büyük çoğunluğu akademisyen değil doktora veya lisans öğrencisidir, aynı şekilde Türkiye devletini katil ilan ederek bugün gördüğümüz terör eylemlerine ortam hazırladılar. Bütün bu olaylar birlikte ele alındığında bu eylemi PKK'nın yapmış olması en büyük ihtimal olarak görülüyor."

RUSYA İLE PKK'NIN ORTAK İŞİ Mİ?

Kayahan Uygur, Sultanahmet'teki patlamada dış güçlerin rolünü de olasılık dahilinde görüyor: "Bu tür terör eylemler yapılırken mutlaka dış güçlerden, yabancı istihbarat örgütlerinden destek alırlar. Bu bakımdan Sultanahmet'in seçilmiş olması çok ilginçtir, çünkü Sultanahmet daha önce Rusya'nın eylem yaptığı yerdir. Daha önce bir canlı bomba bu bölgede karakolun önünde kendini patlamıştır. Bu olayda eylem yapan militan kızın daha önce DHKP-C'li olduğu zannedilmişti. Daha sonra Dağıstan, yani Rusya vatandaşı, beyni yıkanmış birisi olduğu anlaşıldı. Bugün de Suriye kökenli birinin canlı bomba olarak gönderildiği anlaşılıyor. Bir önceki eylemdeki eylemci kızla karşılaştırıldığında bu işin Rusya ile bağlantılabilindireleceği ve bunun da PKK ile birlikte gerçekleştirildiği ihtimali vardır. Ruslar için Sultanahmet meydanının çok büyük önemi var. Sultanahmet, kendisini Bizans'ın devamı sayan Putin rejimi için sembolleşmiş bir yerdir. Böyle düşününce en büyük ihtimal, eylemin PKK - Rusy ortak yapımı olması. Rusya'nın desteği ile PKK bu eylemi gerçekleştirmiş olabilir.

TERÖRLE MÜCADELE TOPYEKÜN YAPILMALI

Uygur konuşmasını şöyle sonlandırıyor: "Canlı bombanın Suriyeli kökenli olması eylemin PKK'yla ilintili olmadığını göstermez. Şu anda hendeklerde savaşan çok sayıda Suriyeli PKK milatanları var. Artık şunu net olarak görüyoruz ki, terörle mücadele ve operasyonlar asayiş olmaktan çıkmış, milli birlik ve beraberlik seferberliği haline gelmiştir. Her ne kadar şovmen Beyaz'ın özürünü kabul etmiş olsak da, özür diledikten sonra beni siyasete karıştırmasınlar demesini gerçekten kınıyoruz. Çünkü terörle mücadele bir siyaset sorunu değil; vatandaşlık görevidir. Kendisini Türk vatandaşı hisseden herkes terörle mücadele olduğu zaman siyasi görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp mücadeleye katılmalıdır."


Son Güncelleme: 12.01.2016 16:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.