Organik üretici pazarları yol boylarına kurulsun


Fikir Seydişehirli değerli gazeteci büyüğüm Enver Haykır'dan geldi. Enver haykır dün kaleme aldığı köşe yazısında Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal'a çağrıda bulunarak önemli bir projeyi gündeme taşımış, Haykır, ilçede organik pazar kurulmasını isteyerek üreticiyle tüketicinin doğrudan buluşmasına ön ayak oluhmasını talep ediyor. Enver Haykır'ın köşe yazısı aslında Türkiye genelinde yüzlerce ilçe yerel yönetimine ilham kaynağı olabilir. 

Büyükşehirlerde sayıları hızla çoğalan organik pazarların, ilçelerde en azından üreticiyle tüketicinin doğrudan buluşabildiği yeni ticaret alanları olarak düşünülebilir. 

Burada Seydişehir'in çok önemli bir ayrıcalığı var. 

Kentin Antalya Karayolu'nun üzerinde olması Seydişehirli üreticiler için kalıcı bir mecranın doğuşunu sağlayabilir. 

İstanbul'u, Ankara'yı Akdeniz'e bağlayan karayolu özellikle yılın 6 ayı oldukça hareketli. Yol boylarında kurulan uyduruk çadırlar yerine modern, şık, cazibesi olan kalıcı bir pazarın,  Seydişehir yakınlarına kurulması üreticiye büyük katkılar sağlayabilir. 

Enver Haykır'ın sözünü ettiği organik pazar yerinin kent merkezi yerine, Antalya Karayolu üstüne sağlı sollu trafik düzenini aksatmayacak şekilde kurulması belki de Türkiye'de bir ilk olabilir. Yol üstünde aracısız doğrudan satış. Anadolu mutafağını saç üstünde gözlemeden ibaret sananlar için Seydişehir ve çevresinin zengin mutfağı burada her gün binlerce kişiyle buluşturmak da mümkün 


Muhtemelen Seydişehir Belediyesi'nin bu konuda Karayolları ile oturup bir yol bulması gerekecek. Yol üstü lokantalara, akaryakıt istasyonlarına izin veren Karayolları'nın binlerce üreticiye doğrudan gelir getirecek organik pazar yerine hayır diyeceğini hiç sanmıyorum.

Suğla Ovası'nın bereketli topraklarında yetişen sebze ve meyvelerin, üreticiyle tüketiciyi doğrudan buluşturacak bir pazara yerine ihtiyacı olduğu aşikar. Böyle büyük bir pazara sadece Seydişehir nüfusu yetersiz geleceği de bir gerçek. 

Her yıl Türkiye'nin en uzak illerinden Antalya'ya kendi aracıyla gelen yüzbinlerce kişinin erişebileceği organik ya da doğal pazar yeri kalıcı hale getirilerek dönüşümlü olarak köylere mahallelere uygun şartlarla kiraya verilerek üreticinin kazancına katkı sağlanabilir.

Sayın Mehmet Tutal'ın, binlerce üreticiye doğrudan kazanç kapısı sağlayan böyle bir yatırıma yer bulmakta zorlanmayacağını düşünüyorum.  Seydişehir Otogar civarı, ışıklı kavşak yakınları bu bir pazar yeri projesi için ideal gibi duruyor. 


Organik pazar yerimiz, bakarsınız yolcu otobüslerinin de yarımşar saat mola verdiği ünlü bir dinlenme yeri haline gelir.  Yeter ki pazar yeri Seydişehir halkının misafirperverliğini, içtenliğini bereketli ikramlarını doyasıya yansıtsın. Paragöz esnafın iki günde yolculara yaka silkeletecek bilindik para tuzaklarının kurulacağı bir yer haline gelmesin yeter..

Yasal denetimin eksik olmadığı, estetik kaygıların öne çıktığı, Seydişehir'i tüm Türkiye'ye gönül rahatlığıyla tanıtacak, yolcuların kazıklanmadan güvenle alış-verişini yaptığı pazar yeri doğrusu ilçemize çok yakışacak..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Enver Haykır 2019-08-04 01:30:40

Seydişehir ticari hayatı canlandığı gibi, bölge insanlarıda faydalanır. Tebrik ederim mehmet kardeşim,