Şok iddia, İstanbul'da tifo salgını uyarısı var

İstanbul'da Yorgunluk, baş ağırsı, ishal ve yüksek ateş şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısı hızla artıyor.

05 Eylül 2014 Cuma 09:29
Şok iddia, İstanbul'da tifo salgını uyarısı var






Şok iddia, İstanbul'da tifo salgını uyarısı var


İstanbul'da Yorgunluk, baş ağırsı, ishal ve yüksek ateş şikayetiyle  hastanelere başvuranların sayısı hızla artıyor. Sosyal Medya'da doktorlarının tifo tanısı koyduğu vatandaşların isyanı büyüyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala çok sayıda çocuğun tifo teşhisiyle tedavi edildiği ortaya çıktı.  Dr. Kayaalp Büyükataman'ın okurlarına gönderdiği 'İstanbul'da tifo salgını var dikkat ediniz' uyarısının ardından özellikle Facebook'ta çocuğuna ya da kendisine tifo teşhisi konulduğunu belirten vatandaşların sayısı hızla arttı. Konuyla ilgili olarak görüşünü aldığımız bazı hastane yetkilileri tifo tanısı konulan hastalar olduğunu kabul etti, ancak mevsimsel kriterler göz önüne alındığında vakıa sayısında bir artış olmadığını söylediler.

TİFO NEDİR? TİFO HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Sadece insanlarda görülen bir mikrobun neden olduğu hastalıktır. Yiyecek ve içeceklerden ağız yoluyla alınan gıdalardan geçiyor. Bulaşıcıdır. Hızla yayılabilir. Özellikle kirli su tifonun en önemli kaynağıdır. Son son yıllarda hızla kirlenen içme su kaynakları tifonun yayılmasına neden olabilir.

TİFO'NUN BELİRTİLERİ

Mikrop yorgunluk ve baş ağrısına neden oluyor.İshal ya da kabızlık ile kendini gösteriyor.
Yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü Nabzın azalması, hastalık başladıktan birkaç gün sonra karın ve gögüste ortaya çıkan kırmızı lekeler, burun ve bağırsak kanamaları, iştahsızlık ve kilo kaybı, karın ağrısı hatta dalak büyümesine kadar süren belirtileri var.


Tifo genelde 4 hafta sürer. İlk başlarda iştahsızlık, yorgunluk ve baş ağrısı şeklinde seyreder ve ateş hafif yüksektir. 1. haftanın sonuna doğru ateş 40 dereceye kadar çıkar. Karın ağrısı oluşur. Baş ağrısı artar ve sürekli hale gelir. Hasta kendini çok yorgun hisseder. Hastanın vücudu kurudur ve terlemez. Bazı vakalarda burun kanaması da olabilir.

Bu haftadan sonra hastalık en şiddetli halini alır. Ateş çok fazla yükselmiştir. Belirtiler süreklidir ve kişi çok yorgundur. Karın ve sırt bölgesinde görülen kırmızı lekeler, bu dönemde ortaya çıkar. Hasta, hayattan biraz soyutlanmıştır. Zekasını kullanamaz ve yüzü donuk bir hal alır. Hiç bir şey yemek istemez. Hastanın dışkısında kan görülebilir. Son hafta hastalığın belirtileri kaybolmaya başlar ve hastanın ateşi normale döner.

TİFO NASIL ORTAYA ÇIKAR?


Yiyeceklerin yeteri kadar temizlenmemesi ya da kirli suların içilmesi sonucu bu bakteri vücuda alınır. Ağız yoluyla alınan mikrop, mideye geldiğinde burada yaşayamaz. Midenin asitli olması bu mikrobun yaşamasını engeller ve mikrop burada ölür. Midede oluşan bazı rahatsızlıklardan sonra (mide asidinin azalması gibi) mikroplar, bu durumdan korunurlar. Ayrıca bol sıvı ya da besinlerle alındığında yine yaşamlarını sürdürebilirler. Bu bakteri yeterli düzeye ulaştığında, tifoya neden olur. Ayrıca hastalıklı ya da taşıyıcı kişilerin dışkılarıyla temas sonucu bulaşma gerçekleşir. Taşıyıcı bir kişinin hazırladığı besinlere mikrobu bulaştırması ve bu besinlerin tüketilmesiyle hastalık bulaşabilir.

Tifoya kirli el hastalığı denmektedir. Bu yüzden ellerin yıkanması hastalığın bulaşmasını önlemek için çok önemlidir. Hastanın dışkılarının, yatak eşyalarının temizlenmesiyle de bulaşmanın önüne geçilebilir.

Son Güncelleme: 05.09.2014 09:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.